23 Temmuz 2025 Çarşamba / 28 Muharrem 1447

Patlıcanla yapılacak en güzel 5 şey!

Patlıcanın mevsimi geldi. Peki ya siz de benim gibi onun hakkını yaz boyunca verenlerden misiniz yoksa mevsim dışı üretime farkında olmadan destek olup 12 ay sadece közleyenlerden mi?

26 Haziran 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Patlıcanla yapılacak en güzel 5 şey!

1 PATLICAN KIZARTMASI

Yapı itibariyle sıvıyı sünger gibi çeken bir sebze patlıcan. Bu sebeple kızartma yapacağınız yağ iyi kalite ve yeteri kadar kızgın olmalı. Kızartması diyetisyenler tarafından tavsiye edilmese de patlıcanın en lezzetli hali olduğunu kabul etmek lazım. Patlıcan kızartmasının sarımsakla pişirilmiş tarla domatesi veya sarımsaklı yoğurtlu halinin ağzının tadını bilenleri baştan çıkaracağını kabul edelim. Sos yoksa sade olarak çıtır ekmekle de gayet keyifle yenir.

Sağlık sorunu yoksa kızartmayı hayatımızdan çıkaracağımıza patlıcana kızartma yaparken yağ çektirmemeye özen göstermek bence yeterli. Ancak bu iş ciddi bir ilgi ve tecrübe ister. Tavanın yanından ayrılmadan, kontrollü kızartma yapmalısınız.

İPUCU: Patlıcanı hazırlarken alacalı soyun. Üzerinde kalan şerit kabuklar kızarırken dağılmasını önler. Yüksek ateşte kızartırsanız içi çiğ kalır, düşük ateşte kızartırsanız yağ çeker her iki durumda da hem sağlıksız hem de lezzetsiz olur. Isıyı sürekli orta seviyede tutmalısınız. Yağlar ortalama 180°C’de yanar. Kızartma yağının ısısı 160°C’den yukarıya çıkmamalıdır.

2. KEBAP

Konya’nın bol patlıcanla yapılan sebzeli kebabı ve Urfa’nın patlıcanlı şiş kebabı patlıcanın en mükemmel halidir. Her ikisinin de ismi kebaptır ama ikisinin de yapılışı ve tatları bambaşkadır.

Konya işi kebapta, közlenmiş patlıcan tavada tereyağı ile kavrulan yeşil sivri bibere eklenir. İçine domates, sarımsak ilavesi ile ocak üzerinde pişirilir. Serviste üzerine kuzu kavurma koyulur.

Urfa’da ise satır kıyması irice kesilmiş patlıcanlarla şişe dizilir ve kömür ateşinde pişirilir. Her ikisi de ustalık ister. İyisini yerseniz bir daha vazgeçemeyeceğiniz lezzetlerdir.

İPUCU: Patlıcanı şişe geçirirken kalın dilimleyin, sırasını ve yönünü bozmadan aralarına et veya köfte koyarak şişe geçirin. Közleyecekseniz pişerken patlamaması için derin kesikler atın. Elektrikli kapaklı ızgarada, kor kömür üzerinde veya teflon bir tavada ocak üzerindeara sıra çevirerek 10 dakikada közlenir.

3. KARNIYARIK

Karnıyarık patlıcanın en zor yapılan yemeği. Özellikle sıcak günlerde ev tipi ocaklarda bütün patlıcan kızartmak ve iş bittiğinde etrafı temizlemek aşçı için ayrı bir mesai. Elbette ne kadar emek o kadar lezzet... Yine de ben kızartma yapamam derseniz o zaman size pratik bir öneri: Topan patlıcanları bir parmak kalınlığında boydan dilimleyin. Tuzlu suya atın. 10 dk sonra suyunu kağıt havluyla alın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve üzerine fırçayla zeytinyağı sürüp fırının ızgarasında alt üst 10’ar dk kızartın. Çukur fırın kabına patlıcan ve kıyma harcını kat kat dizin domates sosunu ekleyip fırına verin.

İPUCU: Bütün patlıcan kızartırken sebzenin iyice kuru olmasına dikkat edin. Pişerken hava alması için bir kaç farklı yerinden bıçak ucuyla kesik atın. Derin ve büyük bir tavada kızartma yapın ki etrafa ve size yağ sıçramasın. Çatal da saplamayın içinde biriken su kızgın yağa damlar ve sizin için tehlikeli bir sıçrama yapabilir.

4. ZEYTİNYAĞLI

 

Patlıcanın tencere yemeği genellikle tercih edilmez oysa ki kızartmasını yiyemeyenlere de iyi bir      alternatif.

İPUCU: Patlıcanları en az 10 dk tuzlu suda bekletin. Çektiği suyu  hafifçe sıkarak alın. Kararmaması ve acı olmaması için patlıcana tuzu tencerede ilave etmeyin. Malzemeleri tencereye koyun ilk aşamada yanmaması için bir iki fincan su ekleyin, yağını koyup kısık ateşte pişirin. Zaten beş dakika içinde suyunu salar dip tutma tehlikesi biter.Bu yemeğe damak tadınıza göre baharatlar, sivri biber veya bulgur da ekleyebilirsiniz.

5. SALATASI

Yoğurtlu veya limonlu köz patlıcan salatası yazın en iyi tercihlerden. Her evin, her elin patlıcan salatası yapma şekli farklıdır. Benim en sevdiğim İzmir işi. Köz patlıcanlarla köz biberleri biraraya getiren, içinde tuzla yoğurulmuş kırmızı kuru soğan, sarımsak ve maydanoz bulunanı. Biraz sirke, limon suyuve zeytinyağını da unutmayın. Mayonez, süzme yoğurt, tahin ve sadece tereyağı ile de basit ama çok lezzetli mezeler hazırlamak mümkün.

İPUCU: Köz patlıcanın kararmaması için limonlu suya atmak sağır sultanın bile bildiği bir yöntem. Bu yöntemi salata yapacaksanız rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak limon tadı köz patlıcanın lezzetini etkiler. Eğer bu lezzet değişimini istemiyorsanız ya kararmış patlıcanla devam edeceksiniz ya da süt veya iki kaşık yoğurdu su ile çırpıp patlıcanı içinde beş dakika bekletin. Ardından patlıcanı soğuk sudan geçirip kullanabilirsiniz.