18 Temmuz 2025 Cuma / 23 Muharrem 1447

Seyahat interneti

İnternet seyahat edenler için büyük imkanlar sunuyor. İnternet yoluyla eriştiğimiz birçok servis, gerek seyahatiniz öncesi standart hazırlıklarınız sırasında ciddi avantajlar sağlıyor gerekse gideceğiniz yerle ilgili daha önce elde edilmiş tecrübeleri sunarak size seyahatiniz sırasında yol gösteriyor.

Ertuğrul Fındık9 Kasım 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Seyahat interneti

Bu alanda uzun uzun yazılabilir ve seyahat-internet ilişkisine dair onlarca öneri ortaya konulabilir. Kendi tecrübelerimden hareketle seyahat edeceklere kısa bir internet rehberi hazırladım.

Bilet Hemen hemen tüm havayolu şirketlerinin kendi internet sitelerinden rezervasyon yapmak, bilet satın almak ve check in yapmak mümkün. THY bu anlamda dünyadaki birçok havayolu şirketinden önde. Çoklu uçuş ya da bağlantılı farklı nokta uçuşları ya da avantajlı uçuşlar için anlaşmalı oldukları havayolu şirketlerinin uçuşlarını birleştirerek satan booking.com ve expedia.com gibi global internet sitelerinin yanısıra ekobilet.com gibi yerli alternatifler de var.

Otel rezervasyonu Uçak bileti için adı geçse de booking.com dünyanın tüm bölgelerindeki otellerde rezervasyon yapmak ve daha önce bu otellerde gerçekten konaklamış insanların yorumlarıyla benim bir numaralı tercihim. Fakat her halükarda uçak ve oteli birleştirerek avantajlı fiyatlar sunan expedia.com’a, fiyatlarını bazen pahalı bulsam da Almanya merkezli hrs.com’a ve tabii ki otel satış sitelerini tek bir çatı altında birleştiren trivago.com’a da bakmadan otel rezervasyonu yapmam! Bu alanda özellikle tur operatörlerinin ‘uçak+otel+danışmanlık’ı birleştirip komple tur satışı yaptıkları sitelere de göz atmakta fayda var. Otel rezervasyonu alanındaki binlerce seçenek arasında özellikle ev kiralamak için çok geniş bir seçenek sunan airbnb.com sitesini ve son dakikada çok uygun oteller bulabileceğiz hoteltonight uygulamasını önerebilirim.

Deneyim Aslında otel ve uçak; seyahatin en kolay tarafı. Bir bölgeye seyahat ederken en çok ihtiyacınız olan şey o bölgeye ilişkin anahtar niteliğindeki ipuçları ve deneyimler. Yeme-içme nasıl halledilir? Gideceğiniz bölgeye ilişkin turist rehberlerinde yazmayan ve kaçırılmaması gereken detaylar neler? Müzeler kaçta açılır, kaçta kapanır? Toplu taşıma nasıl yapılır? Güvenlikle ilgili nelere dikkat etmek gerekir? Buna benzer konularda internet tam bir cennet! Her ne kadar seyahat edilen yeri seyahat edenin gözünden seyrederek kendinizi kısıtlamış olsanız da bu türden deneyimlerin ister istemez faydası oluyor. Şahsi düşüncem, internette bir yerle ilgili okuduğunuz yorumların artı ve eksi uçlarda olanlarını fazla ciddiye almamanız ve daha ortalama bilgileri edinerek kendinize yol çizmeniz. Nitekim bir Afrika şehri ile ilgili “Sokaklarda insanları öldürüp aç kaplanlara yediriyorlar” yorumu ile “Gecenin kör karanlığında bile şehirde rahatça gezdik, hiçbir şey olmadı” yorumu arasında kalabilir, ‘lokasyon şizofrenisi’ hastalığına kapılabilirsiniz. Oysa asıl gerçek bu ikisinin ortasında bir yerde. Tripadvisor deneyim paylaşımı hususunda global bir kaynak. Deneyim paylaşımı hususunda Foursquare gibi konuma dayalı mobil uygulamaların da büyük faydası var. Gideceğiniz yerle ilgili müzmin gezginlerin bloglarına, instagram etiketleriyle ulaşabileceğiniz farklı fotoğraf altı yazılarına, alternatif sözlüklerdeki ilgili maddelerde yazılanlara göz atmayı da unutmayın.

Okuduğunuz deneyimler size gittiğiniz yerlere ilişkin sürprizleri açık etmez. Korkmayın. Gideceğiniz yer ne bir belgeselde anlatılanla kafanızda inşa ettiğiniz şeye benzeyecek ne de fotoğraflardan gördüğünüz yerlere... Deneyimler, doğrudan seyahatinizin ana amacı dışında kalan angaryaları kolaylaştırmanıza yarayacak. Yani bir yerle ilgili ‘Çok okuyan bilmez’, o yere gidip gören bilir. Bunu da unutmamak gerek. Deneyim paylaşımında Türk malı mekanist.net’i de şiddetle öneririm. 2011 yılında aldığı yatırım desteğiyle daha ziyade ‘yeme-içme’ alanında ciddi bir kaynak olma yolunda.