26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Sokağın gerçek sahipleri

İstanbul’da sokak köpeklerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesini Pati Birliği Proje Lideri Sarp Dakni ile konuştuk. Dakni “Sokakların gerçek sahibi köpeklerin en az insanlar kadar yaşam hakkına sahip olduğunu düşünen kişilerin sesi olmayı hedefliyoruz” diyor.

BAHAR ERDOĞAN27 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sokağın gerçek sahipleri

Pati Birliği’nin kurulma hikayesi nedir? 

Subaru ve NationalGeographic ekiplerinin uzun araştırmalar sonucunda ortaya koyduğu Pati Birliği’nin kahramanları da işte bu sokak köpekleri. Her iki ekibin de sosyal duyarlılığıyla gelişen ve şekillenen bu proje aslında sokakların gerçek sahibi köpeklerin en az insanlar kadar yaşam hakkına sahip olduğunu düşünen kişilerin sesi olmayı hedefliyoruz. Bu projeyle belki de köpeklerden farklı sebeplerle korkan, yaklaşmaktan çekinen ancak uzaktan da olsa sevgiyle yardım etmek isteyenlere de ulaşmayı amaçlıyoruz. Amacımız sokaklara terk edilen ya da zaten sokaklarda yaşayan köpeklerin yaşam kalitelerini yükseltmek, ömürlerini uzatmak ve olabildiğince tıbbi destek sağlayarak onları sağlıklı tutmak. ‘Tanış Onunla’ adını verdiğim bireysel sosyal sorumluluk projem vasıtasıyla ben de bu heyecan verici projenin bir parçası oldum. Daha sonra ise çalışmalarını hayranlıkla takip ettiğim ‘Çak Bi Pati’ derneği de ‘Pati Birliği’nin önemli bir kolunu temsil eder hale geldi. 

Neler yapacak bu birlik?

Öncelikli amacımız köpeklerin yaşam kalitelerini yükselterek daha uzun bir yaşam sürmelerini sağlamak. Projenin iki önemli ayağı mevcut. Bunlardan biri İstanbul’da köpeklerin çok fazla yaşadığı aynı zamanda trafiğinde oldukça yoğun seyrettiği bölgelerde özellikle hava karardıktan sonra gerçekleşen kasıtsız üzücü kazaları önlemek. Pati Birliği, pilot olarak seçilen bölgelerde ekipler tarafından geliştirilen özel reflektörlü tasmaları köpeklere takarak olası kazaların yaşanma yüzdesini minimum düzeye indirmeyi hedefliyor. Buna paralel olarak yine bu bölgelerde köpeklerin özellikle kışları çetin koşullarda düzenli olarak beslenebilmeleri ve kimi zaman yerinde tıbbi müdahalelerde bulunabilmek için geliştirdiğimiz bir sistemi devreye sokuyor olacağız. Pilot bölgelerimiz şimdilik Riva, Beykoz, Göktürk, Kemerburgaz ve Silivri .

Oluşturduğunuz mobil uygulamanın amacı nedir?

Projemizin diğer önemli ayağı ise Pati Birliği’ni resmen temsil edecek olan mobil aplikasyonumuz. Android ve ios uyumlu çalışabilecek olan aplikasyonu, 19’uncu yüzyıldan bu yana İstanbul’da kimi mahallelerin sembolü haline gelmiş olan sokak köpeklerini, özel olarak oluşturulacak profilleri yardımıyla 7/24 takip edilebilir hale getirecek. Köpekler için özel olarak üretilen boyun tasmalarının içine entegre edilecek olan dijital çipler sayesinde aplikasyonun kullanıcıları köpeğin bulunduğu yeri takip edebilecek ve onun mama, su gibi ihtiyaçlarını otomatik hatırlatmalar vasıtasıyla gidermesine yardımcı olacak. 

İnsanlar nasıl gönüllü olabilir bu proje için?

Pati Birliği, yollar, besleme alanları ya da sokaklarda aktif olarak görev yapacak ekipler dışında herkesi bu işin bir parçası yapmak için tasarlandı. Aplikasyondan gelen uyarılarla köpeklerin su ve mama ihtiyaçlarını günlük olarak karşılayabilir ya da yapılacak yönlendirmelerle büyük arazilerde besleme yapan ekiplere dışarıdan mama desteği gönderebilecekler.