13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Temizlik bezleri ve bulaşık süngerlerine dikkat!

Kapı kolu, elektrik düğmesi, temizlik bezi, bulaşık süngeri gibi evinizdeki pek çok eşya ve yer mikrop dolu! Uluslararası Hijyen Konseyi alınacak önlemler konusunda uyarılarda bulunuyor. İşe ellerinizi yıkayarak başlayabilirsiniz.

6 Ekim 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Temizlik bezleri ve bulaşık süngerlerine dikkat!

Bakteri, virüs, mantar ve parazitler dünyanın hemen her yerinde enfeksiyonların artmasına neden oluyor. Batılı ülkelerde antibiyotiğe dirençli bakteriler görülürken, gelişmekte olan ülkelerde ise tüberküloz ve sıtma hastalıkları sıklıkla ortaya çıkıyor. Ancak coğrafi konum ne olursa olsun bulaşıcı hastalıklar, hijyen pratiği ve eğitimle önlenebilir. Yiyecek ve içeceklerin temizliğinin yanı sıra evdeki hijyen de bu konuda çok önemli bir başlık.

Mikroorganizmaların kaynağı yaşadığımız evler değil ancak bir evde tüm çeşitlerini bulabilirsiniz. Bunların hepsi hastalığa neden olmuyor fakat basit ve etkili hijyen yöntemleriyle mikroorganizmaların evin içinde yayılmasını önleyebilirsiniz. Yapılacaklar konusunda Uluslararası Hijyen Konseyi’nin sıraladığı pek çok öneri var.

Sağlığınız elinizde

Evdeki hijyeni sağlamak elinizde... Elinizi yıkamanız ilk koşul. Günde kaç kez el yıkanması gerektiği, kişinin gün içinde yaptıklarına göre değişiyor. Unutmadan sabun olmayan yerlerde alkol bazlı el losyonları da mikropları öldürüyor ancak elleriniz kirliyse bir işe yaramıyor. El temizliğinin olmazsa olmazı su ve sabun. El yıkamanın da bir usülü var. Yapılan araştırmalara göre el yıkamanın 10 saniye ve daha altında bir sürede yapıldığı belirtiliyor. Uzmanlar elleri birbiriyle ovarak iyice temizlemek gerektiği konusunda uyarıyor. Genel olarak öncesinde ve sonrasında yıkanması gereken yerler şöyle:

ÖNCE

-Yemek yemeden veya çocuklara yemek yedirmeden.

-Kontakt lense dokunmadan.

-İlaç almadan veya ilkyardımda bulunmadan.

SONRA

-Tuvalete girdikten sonra ve bebek bezini değiştirince.

-Evde de besleseniz herhangi bir hayvana dokununca.

-Herhangi bir şekilde kanla temas edince.

-Öksürdükten, hapşırdıktan veya burnunuzu temizledikten sonra.

-Herhangi bir çiğ yiyeceğe dokunmadan önce ve sonra.

Yüzeyleri mutlaka durulayıp kurulayın

Bakteriler en uzun evdeki eşyaların veya kullanım alanlarının yüzeyinde yaşıyor. O evde yaşayanların eliyle de evdeki diğer yüzeylere taşınıyor. Bu da evdeki enfeksiyon sebeplerinin başında geliyor. Önemli olan bu yüzeyleri sık sık temizlemek. Ama temizlikte dikkat etmeniz gereken noktalar var. Uluslararası Hijyen Konseyi’nin yaptığı araştırmalara göre dünya üzerinde mutfakta kullanılan her 10 bezden 9’u zararlı bakteri taşıyor. Mutfakta kullanılan süngerler de bakterilerin üremesine yardımcı oluyor. Çünkü sürekli ıslak veya nemli. Bakteri açısından evde en riskli yerler ise şöyle: Temizlik bezleri, kesme tahtası ve mutfak eşyaları, klozet ve sifon çekme kolu, musluklar, mutfak tezgahı, kapı ve buzdolabının kapısı, elektrik düğmesi, telefon, lavobo-küvet-duş içi, çöp kutusu kapağı, su deposu ve filtresi.

Peki temizlik yaparken hangi detayları önemsemek gerekiyor? Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar...

-Temizlik yaparken mutlaka musluktan akan temiz suyu kullanın. Deterjan bazlı temizleyiciler tercih edin, mutlaka deterjanı durulayın ve ardından temizlediğiniz yeri kurulayın.

-Eğer durulama imkanınız yoksa dezenfektanları tercih edebilirsiniz.

-Temizlik yaparken tek kullanımlık bezleri kullanmaya özen gösterin. Eğer normal bez kullanıyorsanız temizlik sonrası dezenfekte edin ve kurutun.

Yıkamak için 60 derece kurutmak için güneş

Giyeceklerin temizliği de evdeki hijyenin olmazsa olmazları. Öncelikle çamaşır yıkama alanının temiz olması gerekiyor. Pek çok kişi orada çamaşır yıkandığı için temiz olduğunu düşünüyor ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki kirli veya temiz çamaşırlar arasında mikrop alışverişi yıkama sırasında ortaya çıkıyor. Bu durum ancak durulama sırasında engellenebiliyor. Peki çamaşır yıkarken nelere dikkat etmek gerekiyor?

-Çamaşır yıkarken unutmayın ki düşük ısı tüm mikropları öldürmez.

-İç çamaşırı, havlu, yatak çarşafı gibi kirlileri en az 60 derecede yıkayın.

-Çamaşırları hemen kurutun, ıslak bırakmayın. Kuruması için güneşi tercih edin.

-Çamaşırlara dokunduktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.

-Çamaşırları ütülemeye özen gösterin.

Her defasında mis gibi bir his

Dünya Sağlık Örgütü, hijyenik el kurulama şekli olan tek kullanımlık kağıt havluyu öneriyor. Nedeni, ellerinizi yıkadıktan sonra kullandığınız banyo havluları, nemli kaldığından bakterilerin kolayca çoğalması. Havluyu sık değiştirseniz bile, bakteriler havluyu kullanan bir sonraki kişiye geçiyor. Selpak Kağıt Havlu’nun hassas ciltlere uygun yapısının olduğu belirtiliyor. Her kullanımında temiz havlu ayrıcalığı yaşayacağınız ürünün ikili fiyatı 3.20 TL.