19 Mayıs 2025 Pazartesi / 22 Zilkade 1446

Türkiye’den daha çok Oscarlı film çıkar

85’inci Oscar Ödülleri’nin de en iyi filmi seçilen Argo’nun bir bölümü İstanbul’da çekildi... Bu çekimlerde Zeynep ve Alex Sutherland çiftinin film şirketinin imzası var. Alex Sutherland, Ben Affleck’in kendilerine teşekkür ettiğini söylüyor.

Fatma Karaman/[email protected]24 Mart 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türkiye’den daha çok Oscarlı film çıkar

Türkiye, yabancı filmlerin seti oldu, dünyanın pek çok ülkesinde gösterilen Hollywood filmleriyle beyazperdenin vazgeçilmez film platosu haline geldi. Yapımcılar Türkiye ve İstanbul’u bir keşfetti, pir keşfetti! Altın Küre ve BAFTA dahil olmak 85’inci Oscar Ödülleri’nin de en iyi filmi seçilen ve Ben Affleck’in hem yönetmenliğini yapıp hem oynadığı Argo, Liam Neeson’ın rol aldığı Taken 2, Tom Hardy, Colin Firth ve Gary Oldman’ın oyunculuklarıyla göz doldurduğu Tinker Tailor Soldier Spy (Köstebek), kara komedi Four Lions, Nicholas Cage’in rol aldığı Hayalet Sürücü 2, James Bond serisinin son filmi Skyfall gibi ünlü filmler Türkiye’de çekildi.

Peki bu filmlerin Türkiye’de çekilmesinin arkasında kimler var? Yabancı film şirketleriyle çalışan pek çok yapımcı var ama akla hemen Ben Affleck’in filmi Argo ile büyük başarıya imza atan Az Celtic Films geliyor. Zeynep Santıroğlu Sutherland ve İngiliz eşi Alex Sutherland’in 2005’te kurduğu yapım şirketi bugüne kadar, Tinker Tailor Soldier Spy’dan Argo’ya, Any Human Heart’tan Four Lions’a pek çok film, dizi ve belgesele imza attı. Sutherland çifti şimdi de Yüzüklerin Efendisi’ndeki ‘Aragorn’ rolüyle unutulmazlar arasına giren Viggo Mortensen ile Kirsten Dunst’ın başrollerinde oynadığı The Two Faces Of January (Ocağın İki Yüzü) filminin çekimleri için koşturuyor.

TÜRKİYE’DE HER YER VAR

Çift çok yoğun, Zeynep Santıroğlu Sutherland tıpkı bir yönetmen gibi yoğun bir set programına sahip. Eşi Alex Sutherland  da aynı şekilde... Alex Sutherland, yabancı yapımcıların Türkiye’yi keşfetmelerinden sonra hep böyle yoğun çalıştıklarını söylüyor. Peki bu ilgi nasıl başladı?  Sutherland “Ekiplerin Türkiye’de film çekme fikri Tinker Tailor Soldier Spy filmi sayesinde oldu. İnsanlar İstanbul’u tanıdı. Kafalarında ‘İstanbul’da film çekelim’ fikri oluştu. Böyle şeyler kulaktan kulağa çok çabuk yayılır. Film şirketleri başlarda Türkiye’de film çekmekten korkarken rüzgar tersine döndü ve buraya gelmeye başladı” diyor.

Sutherland, Türkiye’nin en önemli özelliğinin zengin mekan seçeneği olduğunu anlatıyor: “Bu bir avantaj. Gelen projelere ‘Film nerede geçiyor olursa olsun biz orayı Türkiye’de buluruz. İtalya’yı, ABD’yi ve İran’ı da yaratabiliriz’ diyoruz. Türkiye’de her renkten insan var. Bu yüzden çok avantajlıyız. Sonuçta dört mevsimin yaşandığı uygun bir coğrafya. Tabii bizim de bağlantılarımız işleri Türkiye’ye çekiyor. Devletin de çıkaracağı teşvik kanunuyla Türkiye’yi bir plato cennetine çevirebiliriz. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Şimdiye kadar Türkiye’de çekilen filmler bile ülkenin tanıtımına büyük katkı sağladı. Dünyanın en iyi görüntü yönetmenleri İstanbul’a hayran! Pek çok önemli yapımcı Türkiye’de film çekeceğini söylüyor.”

AYABOFYA’NIN IŞIĞI DEĞİŞTİ 

Ben Affleck’in Argo’su, Oscar gecesinden En İyi Film Ödülü’yle döndü. Filmin perde arkasındaki kahramanları arasında, Az Celtic Films ekibi de var. Çünkü Argo’nun İran çekimleri Türkiye’de yapıldı, Az Celtic Films yapım işlerini gerçekleştirdi. Alex Sutherland’a göre aslında filmin  Türkiye’de çekilme ihtimali ilk başlarda çok düşükmüş: “Türkiye’den önce Ürdün, Fas, Bulgaristan değerlendirmede baştaydı. Filmin yapımcısı daha önce Fas’ta Inception’ı çektiği için orayı tanıyordu. Çekimler başladığında Türkiye’de bir sahnesi yokken jest olsun diye Londra’da geçen sahneyi de İstanbul’a taşıdılar. Sonra İran sahneleri için de burada karar kıldılar. İstanbul sahneleri dahil olunca, Ayasofya’yı önerdik. Filmin ünlü görüntü yönetmeni Rodrigo Prieto, Ayasofya’nın ışığını az buldu, ampulleri değiştirmek istedi. Konuştuk ve 4 bin ampulü değiştirdik. Argo ekibi Ayasofya’ya ampulleri armağan etti.”

Argo’nun yönetmeni ve başrol oyuncusu Ben Affleck’in çekim süreciyle birebir ilgilendiğini anlatan Sutherland “Çalışması kolay biri. Figürasyon seçiminden mekan bilgilerine her şeyle kendisi ilgilendi. Çekimler bittikten sonra Affleck ve George Clooney tekrar Türkiye’de bir film çekmek istediklerini söyledi. Affleck, Oscar aldıktan sonra bir mail attı ‘Bu ödülü almamda sizlerin rolü büyük, çok teşekkür ederim’ dedi. Yani Türkiye’deki çekimlerin bu alanda katkısını yadsıyamayız ” diyor.

PROJE FRANSA’DAN İSTANBUL’A KAYDI

AZ Celtic Films’in yeni projesi, çekimleri hala devam eden ve başrollerinde Viggo Mortensen, Kirsten Dunst gibi başarılı isimlerin rol aldığı The Two Faces Of January (Ocağın İki Yüzü) filmi... Daha önce Tinker Tailor Soldier Spy’ın çekimleri nedeniyle Türkiye’ye gelen ünlü kadın yapımcı Robyn Slovo, bu kez polisiye gerilim filmi The Two Faces of January için Türkiye’de. Çekim yeri ise Antalya ve Bursa’nın yanı sıra Türkiye’deki pek çok diziye ev sahipliği yapan Balat. 60’lı yıllarda geçen filmin hikayesi aslında Fransa’da geçiyordu. Ama çekimleri burada yapabilmek için senaryo değişti. Yani filmin konusu artık İstanbul’da geçiyor.

BİN 500 FİGÜRAN  ROL ALDI

ARGO, 1979 yılında Tahran’daki Amerikan Elçiliği’nin önünde gösteri yapan öfkeli bir grubun, binaya girerek altı ABD’li diplomatı rehin alması ve kurtarılma sürecini anlatıyor. Türkiye’deki çekimleri için bin 500 figüran kullanıldı. Film 1979’da geçtiği için figüranlar, saç ve sakallarını altı ay önceden uzattı. Figüranlara Farsça hocaları tarafından ders verildi ve Farsça sloganlar öğretildi.
Bakırköy’deki çekimler için 30 dükkan, 50 daire ve 10 apartman, Kapalıçarşı’da 10 sokak ve 150 dükkan, Karaköy’de 100 dükkan ve ofis, Sultanahmet ve Eminönü’nde ise 60 dükkanda çekim yapıldı, tabelalar değişti. Humeyni, İran Şahı Rıza Pehlevi ve ABD Başkanı Carter’ın resimlerinin olduğu 500 poster ve döviz hazırlandı. 150 adet dönem aracı kullanıldı.