13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Türkler başarıyı kovaya doldurdu!

AppStore’un kovalara meyve doldurularak oynanan favori oyunlarından Bucketz’ın başarısı büyük! Piyasaya çıktığı ilk saatte Apple’ın ‘haftanın en iyi oyunu’ ilan ettiği Bucketz’ın peşinde Google ve Facebook da var. Bu uygulamaya imza atan ise bir Türk şirketi... Şirketin CEO’su Bora Uygun, Bucketz’ın Mozambik’te bile oynandığını söylüyor.

Fatma Karaman/[email protected]11 Kasım 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türkler başarıyı kovaya doldurdu!

iPad ve iPhone’nunda oyun oynamayı sevenler için Bucketz (İngilizce bucket yani kova kelimesinden türetildi) adı yabancı değil. AppStore’un favori oyunu olan Bucketz, piyasa sürüldüğü 26 Temmuz’dan beri büyük bir başarıya imza attı. Apple’ın desteklediği Bucketz, basit ve kolay oynanabilen yapısı yüzünden ilk gün 120, kısa süre sonra da 150 ülkede indirildi. Bucketz, bir anda AppStore’da en çok indirilen oyunlar arasında ikinci sıraya oturdu. Samsung ile yapılan anlaşmayla yakında android işletim sistemlerinde de oynanabilecek. Bu başarılı oyuna imza atan bir Türk şirketi olan Picnic Hippo.

HOLLYWOOD’DA SESLENDİRİLDİ

Bucketz’ı geliştiren Picnic Hippo Oyun Stüdyosu aslında birçok ülkeye ihracat yapan bir yazılım şirketi. Firmanın CEO’su Bora Uygun, Los Angeles, San Francisco, Shanghai ve İstanbul’daki ekipleriyle bir yıldan uzun süren çalışmalar sonucunda Bucketz’i piyasaya çıkardıklarını söylüyor: “Her şeyimizi buna yatırdık. İyi isimlerle çalıştık.  Los Angeles’ta başarılı bir prodüktör olan Serdar Kalsın ile işbirliği yaptık. Seslendirme ABD’de yapıldı. Seslendirme sırasında Hollywood’da tanınan ses sanatçıları bize yardımcı oldu. Metinleri biz yazdık. İlk kez geliştirdiğimiz bir oyunla önemli bir başarı elde ettiğimizi düşünüyorum.”

Peki herkesin cep telefonuna indirdiği Bucketz nasıl oynanıyor? Uygun, çok kolay olduğunu söylüyor: “İki kovanız olduğunu düşünün, bu kovaları bir tahterevalli üzerine yerleştiriyorsunuz. Yukarıdan düşen portakal, top ya da elma gibi şeyleri kovaların dengesini bozmadan içine eşit şekilde yerleştirirseniz oyunda başarılı olursunuz. Yani oyunun mantığı denge. Çok basit bir oyun, çocukken hepimiz kovaya bir şey fırlatmışızdır. Sanırım bu kadar sevilmesinin nedeni de bu.”

MOZAMBİKLİLER BİLE OYNUYOR

Uygun, Apple’ın piyasaya çıktığı ilk saat ‘haftanın en iyi oyunu’ ilan ettiği Bucketz’ın başarısının kendisini şaşırttığını söylüyor: “Bu beklediğimiz bir başarı değildi. İyi bir iş yapmadığımızdan değil bu kadar kısa sürede yol almamızdan dolayı. Bucketz’ın piyasaya çıktığı gün Batman, Walking Dead gibi iki iddialı oyun tanıtıldı. Ben ‘Kötü bir zamanlama’ diye düşünürken Apple’ın bizi haftanın en iyi oyunu seçmesi çok mutlu etti.” Oyunu kaç kişinin indirdiği konusunda ise Uygun rakam vermekten kaçınıyor: “Apple ile aramızda gizlilik sözleşmesi var, o nedenle sayı veremem.”

Oyunun dünyanın her yerinden müptelası var. Uygun’u en şaşırtan ülke ise Mozambik olmuş: “Oralarda bile birileri bizim oyunumuzu oynuyor. Yani her milletin telefonunda Türklerin oyunu oynanıyor. En çok oynanan ülke ABD...  Aslında ürünümüz paralı, 1.99 dolar (yaklaşık 4 lira). Yine de Türkiye’de indirme oranı yüksek. Oyunun bu kadar ilgi görmesinin bir diğer nedeni ise bitmiyor oluşu. 74 level’dan sonra bitiyor ama tekrar oynamaya başladığınızda yeni şeylerle karşılaşıyorsunuz, level’ları belli puanlarla bitirdiğiniz zaman görebildiğiniz sürprizler var. Bir de müjdemiz var: Oyunun yakında yeni bir versiyonu geliyor!”

BENİM DE GEÇEMEDİĞİM LEVEL’LAR VAR

BORA Uygun, oyunun kolay olduğunu ancak ilerleyen level’larda kendisinin bile geçemediği yerler olduğunu söylüyor: “Düşünün oyunu yaptık ama ben bile bazen zorlanıyorum, sinirleniyorum. Karikatürist Erdil Yaşaroğlu ve oyuncu eşi Begüm Kütük Yaşaroğlu benim komşum. Begüm Hanım bir gün elinde iPad’iyle kapıma gelip ‘Geçemediğim yerler var lütfen bana yardım edebilir misiniz?’ diye sordu, beraber oynadık ve geçtik.”

ANGRY BIRDS TEBRİK ETMİŞ

Fizik kurallarının yaşama uyarlanmış bir versiyonu olan ve Angry Birds’ün başarısına yaklaşan Bucketz için dünyanın çeşitli büyük şirketlerle görüşme yaptıklarını söyleyen Bora Uygun “Google, Android,  Facebook ve Amazon gibi büyük firmalar oyunla alakalı çalışmalar yapmak istiyor. Şu anda onlarla görüşüyoruz” diyor. Uygun dünyayı kasıp kavuran Angry Birds’ün yaratıcısı Rovio’nun da kendilerini tebrik ettiğini söylüyor: “Çok beğendiklerini söylediler. En büyük destekçilerimizden biri de Facebook oldu. Üstelik bizim oyunumuz Facebook’ta oynanmıyor. Buna rağmen reklamımızı yaptılar ve arayıp ‘Lütfen bir sonraki oyununuz Facebook’a entegre olsun’ dediler.”