20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Üç nesil kahveciler

Kahve son yıllarda altın çağını yaşıyor. Yeni tadlar deneniyor, üçüncü nesil kahveciler de her yerde! Sam Çeviköz’ün yeni formülleri de bu akıma farklı bir yön verecek gibi görünüyor...

Büşra Uğraş11 Haziran 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Üç nesil kahveciler

Geçenlerde Galata’da bir mekan keşfettik. İçinde oraya çalışmaya değil de eğlenmeye gelmiş gibi duran elemanlar, evcil hayvanıyla oturmaya gelmiş insanlar, neşeli yüzler ve birbirinden farklı formüllerle hazırlanmış kahveler vardı. Sonra öğrendik ki Nişantaşı’nda açıldığında Türkiye’nin kahve anlayışını tamamen değiştiren kahve dükkanının eski ortağı ve fikir babalarından Sam Çeviköz ve ortağı Levent Koçarslan’ın mekanıymış. Federal Coffee Campany’de Meksika biberli, chines five sipece ve rezeneli Cold Brew kahvenin tadına baktık, Çeviköz’le eğlenceli bir sohbet gerçekleştirdik. Dinlediklerimizi ve tadına baktığımız lezzetleri de Star Pazar okurlarıyla paylaşalım dedik.

Aklım İstanbul’da kaldı geldim

Üç yıl İstanbul’da 35 yıl da Avustralya’da yaşayan Sam Çeviköz, yaklaşık 35 yıldır kahve üzerine çalışıyor. İşin hemen her safhasında da yer almış. Dört yıl önce Türkiye’ye birkaç firma ile iş yapmak için gelen Çeviköz o dönemde Türkiye’nin üçüncü nesil kahve işi için hazır olmadığını düşünmüş ve ülkesine geri dönmüş. Ama burada geçirdiği keyifli zamanları unutamadığını anlatan Çeviköz “Aklım burada kalmıştı, burayı internet üzerinden takip ediyor, mobese kameralarındaki görüntüleri izliyordum. ‘Oğlum orada yapamazsın’ dedi ama ben geri geldim. Baktım burada yavaş yavaş kahve işi de yaygınlaşmaya başlamış. Kendi işime burada devam etmeye karar verdim” diye anlatıyor.

Denemekten çekinmedim

Buraya geldikten sonra Nişantaşı’nda bir kahve dükkanı açan Çeviköz’e herkes “Burada kahve işini sen başlattın” demiş ama o bunu kabul etmeyecek kadar alçakgönüllü: “Kahve işini tabii ki ben başlatmadım, yalnızca farklı şeyler denemekten çekinmedim ve insanlar sevdi” diyor. Nişantaşı’ndaki mekandan çekildikten sonra ortağı Levent Koçarslan’la Federal’i kurdular. Çeviköz “Amacımız iyi kahve üretmek, Türkiye’de kahve sektörünü geliştirerek ufkunu genişletmek ve eğlenmek” diyor.

Eğitim de veriyorlar

Federal Coffee Campany’de kahveyi düşündüğünüzde aklınıza gelen her şey var. Üretim yaptıkları ve üzerine bir de kahve torbalarından çanta dizayn ettikleri bir fabrikaları bir de dağıtım yaptıkları firmalara ve isteyenlere eğitim verdikleri akademileri var. Çeviköz “Uluslararası geçerliliği olan bir sertifika veriyoruz. Kahve dağıttığımız mekanlar önce eğitim almalı. Çünkü kahveyi yanlış demlemeye kalkarlarsa bizim ismimiz lekelenir” ekliyor.

Türk kahvesine farklı yorum

Kahvenin üzerinde kimyager gibi çalışıyorlar. Birbirinden uzak tatları bir arada kullanarak ilginç karışımlar yapıyorlar. Favorimiz olan Cold Brew menüsünü sorduğumuzda Çeviköz “Bize özel üç farklı şurubumuz var; Meksika biberli, rezeneli ve anasonlu, Chinese five spice” diye açıklıyor. Tabii tüm bunları denerken aklımıza Türk kahvesi geliyor Çeviköz’se “Türk kahvesi üzerinde denemeler yapıyorum. Onunla latte, cappuccino, filtre kahve gibi birçok çeşidini hazırladık” diyor.

Mutlaka deneyin

*Piccolo Latte *Flat White *Romano *Snickers *Elegant Mocha *Banane Head *Sparkling Ice Long Black *Chilli Mocha *Cafe Miel *Chopper *Road King *V12