14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Yağlı güreşli logo için ben poz verdim

Tıklanma rekoru kıran internet sitelerinden Google’ın ana sayfasındaki eğlenceli ve renkli doodle’ları kimlerin hazırladığını merak ediyor musunuz? Bu logolara imza atan ekibin başındaki Ryan Germick ile görüntülü röportaj yaptık.

İnci Döndaş /[email protected]17 Kasım 2012 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yağlı güreşli logo için ben poz verdim

Dünyada milyonlarca kişinin kullandığı, herkesin günde en az bir kere ziyaret ettiği Google’ın kullanıcılarının yüzünde gülümseme yaratmak amacıyla başlattığı ‘doodle’ yani logo uygulaması o kadar çok sevildi ki... Gerek o ülkenin değerlerini gerekse uluslararası üne sahip kişileri ve olayları hatırlatmak amacıyla her yıl onlarca doodle çiziliyor. Türkiye için çizilen doodle’lar arasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı’ndan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na, yağlı güreşlerden Mevlana ve Mehmet Akif Ersoy’un doğum gününe pek çok çalışma yer alıyor.

Doodle’ları bir ekip hazırlıyor. Ryan Germick, Doodle Yaratıcı Ekibi’nin başındaki isim. ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Google’ın merkez ofisinde çalışıyorlar.

Germick ile Google’ın Türkiye ofisinde görüntülü telefon görüşmesiyle konuştuk. Google’ı en çok ziyaret eden ülkelerin başında gelen Türkiye’de doodle’ların çok sevildiğini, bunun da kendilerini çok memnun ettiğini söylüyor. Sohbet sırasında gelecek ay içinde evleneceğini de anlatan Germick’e düğünü için doodle yapıp yapmadığını sorduğumuzda 22 Aralık’ta evleneceğini, Maya Takvimi’ne göre ise 21 Aralık’ta dünyanın sonunun geleceğine inanıldığını hatırlatıyor gülümseyerek. İşte doodle ilgili bilinmeyenler Ryan Germick’ten...

ÖNERİLER YEREL OFİSLERDEN GELİYOR

-Doodle’lar 1998’den itibaren yapılıyor. Tatiller, ünlü kişilerin doğumgünleri, önemli günler gibi zamanlarda Google’ın anasayfasına konuluyor. Doodle’ın başından beri felsefesi kullanıcıları eğlendirmek ve şaşırtmak.

-Bu sene içinde 300 doodle yapıldı. Bunların çoğu uluslararası. Doodle için önerileri ülkelerdeki yerel ofislerimizden alıyoruz. Kullanıcılar da taleplerini mail atarak ulaştırıyor. Yerel ofislerlere görüşüp konuyu belirleyip o konu üzerinde çalışmaya başlıyoruz.

-10 Kasım’da Atatürk’ün ölüm yıldönümünde bir şey yapmadık çünkü kutlamalar için doodle hazırlıyoruz. Bu bizim başından beri politikamız. 10 Kasım’da bir şey yaparak o güne saygısızlık yapmak istemedik. Sadece logoya bir adet karanfil koyarak anmayı doğru bulduk.

-Bilim, sanat, teknoloji ve spor konularında çok fazla doodle yapıyoruz. Özellikle spor konusunda çok talep geliyor.

-Herkesin favori bir doodle’ı var. Onlarcası popüler oldu. Mesela ABD’li dansçı Martha Graham için hazırlanan doodle çok beğenildi, elektronik müziğin kurucusu sayılan Robert Moog için yapılan doodle ise dört ayda tamamlandı. Videolu doodle’lar ayrıca 2012 Londra Olimpiyatları için yaptığımız doodle’lar da çok beğenildi.

-Bir doodle’ı yapmak konuya göre değişiyor. Bazen bir ay bile sürüyor! 20 ayrı versiyonu çiziliyor. Bazen yapımı birkaç saat süren basit bir illüstrasyon yetiyor. Mesela bu sene 23 Nisan için doodle yaptık. Doodle üzerinde çalışan arkadaşımız kağıda yüzlerce çocuk çizerek Google yazmaya çalışmıştı. Türkiye’deki yağlı güreşler için bir doodle hazırlanacaktı, ben model oldum. Çizen arkadaşa yağlı güreşçi gibi poz verdim.

-Pek çok doodle çiziliyor sonra hangisi olacağına karar veriyoruz. Büyük bir ekrana alıyoruz, konsepti üzerine tartışıyoruz. Demokratik bir seçim yapmaya çalışıyoruz, bu arada yerel ofislerin fikirlerini de alıyoruz.

-Doodle’da birkaç illüstrastör ve mühendis çalışıyor.

-İsteyenler [email protected]adresine yaptıkları doodle’ları gönderebilir. Uluslararası doodle yarışması düzenliyoruz. Dilerlerse bu yarışmaya da katılabilirler.

-Daha çok uluslararası doodle yapmak, insanları gülümsetmek, sanat-web teknolojiyi kullanarak interaktif doodle’lar hazırlamayı hayal ediyorum.