BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın AB ülkelerini örnek göstererek Türkiye’de 25 olan seçilme yaşının 18’e indirilmesi yönündeki önerisi tartışılırken Avrupa Birliği Bakanlığı “AB Ülkelerindeki Seçilme Yaşı” adlı kapsamlı çalışmasıyla tartışmaya ışık tuttu.
AB Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre Almanya’nın iki eyaletinde 1995’den itibaren, Avusturya’da da hürriyeti bağlayıcı ceza almamış olmak koşuluyla seçilme yaşı 16 olarak belirlenmiş. AB üyesi 12 ülkede seçilme yaşı18... Seçilme yaşının 21 olduğu ülke sayısı 10 iken, seçilme yaşının 23 olduğu iki, 25 olduğu ise 4 ülke bulunuyor.
Avrupa Birliği’nin yönetildiği Avrupa Parlamentosu’na seçilmek için ise yaş sınırı 21 olarak belirlenmiş. AB ülkelerinde seçilmek için askerlik şartı sadece Fransa Senato Seçimleri’nde aranıyor. Türkiye’de Anayasa gereğince seçme yaşı 18 iken, seçilme yaşı ise AK Parti’nin 2006 yılındaki anayasa düzenlemesi ile 30’dan 25’e indirilmiş durumda. AB Bakanlığı çalışmasına göre AB’de durum şöyle:
SEÇİLME YAŞI 18 OLAN ÜLKELER
-ALMANYA: Seçme yaşı 18. Mahalli seçimlerde ise seçme ve seçilme yaşı 18 olsa da bazı eyaletlerde örneğin 1995 yılından itibaren Aşağı Saksonya ve Westfalya eyaletlerinde seçme yaşı 16 olmuş.
-AVUSTURYA: Seçme yaşı 16... Seçilme yaşı ise Milli Konsey için18, Federal Konsey için ise 21 yaş olarak belirlenmiş. Ayrıca, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ise 35 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
-DANİMARKA: Seçme ve seçilme hakkı 18 yaşındaki tüm vatandaşlara tanınmış.
-FİNLANDİYA: Anayasası’na göre 18 yaşını aşmış her Finlandiya vatandaşı seçme ve seçilme hakkına sahip.
-HOLLANDA: Seçme ve seçilme yaşı 18 olarak belirlenmiş.
-HIRVATİSTAN: Seçme ve seçilme yaşı 18 olarak belirlenmiş.
-İSPANYA: Seçme ve seçilme yaşı medeni haklarını kullanma ehliyeti olmak kaydıyla 18 olarak belirlenmiş.
-İSVEÇ: Seçme ve seçilme yaşı 18 olarak belirlenmiş.
-MACARİSTAN: Seçme ve seçilme yaşı 18 olarak belirlenmiş.
-MALTA: Vatandaşlar için seçme ve seçilme yaşı 18 olarak belirlenmiş.
-PORTEKİZ: Seçme ve seçilme hakkı 18 olarak belirlenmiş. Ancak başka bir ülkede yaşayan çifte vatandaşlar seçilme hakkına sahip değil.
-SLOVENYA: Vatandaşları akıl hastalığı olmamak kaydıyla seçme ve seçilme yaşı 18 olarak belirlenmiş.
SEÇİLME YAŞI 21 OLAN ÜLKELER
-BELÇİKA: Anayasası’nın 61. maddesine göre Parlamento seçimlerinde seçme yaşı 18... Seçilmek için ise 21 yaşından gün almış olmak şartı var.
-BULGARİSTAN: Seçmen yaşı 18 iken, seçilme yaşı ise 21 olarak belirlenmiş.
-ÇEK CUMHURİYETİ: Seçme yaşını 18 olarak belirlenirken, seçilme yaşı ise Temsilciler Meclisi için 21, Senato için ise 40 olarak belirlenmiş.
-ESTONYA: Seçme yaşı 18 iken, seçilme yaşı ise 21...
-İNGİLTERE: Seçme yaşı 18 iken, seçilme yaşı ise 21’dir. Ancak bazı dominyonlarda seçme yaşı 16’ya çekilmiş. Halen seçme yaşının düşürülmesi tartışılıyor.
-İRLANDA: Temsilciler Meclisi seçimlerinde seçmen yaşı 18... Seçilme yaşı ise 21 olarak belirlenmiş.
-LETONYA: Seçme yaşı 18 iken seçilme yaşı ise 21...
-LÜKSEMBURG: Seçme yaşı 18 iken seçilme yaşı 21..
-POLONYA: Seçme yaşı 18 iken seçilme yaşı ise Temsilciler Meclisi için 21, Senato için ise 30 olarak belirlenmiş.
-SLOVAKYA: Seçme yaşı 18 seçilme yaşı ise 21 olarak belirlenmiş.
SEÇİLME YAŞI 23 OLAN ÜLKELER
-ROMANYA: Seçme yaşı 18 iken, seçilme yaşı ise 23...
-FRANSA: Seçme yaşı 18 iken, senato ve başkanlık seçimleri için ise 23. Seçilme yaşı ise Temsilciler Meclisi için 23, senato seçimleri için ise 35.
SEÇİLME YAŞI 25 OLAN ÜLKELER
-GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ: Seçme yaşı 21 iken, seçilme yaşı 25. 8İTALYA: Seçme yaşı, 18 iken seçilme yaşı milletvekilliği için 25, senatörlük için 40, cumhurbaşkanı olmak için ise 50... 8LİTVANYA: Seçme yaşı 18 iken, seçilme yaşı ise 25.
-YUNANİSTAN: Seçme yaşı 18, seçilme yaşı ise 25.
AP için 21 yaş yeterli
450 milyonluk AB’nin politikalarının belirlendiği Avrupa Parlamentosu için seçme yaşı 18. Seçilme yaşı ise 21...
CHP desteklemezse 18 yaş teklifi vermeyiz
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, seçilme yaşının 18’e düşürülmesi konusunda CHP’den kendilerine yanıt gelmediğini belirterek, ‘’CHP destek vermezse Anayasa değişikliği teklifi veremeyiz’’ dedi. MHP’nin ‘’hayır’’ yanıtı verdiğini belirten Elitaş, CHP’den henüz yanıt gelmediğini söyledi. Elitaş, CHP’nin ilk görüşmede konuya olumlu baktığını ifade ettiğini kaydederek, ‘’Bize olumlu baktıklarını, konuyu yetkili kurularına götüreceklerini söylemediler. Zaten kendileri de açıkladılar’’ diye konuştu. CHP’nin olumsuz yanıt vermesi halinde ne yapacakları sorusuna Elitaş, ‘’O durumda teklifi veremeyiz, 330 lazım. Bizim sayımız 326...’’ karşılığını verdi.