18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

2 günde 100 bin kişi geçti

Suriye’deki IŞİD-PYD çatışmasından kaçan büyük çoğunluğu kadın, çocuklardan oluşan 100 bin kişi sınırı geçerek Türkiye’ye sığındı. AFAD, sınırı geçenlere yerleştirildikleri bölgede sıcak yemek dağıtımı yaparken, sınırda bekleyenlere de yiyecek dağıtıyor.

ŞEYHMUS ÇAKAN22 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
2 günde 100 bin kişi geçti

SURİYE’NİN Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde, terör örgütü IŞİD ile PKK’nın Suriye kolu PYD arasındaki arasındaki çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli, Suruç ilçesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) oluşturduğu alandan Türkiye’ye geçiş yapmaya devam ediyor. IŞİD korkusundan kaçan ve sayıları 100 bini bulan Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması için AFAD ve Kızılay tüm tedbirleri alarak sıcak yemek dağıtımına başlarken, sınırın öbür yakasında bekleyenlere de yiyecek yardımı yapılıyor.

Sağlık kontrolü yapılıyor

Bölgeden kaçan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi, Suruç ilçesi Yumurtalık Mahallesi sınırına geldi. Burada sınır hattında AFAD tarafından barikatlarla oluşturulmuş koordinasyon merkezine alınan Suriyeliler, tek tek sağlık kontrolünden geçirilip kayıtları yapılıyor. İşlemleri tamamlanan Suriyeliler daha sonra araçlarla AFAD tarafından oluşturulan konaklama yerlerine sevk ediliyor.

Suruç’taki Yatılı Bölge Okulu ile bahçesinde kurulan çadır kentte yerleştirilen Suriyeli Kürtlere sıcak yemek servisi de başladı. Sığınmacılar 3 gün sonra sıcak yemek yemiş oldu. Çadır kentte çocukmar da unutulmadı. Kurulan oyun parkından uzun süre oynayan çocuklar savaşın çirkin yüzünü unutmaya çalıştı.

Bir gecede 35 bin kişi geçti

Geçiş yapan Suriyelilerin kayıt altına alınması ve sağlık taramasından geçirilmesi çalışmalarını inceleyen AFAD Başkanı Fuat Oktay, buradaki ailelerle görüştü ve sıkıntılarını dinleyerek kendilerine yardımcı olacaklarını söyledi. AFAD’ın devleti ve milleti adına bölgede olduğunu aktaran Oktay, “Bütün gücümüzle insani dramı en aza indirebilme adına buradayız, sahadayız. Şu anda da sınır bölgesinde çalışmalarımız sürüyor. Sayın Başbakan Yardımcımız Türkiye’ye giren Suriyeli misafirlerimizin sayısını dün itibarıyla 65 bin olarak açıklamıştı. Bugün itibarıyla bu sayı, 100 bini buldu. Aynı çerçevede de içeri alıyoruz” dedi. 

300 PYD’Lİ KURŞUNA DİZİLDİ İDDİASI
 
IŞİD’İN, PKK/PYD ile çatıştığı köylerde esir aldığı yaklaşık 300 kadar PKK/PYD mensubunu, Akçakale’nin Suriye tarafında bulunan Tel Abyad’da kurşuna dizdiği öne sürüldü. Kobani’yi doğu, batı ve güneyden olmak üzere üç koldan kuşatıp yoğun top, tank ve füze saldırısına maruz bırakan IŞİD’in, Kobani’nin doğu köylerinde çatışmada yakaladığı 300 kadar PKK/PYD’liyi üzerleri çıplak olarak yerlerde sürüklediği, Tel Abyad’a götürülen bu kişilerin kurşuna dizildiği iddia edildi.
 
Geçiş güvenliğini sağlayan askerlere taş yağdırdılar
 
SURUÇ’ta, IŞİD saldırılarından kaçan Suriyelilerin sınırdan Türkiye’ye geçmesini takip eden grupla güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Tel Abyad ile Aynel Arap bölgesi arasındaki yerde IŞİD ile PYD arasındaki çatışmalar zaman zaman Türkiye’den de duyuldu. Türkiye tarafından geçişleri izleyenlerin sınır hattına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri, bu kişileri uzaklaşmaları için uyardı. Gruptakilerin, taşla karşılık vermesi üzerine jandarma ekipleri biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. 
 
Bölgede bulunan HDP Şanlıurfa Milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk gerginlik nedeniyle askeri yetkililerle görüştü. Gerginliğin artması ve taş atılması üzerine jandarma ve çevik kuvvet ekipleri biber gazı ve tazyikli suyla yeniden müdahale etti. Askerler bir ara eylemcilerin arasında kaldı. Taş yağmuruna tutulan askerler, güçlükle kurtarıldı. Gelen zırhlı araçların da yardımı ve havaya açılan ateş sonucu diğer bölük de güvenli bölgeye kaçmayı başardı. Olaylarda 4 asker yaralandı.