KÜRTÇE dil kurslarının serbest bırakılması, TRT’nin Kürtçe yayına başlaması ve özel televizyonlara Kürtçe yayın izni verilmesi ve son olarak okullarda Kürtçe seçmeli derslerin başlamasını Anadolu Ajansı’nın Kürtçe yayına başlaması izledi. Yayın dilleri arasına Kürtçe’yi de katarak, yayın dili sayısını 6’ya çıkaran AA’nın bu adımı, çözüm sürecine katkı, bölge hakları arasında bir köprü olarak nitelendi. Politikacılar, bölgedeki üniversitelerin rektörleri, STK temsilcileri destek verdi.
Bizim çalışmamıza katkı olacak
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “AA Kürtçe yayınıyla, tıpkı Balkanlar’da Boşnakça, Ortadoğu’da Arapça yayınlarımızda olduğu gibi çevre ülkelerdeki Kürt nüfusuyla, Kürt kardeşlerimizle ve oradaki kamuoyuyla Türkiye arasında güçlü bir köprü oluşturacak” dedi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da “Demokratikleşme adımları özellikle çözüm süreci gibi konularda koordinasyon yürüten konumdayım. Dolayısıyla özellikle benim açımdan bu çalışmaların, bu gelişmelerin bizim çalışmalarımıza katkı olduğunu, destek olacağını düşünüyorum” değerlendirmesi yaptı.
Geç ama olumlu bir adım
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Bu çok geç kalınmış ama çok hayırlı ve çok olumlu bir adım” derken, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz “Geçmişte bu meseleler tabu idi. AK Parti’nin demokratikleşme çalışmaları içinde bu konular da yerine oturmaya başladı” diye konuştu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu “AA’nın bu projesini, ülkemizde ifade özgürlüğü ve demokratikleşme yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendiriyor, bunun halkımızın birliğini, beraberliğini daha da pekiştireceğini ümit ediyorum” dedi.
Barış sürecine katkı verecek
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AA’nın Kürtçe yayınına destek verirken, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu projeyi olumlu bir adım olarak gördüklerini ve kutladıklarını ifade etti. BDP Milletvekili Sırrı Sakık “Türkiye’de bir barış süreci yaşanıyor. Sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu’da bir Kürt sorununun tartışıldığı, konuşulduğu, Kürtler’in kaderiyle ilgili ciddi adımların atıldığı bir süreçte AA’nın böyle bir adım atmasını önemsiyoruz. Diliyoruz barış sürecine katkısı olur” dedi. IKBY Kültür ve Gençlik Bakanı Kawa Mahud da “Kürtçe yayın, Kürdistan ve Türkiye halkları için büyük bir hizmet atılımıdır” dedi.
Kürt dili ve kimliği açısından kutsal bir adım
“Atılan adım Kürt dili ve kimliği açısından kutsaldır” diyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir “Şimdiye kadar kürt dil, kültür ve kimliği tanınmıyordu. Yıllarca bu yapıldı ve bu durum da insanların büyük sorunlarla karşı karşıya gelmesine sebep oldu” diye devam etti. Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu “AA’nın Kürtçe yayına başlaması gecikmiş ama iyi bir gelişme. Geçte olsa yapılıyor olması teşekküre şayan bir durumdur” derken, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede “AA’nın attığı adım önemli. TRT 6 bu konuda başarı sağlamıştır. AA’nın da başarılı olacağına inanıyorum” dedi.
STK TEMSİLCİLERİ
Çözüm zincirinin önemli bir halkası
- A. FARUK ÜNSAL (MAZLUMDER Başkanı): Bu açılım, çözüm zincirinin önemli halkalarında birtanesi, AA’nın bu anlamda büyük bir açığı kapatacağına inanıyorum.
- KASIM ERGÜN (KURD-KAV Genel Başkanı): Bu tarihi bir adım. Türkiyedevletinin ajansı bunca inkar ve asimilasyondan sonra kalkıp Kürtçe bir servis açacak. Bu çok kutsal ve önemli bir adımdır.
- MUSTAFA KARAMAN (KURD-DER Başkanı): Bu çok önemli bir adım. Kürtleri ilgilendiren konularda haberlere ağırlık verilmelidir ve Kurdi bir duruş sergilenmelidir.
- TAHİR ELÇİ (Diyarbakır Baro Başkanı): AA’nın özellikle 1 Eylül Dünya Barış Günü gibi anlamlı bir günde Kürt dilinde yayına başlaması ayrıca anlamlı.
- GÜRSEL ESER (Medya-İş Genel Başkanı): AA’nın Kürtçe yayına başlaması hem bölge halkı için hem de Kuzey Irakta yaşayan Kürtler için bir şans olduğunu düşünüyorum.
ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ
1 Eylül’de olması ayrıca anlam kattı
- PROF. DR. EBUBEKİR CEYLAN (Hakkari Üniversitesi Rektörü): Böyle bir girişim son derece önemli. Kürtçe yayının bölge içinde olumlu gelişmeler sağlayacağına inanıyorum.
- PROF. DR. MAHMUT DOĞRU (Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü): İnsanlar çevresinde olup biteni doğrudan ve doğru olarak kaynağından almalarının demokratikleşmeye olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum.
- PROF. DR. NİHAT İNANÇ (Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü): Daha düne kadar ötelenen, tahkir edilen bir halkın bir devlet ajansı aracılıyla kendi dilinde haber alma kaynaklarına ulaşması gerçekten son derece önemli bir konudur.
- PROF. DR. EKREM ATALAN (Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Vekili): Hükümetin yürütmüş olduğu bir barış süreci var. Bunun bu barış sürecine de katkısı önemli olacaktır.
- PROF. DR. KADRİ YILDIRIM (Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü): Her şeyden önce 1 Eylül anlamlı bir tarihtir.