20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ağır işkenceyi alkışlamışlardı

Mütefekkir Mirzabeyoğlu’nun kritik durumu devam ederken, hafızalar tazelendi. Akıllara Mirzabeyoğlu’na, 28 Şubat darbecilerinin yaptığı ağır işkenceler ve onları alkışlayan manşetler geldi.

9 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Ağır işkenceyi alkışlamışlardı

Postmodern darbe 28 Şubat sürecinin sembol isimlerinden olan ve ömrünü mücadele ile geçiren Salih Mirzabeyoğlu’nun beyin ölümü gerçekleşti. Önceki gün bahçede çalışırken beyin kanaması geçiren mütefekkir Mirzabeyoğlu, tedavesine devam edilmek üzere Yalova’dan İstanbul’a getirildi. 28 Şubat’ın darbe yargısınını kararıyla 17 yıl cezaevinde kaldıktan sonra yeniden yargılanarak tahliye edilen Mirzabeyoğlu’nun hayati tehlikesi devam ederken, akıllara Mirzabeyoğlu’nun hukuk mücadelesi ve 28 Şubat darbe döneminde atılan insanlık dışı manşetler geldi. Terör örgütü FETÖ’nün yayın organı Zaman’dan, şimdilerde Sözcü’de yazan Yılmaz Özdil yönetimindeki Star’a, Hürriyet’tten, dönemin Sabah gazetesine kadar çok sayıda gazete, Mirzabeyoğlu’nu terörist ilan etmiş, uğradığı alçak işkence ve kötü muameleyi manşetten alkışlamıştı.

BU KAFA HALA YAZIYOR

Star’ın sahibinin Cem Uzan, Yayın yönetmeninin Fatih Çekirge ve manşetleri atan yazıişleri müdürünün Yılmaz Özdil olduğu dönemde, yüzünde vücudunda açıkça işkence izleri olan Mirzabeyoğlu’nun fotoğrafına, her bir iz için numara verilerek “1. Jandarma koğuşa dalınca uyandı, alnını ranzaya çarptı. 2. Sendeleyerek kalktı, ayağı kayınca burun üstü düştü. 3. Kalkayım dedi, uyku sersemiydi. Dipçiğe gözünü vurdu. 4. Kendini topladı. Kapıdaki askılığı görmedi, kulağını taktı. 5. Jandarma hasretle sıkı sıkı sarılınca boynuna kan oturdu. 6. Koğuştan çıkıyordu, kapıyı açık zannetti. Kaşını yardı. 7. Sağ gözünü dipçiğe vurmuştu sol gözü de copa değiverdi. 8. Diyet yaptığı için az yiyordu... Halsizlikten gözaltları morardı. 9. “Hoşgeldin” dediği jandarmanın eli, elmacık kemiğine çarptı. 10. Mahkeme öncesi tıraş oldu jilet keskindi, yüzünü doğradı” ifadeleri kullanıldığı görüldü. Gazetede, jandarmanın işkence yaparak Mirzabeyoğlu’na haddini bildirdiği övgü dolu ifadelerle yazıyordu.28 Şubat sürecinde, hemen hemen bütün gazeteler, İBDA/C operasyonları üzerinden Mirzabeyoğlu ve arkadaşları hakkında korkunç haberlere imza attı. 

İŞKENCEYİ ÖVDÜLER

Dönemin Hurriyet, Sabah, Güneş ve terör örgütü FETÖ’nün Zaman gazetesinde işkence alenen alkışlanıyordu. Sabah, ‘Terör şefine asker tıraşı’ derken, Güneş ‘Hizaya geldi’ başlığını atmıştı. Zaman gazetesenin o süreçte çıkan haberinde de, “Salih Murzabeyoğlu’nun oruç tutmadığı ve günde 3 paket sigara içtiği öğrenildi” şeklinde karapropaganda yöntemleri kullandığı görülüyor. 

28 ŞUBAT’IN SEMBOL iSMi

28 Şubat’ın belki de en ağır mağduru mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’ydu. Postmodern darbenin sivil işbirlikçileri tarafından olmadık işkencelere maruz kalan Mirzabeyoğlu ve arkadaşları, tiyatroya dönüşen yargılamaya itibar etmeyince zorla götürülmelerine karar verildi. 25 Ocak 2000’de sabaha karşı Metris Cezaevi’ne olağanüstü bir operasyon yapıldı. Devlet, Mirzabeyoğlu’nu zorla koyduğu cezaevinden yine zorla çıkardı. 1 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı operasyon sonrası adliyeye getirilen Mirzabeyoğlu, 12 Eylül dönemini aratmayan bir uygulamaya tabi tutuldu. Saçı sakalı zorla tıraş edilmiş, yüzü yara bere içinde olduğu gözlenen Mirzabeyoğlu ayakta durmakta zorlanıyordu.  O dönemin kartel medyası ise kendi mahkumunu, mahkum ettiği yerden zorla çıkarmayı becerebilmiş yöneticileri “İşte bu kadar”, “Metris’in üç aslanı yolunmuş tavuk”, “Kafasını jandarmanın copuna çarptı” şeklindeki başlıklarla alkışlıyordu.