26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

AK Parti okullaşma oranı ve teknolojiyle eğitimde çıtayı aştı

Ülkelerin eğitim sistemlerini değerlendiren kurumlar ve SETA araştırma sonuçlarına göre 10 yıllık iktidarı boyunca AK Parti’nin en başarılı olduğu alan eğitim çıktı. AK Parti, yüksek okullaşma ve eğitim kalitesiyle hedeflerini tutturdu.

Tuğba Ceyhan/Ankara28 Aralık 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
AK Parti okullaşma oranı ve teknolojiyle eğitimde çıtayı aştı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı(SETA), Insight Turkey dergisinde AK Parti’nin 10 yılını masaya yatırdı. Bu çerçevede eğitim konusu ele alınırken, AK Parti’nin on yıllık iktidarında en başarılı olduğu hususun, okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm düzeylerde okullaşma oranlarında gerçekleşen ilerleme olduğu belirtildi.Makaleye göre, reformcu bir hükümet olan AK Parti, 2002 programında ve Aile Eğitim Programı(AEP)’de koyduğu hedeflerin önemli bir çoğunluğunu sonraki yıllarda gerçekleştirdi. Bununla birlikte süreçte eğitim sisteminin âdem-i merkezileşmesi, özel teşebbüsün katkısının artması ve YÖK reformu alanında uygulaması planlanan reformların ise halen başarılamadığı hatırlatıldı.

Okullaşma oranında artış var

Insight Turkey dergisinde  yer alan makalede, AK Parti’nin on yıllık iktidarında en başarılı olduğu hususun, okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm düzeylerde okullaşma oranlarında gerçekleşen ilerleme olduğu belirtildi. Bununla birlikte, bölgesel ve cinsiyet temelli eşitsizliklerin önemli oranda azaltıldığı ve sınıf mevcutları ile öğretmen-öğrenci oranları azaltıldığı belirtildi. Okulların bilişim teknolojileri ile donatıldığı, öğretim programlarının güncellendiği ifade edildi.

HEDEFLER  GERÇEKLEŞTİ 

Makalede, AK Parti’nin Reformcu bir hükümet olduğu belirtilerek, 2002 programında ve Aile Eğitim Programı(AEP)’de koyduğu hedeflerin bir çoğununu gerçekleştirdiğinin altı çizildi. Eğitim sisteminin bir bütün olarak kalitesinde nasıl bir gelişme sağladığına bakıldığında, TIMSS ve PISA sonuçlarına göre son on yılda Türkiye’de oldukça önemli gelişmelerin yaşanmasını sağladığı ifade edildi.