24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

'Ansızın gelebiliriz demiştik'

Başkan Erdoğan, Fırat’ın doğusuna harekatın artık an meselesi olduğunu söyledi: Verilmiş bir kararımız var. ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ demiştik ve bu kararlılığımız sürüyor.

8 Ekim 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
'Ansızın gelebiliriz demiştik'

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan’a ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu ve soruları cevaplandırdı. Beyaz Saray’dan yapılan güvenli bölge açıklamasına ilişkin soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi: “Bu konuyla ilgili olarak, akşamki görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkan’ın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette. Şu anda buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütüyor, yürütecekler. Zaten biliyorsunuz yeni bir şey değil, bayağı geçmişi olan bir şey.” 

KARARLILIKLA DEVAM 

“Sayın Başkan Trump, bu konuyla ilgili talimatı vermişti, çekilmeyi emretmişti fakat bu biraz gecikti. Gecikmeye rağmen bu arada gerek Amerikalı gerekse bizim heyetimiz bölgede görüşmelerini hep yaptılar, yapıyorlardı. Şimdi önceki akşamki görüşmeden sonra da yine bu görüşmeler aynı kararlılıkla devam edecek. Zira bizim verilmiş bir kararımız var. Hep söylediğimiz söz, ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ demiştik ve bu kararlılığımızı devam ettiriyoruz. Çünkü terör örgütlerinin ülkemize yönelik bu tehditlerini daha fazla kabul etmemiz, kabullenmemiz asla mümkün değil.” “Beyaz Saray, ABD’nin Suriye’de yakaladığı, sayılarının on bini bulduğu iddia edilen DEAŞ’lıların sorumluluğunun bundan sonra Türkiye’de olacağına söylüyor. Bu rakamlar biraz abartılı rakamlar. Şu anda orada cezaevlerinde olanlara ilişkin bazı rakamlar var. Bu konuyla ilgili tabii bizim de bir yaklaşım tarzımız var. Biliyorsunuz değişik ülkelerden, Almanya, Fransa gibi, burada bulunan DEAŞ’lılar var.” 

SÜRATLE DERDEST EDELİM

“Bu DEAŞ’lıların kontrolünü biz kendi elimizden çıkarmak istiyoruz, bunlara artık bakamayız, artık yetti’ diyorlar. Bu konuda ne gibi adımlar atılabilir, kendileri bir çalışma yapacaklar, biz de arkadaşlarımıza bu konuda talimatı verdik, onlar da bir çalışma yapıyorlar. Burada ne gibi bir adım atalım ki şu anda cezaevinde veya cezaevlerinde bulunan bu DEAŞ’lıları buralardan süratle derdest edelim.” 

TRUMP İLE GÖRÜŞME 

ABD Başkanı Trump ile gelecek ay yapılması planlanan görüşme Büyük ihtimalle önümüzdeki ayın ilk yarısında bu ziyareti gerçekleştireceğiz ve bu ziyaret Washington’da olacak. Bu ziyarette ikili olarak, heyetler arası bu görüşmeyi yapmak suretiyle, tabii ki yüz yüze olması işin derinliğini Türkiye-Amerika arasındaki ilişkiler ve bölgedeki gelişmeler, bunları ele alma fırsatını bize vermiş olacak” ifadelerini kullandı.” 

F-35’LER GÖRÜŞÜLECEK 

“Trump ile yapacağı görüşmede F-35 ve Patriot konularının gündeme gelecek. Tabii ki ikili ilişkilerimizin en önemli başlıklarından bir tanesi de F-35. Bu, uzayan bir süreç oldu. Temennim odur ki bu görüşmemizde hem bunu bir karara bağlamak ve bu karara bağlayışla, çünkü biz hala parçaları gönderiyoruz biliyorsunuz. Bizden de burada offset kapsamında parçalar alınıyor. Bu parçalar gönderilmeye devam ediliyor. Ödemelerde de biz yine de aksama yapmıyoruz. Biz şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolar gibi bir ödemeyi de yapmış bulunuyoruz. Dolayısıyla en önemli başlıklardan bir tanesi olan bu konuyu tabii ki el alacağız ve bunu konuşacağız.” 

Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Sırbistan Sarayı’nda baş başa görüştü.

Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği başkent Belgrad’da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından Sırbistan Sarayı’nda gerçekleştirilen tören ile karşılandı.

Çocuk hastanesine moral ziyareti

Belgrad programı kapsamında Dr. Vokan Cupic Çocuk Hastanesi’ni de ziyaret eden Emine Erdoğan,TİKA tarafından hastaneye bağışlanan ambulansın anahtar teslim törenine katıldı. Erdoğan, himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’ni hayata geçiren ilk yurtdışı misyonu olan Belgrad Büyükelçiliği’ni de ziyaret etti.

Çavuşoğlu: Bölgeyi teröristlerden temizlemeye kararlıyız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat’ın Doğusu’na yönelik gerçekleştirilecek olan operasyonla ilgili açıklamada bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamasında, “Suriye’deki krizin başından beri bu ülkenin toprak bütünlüğünü destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız. Suriye’ye de huzur, barış ve istikrarın gelmesine katkı sağlayacağız” ifadelerine yer verdi.

Türkiye artık bir dakika bile bekleyemez

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, terörle mücadelede kararlılık mesajı verdi. Altun şunları kaydetti:  “İstiklalimiz ve istikbalimiz için teröre karşı mücadelemiz sınırlarımız içinde de dışında da kesintisiz ve tavizsiz şekilde sürmektedir. Bu mücadelenin asli unsuru terörü kaynağında kurutma stratejisidir. Barışı ve huzuru tam olarak tesis edene dek mücadelemiz devam edecektir.Türkiye, Suriye’de çok sabırlı ve müttefiklerle uyumlu şekilde hareket etti. Ancak Türkiye, artık bir dakika bile bekleyemez.”

Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur

Dün akşam saatlerinde Erdoğan ile Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden saatler sonra Washington’dan yazılı açıklama geldi. Açıklamada, “Türkiye, kısa süre içinde Kuzey Suriye’ye operasyon yapacak” denildi. Konuya ilişkin ilk değerlendirme, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. 

BURADA İKİ AMAÇ VAR 

Kalın, Twitter’den yaptığı paylaşımda, “Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak. Türkiye güçlüdür ve kararlıdır” dedi.