20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Arınç: 3 çocuğu olanlar vergi vermeyecek

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç: 3 çocuğu olanlar vergi vermeyecek

30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Arınç: 3 çocuğu olanlar vergi vermeyecek
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı.

Arınç'ın konuşmasından satırbaşları:

"ÇOĞU HAFIZALARIMIZDAN SİLİNDİ"


Yeni arkadaşlarımız tanıdığımız arkadaşlarımız. Efkan Âlâ ile birlikte bütün arkadaşlarımıza başarılar diledik. Arkadaşlarımız da bu konudaki düşüncelerini başbakanımıza ve bizlere ifade etmiş oldular. Tabi 2013’ün son Bakanlar Kurulu toplantısı olması sebebiyle iç ve dış gelişmeler bakımından tekrar bir gözden geçirme imkanı bulduk. Bir yıl içerisinde pek çok şeyler oldu. Bir çoğu hafızalarımızdan silindi. Ama her olayın kıymeti var. 2014 yılı hedeflerimizi de performanslarımızı da topluca ifade etme imkanlarımız oldu.

2014 yılına gidiyoruz. Ahmet Kahraman arkadaşımız dün vefat etmiştir. Ahmet Kahraman’ı meslek hayatından tanıyan, arkadaşlarımız olan, müsteşarlık dönemiyle, HSYK’da da görev yapması sebebiyle yakından tanımıştık. Huzurlarınızda Allah’tan rahmet diliyorum. Tarafsız bakan konumunda da son seçimler öncesinde de görev yapmıştı. Eşleri de yargı mensubudur. Başsağlığı diliyorum.

Bazı bakan arkadaşlarımızın sunumları oldu. Sayın Taner Yıldız üç kanun tasarısı taslağı üzerinde bilgi sundular. Biri, enerji ve tabi kaynaklar bakanlığının teşiklat görev kanunu, özet olarak taslakta yer alan konulardan birisi, nükleer enerji proje uygulaması dairesi kaldırılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca, süresi 5 yılı geçmemek üzere enerji performans sözleşmeleri yapılabilecektir. Doğal mineralli su arama işlerine ilişkin olarak, bakanlardan oluşan bir kurul meydana getirilmektedir. Taslak olumlu görülmekle birlikte, bazı konularda ek çalışma yapılması gereği duyulmuştur.

Kalkınma bakanımız Cevdet Yılmaz önemli bir konuda açıklama yaptılar. Referandumla anayasada değişiklikler yapılmıştı. Ekonomik ve sosyal konseyin yeniden düzenlenmesi gerekiyordu. Bir taslağı sundular. Bu da olumlu karşılanmakla birlikte tekrar gözden geçirilmesi benimsendi.

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanımız, iş hayatımızı ilgilendiren konular üzerinde sunumlar yaptı. Bu çalışmaların yakın zamanda sonuçlandırılarak sunulması ilke olarak benimsendi. Asgari ücretin ne olacağına ilişkin merak yaşanıyor. Komisyonda farklı kesimlerden temsilciler var. mümkün olabilecek gelişmeler konusunda sayın bakan açıklama yaptı.

"3 ÇOCUĞU OLANLAR VERGİ VERMEYECEK"

Prensip olarak asgari ücretin tespitinde mümkün olduğunda yüksek tutulması prensip olarak benimsendi. Asgari ücrete ilave olarak da, bildiğiniz gibi 4 çocuğu olanlar sıfır vergiye tabii idi. Bunu üç çocuklulara değiştirmek suretiyle, 40-50 liraya yaklaşan bir gelir elde edebilecekler. Ama bu kanun ile olabilecek, kanun maddesi ilave edilebilecek.

"HSYK'NIN AÇIKLAMASI YARGIYA MÜDAHALEDİR"

"Geçen hafta yaşadığımız ve eleştiriyle karşılaşılan bir durum Adli Kolluk Yönetmeliği değiştirilmişti. Baro, Danıştay'a dava açtı. Ancak HSYK karardan bir gün önce açıklama yaptı. HSYK'nın belli üyelerinin açıklamalarını hayretle karşıladık. Bunu yargıya doğrudan bir müdahale olarak gördük. Görülmekte olan bir dava konusunda hiçbir kurluş açıklama yapamaz. HSYK bildirisi yayınlanıncaya kadar demokratik bir yapıya kavuştuğumuzu zannediyorduk. Eski günlerin özlemini çekenler 'oh dedi. Her erk görevini bağımsızlık içinde yapmalı. HSYK mahkemelere talimat vererek ve görevini çiğneyerek büyük bir hata yapmıştır, yasal olarak gereken yapılacaktır.

Adalet Bakanlığımız, sadece HSYK ile ilgili olayla değil, mahkeme kapısı önüne çıkıp bildiri dağıtmaya kalkışan savcıların da ne yaptığının, üzeri mühürlü dosyalar olmasına rağmen bunların içindekileri dışarıya servis etmeye çalışanların, elbette Türkiye'yi karşı karşıya bırakmak istedikleri kaos tehlikesine karşı görevini kötüye kullananlarla ilgili yargısal ve yasal ne yapılacaksa, bütün bunları en kısa zamanda yerine getirecektir."

ERGENEKON VE BALYOZ SANIKLARININ YENİDEN YARGILANMASI"

Arınç, Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili olarak yeniden yargılamalarla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

Yeniden yargılamanın şartları vardır. Hale süren davalarla ilgili yeniden yargılamadan bahsedilemez. Bitmiş davalar için şartlar olursa yeniden yargılama olabilir. Bu konu gündemimize gelmedi. Adalet Bakanlığımızın bir çalışması yok.

"YARINDAN İTİBAREN BAKANLARIN AÇIKLAMALARI TAKİP EDELİM"

SORU: İçişleri Bakanı Efkan Ala, dün bazı kesimlerin dolardan kar ettiğini söyledi. Bu kesimlerle ilgili bir bilgi var mı elinizde? Bunlar açıklanacak mı? BDDK bir inceleme başlattı mı?

Biz mitingler sırasında sayın Ala’nın ne dediğini bilmiyorum. Kaldı ki dinlesem de bunu yorumlamam doğru olmaz. Ancak şunu biliyorum. Türkiye'nin son olayları kışkırtanların hükümete tuzak kurduklarını, bu sebeple bazı kayıpların olduğunu söyleyebilirim. 100 milyar doların üzerindeki bir zarardan bahsediyorum. Bu konuyu ilgili bakanlar ayrıntılı olarak açıklayacaklardır. Yarından itibaren bütün bakan arkadaşlarımızın, mali alanlarda çalışan, ekonomiyi yönlendiren arkadaşlarımızın konuşmalarını hep beraber takip edelim.

Eğer rutin olarak bazı görev değişiklikleri gündeme gelmişse, siz birilerini hedef haline getirirseniz bu doğru değil. Bakanın Müsteşarı görevinin başındadır. Ancak bakanlar özellikle yeni göreve başlayan bakanlar, bürokratlarıyla ilgili tasarrufa gidebilir. Bunu cemaatle, bir gazeteyle düşünceyle, son yaşanan olayların parçası olarak göstermek yanlış olur. Bunların çetelesini tutmaya da gerek yok. Eğer haksız olduğunu iddia eden varsa, yargısal denetim ne güne duruyor? Koşar dava açar. İdare içerisinde üst düzey bürokratların görevlerine dönme arzusu, bürokrasi de hoş karşılanmış değildir. Bazı valilerin beş defa geldiğini altı defa geldiğini de biliyoruz. Bir gün Danıştay başkanı ve başkaları bir arada bulunuyorduk. Birisi geldi, Bakanım nasıl işler gidiyor diye, benim işlerim kolaylaştı dedi, valilerin yarısını ben yarısını Danıştay atıyor demişti.

"BUGÜNE KADAR YAŞANMAMIŞTI"

Hükümetin çalışmak istemediği bir valinin, yargıya giderek tekrar göreve dönmesi arzusu bugüne kadar yaşanmamıştı. Ama şimdi yaşanıyor. Herkes gidebilir. Tasarruf onlara aleyhine olduğu düşüncesindeyseler, hepsi yargıya koşabilirler.

TBMM içtüzüğünün 67 olabilir. İstişare amaçlı sorular sorulmaz diyor. İstişare anlamında soru yok. Ama ben size başka bir şey söyleyeyim. HSYK kanununda, bazı yetkileri sayın bakan, başkanvekiline devredebilir. Sadullah Ergin ağustos ayında böyle bir görevlendirme yapıyor. Ahmet Hamsici, HSYK başkanvekilliğine bir yazı yazmış diyor ki, şunlar şunların devri uygun görülmüştür. Kurulu yönetmek, gereken toplantı gündemini belirlemek. Sonunda da HSYK adına yapılacak basın açıklamalarının ise, adalet bakanının uygun görüşü alındıktan sonra yapılması gerekir deniyor.

Sayın Bakan Bozdağ, 27 aralık 2013’te yetki devrini değiştirdi. Yine söylüyor. Başkanın yokluğunda kurulu yönetmek, yargı çevresiyle ilgili bir şeyler yapmak. Yapılacak basın açıklamasının ise, kurulu yönetme ve temsil etme, başkan tarafından yapılacaktır bilginizi rica ederim diyor. Buradan şunu anlıyoruz. HSYK Başkanvekili, adalet bakanı ile uyumlu çalışmalıdır. Diyelim ki farklı şeyler konuşuldu. Sonunda açıklama yapılması gerekli. Bunu sadece bakan yapacaktır, çünkü kanun amir hükmü böyledir deniyor. Son yapılan iş kötü ve maksatlı olmasına rağmen buradan bir hayır da çıktı.

"ÖNEMLİ OLAN ÇARPITMA HABER OLUP OLMADIĞIDIR"

SORU: Gezi olaylarında da dikkatimizi çekmişti. Yabancı basının Türkiye'ye olan ilgisi. İngiliz gazetelerinin attıkları başlıklar dikkat çekici. Bunu nasıl değerlendirmek lazım? Yazarlar Vakfı’nın açıklaması oldu. Nasıl değerlendireceksiniz?

Yabancı basının ilgisinden şikayet etmeyiz. Dışarıyı nasıl manipüle etmeye çalışıyor onunla ilgileniriz. Yoksa basını sansür etmek, basınla ilgili konularda engel olmak gibi bir düşüncemiz yok. Bu olaylar sebebiyle İngiliz basını ne yazdı, ben şahsen duymadım. Bizim Gezi’de, CNN International ve Reuters’la görüşme talep ettiler. Yapılan aksaklıklar için fikri birliği içerisinde olduk. Önemli olan çarpıtma olup olmadığıdır. Haberim yok.

"BAKANLAR KURULU'NDA ZİNHAR BÖYLE BİR ŞEY KONUŞULMADI"

Bakanlar Kurulu'nda böyle bir şey (AK Parti'nin 3 dönem kuralı) zinhar konuşulmadı. Ben de özel düşüncelerimi defalarca açıklamıştım. Tekrar edilmesi için bir gerekçe yok. Yeni yılınız kutlu olsun. hepinize başarılı bir yıl diliyorum. Anneler babalarla birlikte inşallah mutlu bir yıl geçiririz. Başbakanlık muhabirleriyle inşallah bir araya geleceğiz. Orada bol bol konuşmak üzere hepinize iyi akşamlar.