14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Mustafa Şentop: AYM’yi ‘Ruh çağırma’dan vazgeçirecek anayasa şart

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Mustafa Şentop, “Anayasa’nın ruhu denilen başlangıç kısmı kaldıkça, mevcut anayasa ruhunu teslim etmedikçe problemleri çözmek mümkün değil” dedi.

Ahmet Tekin30 Ocak 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Mustafa Şentop: AYM’yi ‘Ruh çağırma’dan vazgeçirecek anayasa şart

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, “Anayasa’nın ruhu, Anayasa’nın temel problemidir. Anayasa’yla ilgili ne kadar değişiklik yapılırsa yapılsın, hatta başlangıç kısmı sabit kalmak kaydıyla Anayasa’nın tamamı yeni baştan yazılsın, Anayasa’yla ilgili sorun çözülmez. Mevcut Anayasa ruhunu teslim etmedikçe Türkiye’nin anayasayla ilgili problemini çözmek mümkün değil” dedi. Şentop, Birlik Vakfı Ankara Şubesinde düzenlenen “Yeni Anayasa Yeni Türkiye” konulu konferansta, Türkiye’de uygulamada olan Anayasa’nın yazılı metnin yanında bir ruhunun da olduğunu ifade ederek, bu ruhun 1961 ve 1982 Anayasalarıyla oluşturulduğunu söyledi.

O ruh ölmeden çözüm yok

Anayasa Mahkemesinin mevcut Anayasa’nın ruh çağırıcılığı görevini üstlendiğini dile getiren Şentop, şöyle konuştu: “Anayasa Mahkemesi işte, ruh çağırıcısıdır. Çağırıyor işte Turgut Özal aday oldu, ne dersin 101 nasıl uygulayalım? ‘Okuduğunuz gibi uygulayın’ diyor ruh. Demirel aday oldu, ‘okudunuz gibi uygulayın’. Sezer aday oldu, ‘okuduğunuz gibi uygulayın.’ Abdullah Gül aday oldu, ‘haa o zaman yeninden bir bakalım şuna’ diye 367 kararını Anayasa Mahkememiz çıkartıyor. Anayasa’nın ruhu, Anayasa’nın temel problemidir. Anayasa’nın ruhu, Anayasa’nın ideolojisidir. Anayasa’nın paradigmasıdır. Bu sebeple Anayasa’yla ilgili ne kadar değişiklik yapılırsa yapılsın, hatta başlangıç kısmı sabit kalmak kaydıyla Anayasa’nın tamamı yeni baştan yazılsın, Anayasa’yla ilgili sorun çözülmez. Bu ruh bulunduğu sürece Türkiye’nin Anayasa sorunu çözülemez. Onun için biz ‘yeni Anayasa’ diyoruz. Mevcut Anayasa ruhunu teslim etmedikçe Türkiye’nin Anayasa’yla ilgili problemini çözmek mümkün değil. Bu ruh Anayasa’yı bir iktidar ve siyaset zemini olarak kullanma anlayışıdır. Bu sadece başkalarının Anayasa’ya atfettiği bir anlam değil, bizatihi Anayasa kendi manası bu. Anayasa böyle bir görev üstlenmiş.”

Cemaat değil taşeron örgüt
 
Şentop, paralel yapının 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından daha başka planları da hayata geçirmeyi amaçladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Buradaki mesele bir uluslararası projenin taşeronluğunun üstlenilmesi meselesidir. Siz, Başbakan, Genelkurmay Başkan, MİT Müsteşarı gibi üst düzeydeki yöneticilerin telefonlarını niye dinliyorsunuz? Bütün bunların hepsi bir proje. Bu projeyle bir dosya hazırlamak istiyorlar, bu dosyayla Türkiye’yi terör örgütleriyle ilişkilendirilerek, Cumhurbaşkanı ve Başbakanı Uluslararası Ceza Mahkemesine taşıyacaklar, hedefleri bu. Karşımızda bir dini cemaat yok, uluslararası bir taşeron örgüt var.”