15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Bakan Çelik'ten ODTÜ'deki başörtüsü saldırısına tepki

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ODTÜ'de başörtülü öğrencilere yönelik sözlü saldırıya ilişkin, 'Bir an için '2013 yılında mıyız' diye sorduk. '2013 yılında bunlar olur mu' diye. Maalesef özgürlüğü, demokrasiyi içine sindiremeyenler, tepeden inmeci anlayışlar, ben merkezli yaklaşımlar, halen bazı mahviller tarafından devam ettirilmeye çalışılıyor' dedi.

ANKARA (AA) 6 Eylül 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bakan Çelik'ten ODTÜ'deki başörtüsü saldırısına tepki
Çelik, Türk-İş Başkanlığından istifa eden Mustafa Kumlu ve beraberindekileri heyeti kabulü sırasında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, Suriye'ye olası bir müdahale nedeniyle bazı kurumların seferberlik çalışması başlattığı yönündeki iddiaları hatırlatarak, "Bakanlar Kurulunda bu ve buna benzer konular görüşüldü mü" sorusuna Çelik, "Suriye konusuyla ilgili Bakanlar Kurulunda bu boyutuyla ilgili bir şey gündeme gelmedi" yanıtını verdi.

Çelik, Türkiye'nin Suriye'de yaşanan gelişmeleri yakından izlediğini ve alınması gereken önlemlerin de alındığını ifade etti.

Cemil Bayık'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Çelik, "Bayık'ın açıklamasına karşı Sayın Demirtaş'ın açıklamaları var. Kendi bünyelerinde bir açıklamalar...O açıklamayı baz alarak bir açıklama yapmayı doğru bulmuyorum" dedi.

"Ciddi bulmuyor musunuz" denmesi üzerine ise Çelik, "Sayın Demirtaş, yanlış anlaşıldığını söylüyor. Ben kendi sesinden dinledim o da öyle söylüyor" ifadesini kullandı.

-"İlgili bakanlıklar önlemleri alıyor"

Şanlıurfa Valiliğinin, Emniyet Genel Müdürlüğüne sınır kapısının güvenliği ile ilgili rapor gönderdiği haberinin hatırlatılması üzerine ise Çelik, Suriye ile en uzun sınıra sahip il olan Şanlıurfa'nın bazı sıkıntılar yaşadığını belirttti. Gerek Resulayn gerekse Akçakale'nin hemen yanı başındaki merkezlerle, Şanlıurfa'daki vatandaşların akraba olduğuna işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

"Normal dönemde karşılıklı geçişlerin, akraba ziyaretlerinin, ilişkilerinin olduğu bir süreç yaşanırken, bugün Suriye'deki olaylardan dolayı sık sık bu illerin, ilçelerin, yerleşim yerlerinin el değiştirmesi neticesinde ordaki sorun, ordaki psikoloji ister istemez akrabaları olan Şanlıurfa'daki vatandaşlarımıza da yansıyor. Bugün gazeteye manşet olan konu, tabii Suriye'deki olumsuz gelişmeler sınır kapımızdaki bazı yığılmaları da sağlıyor. Bu yönüyle de alınması gereken yeni yeni önlemler karşımıza çıkıyor. Bu konu valilikle, İçişleri Bakanlığımız, Gümrük Bakanlığımız arasında yeni bazı projelerin, inşaa projelerinin de gündeme gelmesini sağladı. İlgili kaynak temini sağlanmış, Akçakale ile igili söylüyorum. Bu varsa bazı zaafiyetler onların giderilmesiyle ilgili, Bakanlıklar arasında konu çözülmüş. Ama belki daha önce yaşanan sınırdaki sorunların gündeme getirilmesi, Ankara'nın talebi veya ilgili birimlerin talebi üzerine gündeme gelen, oradaki aksaklıkların giderilmesine dönük bir talep olarak değerlendirmeli, biraz maksadı aşan bir manşet olarak değerlendiriyorum. O boyutta bir sorun yok. Var olan sorunların çözümü noktasında ilgili bakanlıklar önlemlerini alıyorlar, nitekim Akçakale ile ilgili gerekli ödenek gönderilmiş o sınır kapısındaki sıkıntının çözümüyle ilgili inşallah gerekli adımlar atılacak."

-ODTÜ'de başörtülü öğrencilere sözlü saldırı

Çelik, ODTÜ kampüsünde başörtülü öğrencilere yönelik sözlü saldırıya ilişkin bir soruyu yanıtlarken de görüntüleri medyadan izlediğini belirtti.

"Bir an için '2013 yılında mıyız' diye sorduk tekrar. '2013 yılında bunlar olur mu' diye" ifadesini kullanan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef özgürlüğü, demokrasiyi içine sindiremeyenler, tepeden inmeci anlayışlar, ben merkezli yaklaşımlar, halen bazı mahviller tarafından devam ettirilmeye çalışılıyor. Doğrusu, o görüntüleri hep beraber izledik. Ne maksatla bunları yapıyorlar? Bir tek şey söyleyebiliriz: Yeni bir kargaşa çıksın, bir mukabelede bulunulsun, bir çatışma ortamı çıksın gibi bir talep zorlaması vardı orda, bir baskı vardı. Ama Allah'tan öyle bir şey olmadı. Herkes de kimin, demokrasiye nasıl sahip çıktığını ve bu unsurların ne yapmak istediklerini görmesi açısından da ibretlik bir tabloydu diye düşünüyorum."

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve çeşitli sektörlerde çalışanlara yönelik Bakanlığın bir çalışmasının olup olmadığının sorulması üzerine ise Çelik, "Suriye'den gelen birçok nitelikli insan var. İçişleri Bakanlığı boyutunda oturma izni ve bazı işlemleri var. O işlemleri tamamlanınca çalışmalarıyla ilgili biz de müsade etmiş oluyoruz. Özellikle Gaziantep, Kilis ve civarında, Suriye'den gelen kardeşlerimizin, kamplarda yalnız tüketen değil üretme kabiliyetleri de varsa o güçlerinden yararlanıyoruz, çalıştırıyoruz. Bakanlık olarak şu anda ona da çözüm üretmiş durumdayız, bakanlık olarak. Çalışma imkanları var. "

-Dolardaki yükseliş

Çelik, bir başka soru üzerine dolardaki yükselişin Türkiye'ye has olmadığını vurguladı. Bu durumun tüm gelişmekte olan ekonomileri ilgilendirdiğini ifade eden Çelik, "Konuyla ilgili gerek Merkez Bankasının kararları gerekse hükümetimizin duruşu, geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu ateşin inmesi konusunda bütün kurumlar müteyakkız. Bundan herkesin emin olmasında fayda var. Ama bu Türkiye'ye has, lokal bir olay değil. Küresel bir olay olduğunu bilmemizde yarar var" diye konuştu.