19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Adalet Bakanı Bozdağ'dan HSYK'ya uyarı

Adalet Bakanı Bozdağ, HSYK'ya gönderdiği yazıyla Kurul tarafından yapılacak açıklamaları sadece kurul başkanı olarak Adalet Bakanının yapacağı uyarısında bulundu.

30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın,  Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) gönderdiği "yetki devri yenilemesi" yazısında, "Kurulu yönetme ve temsil etme yetkisi Başkan'a ait olduğundan Kurul adına yapılacak basın açıklamalarının Başkan tarafından yapılması hususlarında bilgi ve gereğini rica ederim" ifadelerine yer verdiği öğrenildi.
 
Bakan Ergin döneminde de yaşandı
 
Alnan bilgiye göre, HSYK ile dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında da Kurul tarafından yapılacak açıklamalarla ilgili daha önce de sorun yaşanmıştı. 
 
16 Ağustos 2013'de Nevşehir'de Hacı Bektaş Veli'yi anma etkinliklerinde Bekir Bozdağ'a yumruklu saldırıda bulunan Hüseyin Satı'nın savcılık tarafından serbest bırakılması üzerine dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Yumruğu savcılar yeseydi, sonuç ne olurdu bilmiyorum" açıklamasında bulunmuştu.
 
HSYK da Bozdağ'ın, saldırganı serbest bırakan savcıyı eleştiren açıklaması üzerine 20 Ağustos'ta bir açıklama yapmış ve "İstenen cezanın iki yıldan fazla olmadığı suçlarda tutuklama kararı verilemez" değerlendirmesinde bulunmuştu. 
 
Kurul'un bu açıklamasının ardından dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bir yazı yazarak, "izni ve onayı olmadan açıklama yapılmamasını" istemişti.