Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, sınırsız yetkinin 'hukuka uyarsız' olduğunu belirterek, Belediye Meclisi'nin kararını iptal etti. Büyükerşen, 2006'da da '5 yıllık sınırsız yetki' almış ancak bu karar da önceki yıllarda Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi'nce yasalara aykırı bulunduğu için iki kez daha iptal edilmişti.
Başkan Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2011 Kasım ayında yapılan 2012 bütçe hazırlık görüşmelerinde, belediye kanununun 18. maddesine göre belediye meclisinin uhdesinde olan borçlanma yetkisini belediye meclisini atlatarak kendi yetki alanına almak istedi. İçerisinde teminat mektubu, hatır senedi verme, her türlü taahhüde girme ve borç verme gibi belediye başkanınca kullanılması mümkün olmayan sınırsız yetkilerin yer aldığı bütçe kararnamesindeki 6, 10, 31 ve 32. maddelere hukuka aykırı olduğu için AK Parti'li Meclis üyeleri karşı çıktı. Bunun üzerine harekete geçen AK Parti'li üyeler, kararın yasalara uygun olmadığını gerekçe göstererek konuyu mahkemeye taşıdı.
Dosyayı inceleyen Eskişehir 2. İdare Mahkemesi Büyükerşen'e Belediye Kanunu'nun 18, 67 ve 68. maddeleriyle ilgili verilen sınırsız harcama, borç verme, kefil olma, her türlü taahhütte bulunma, her türlü yardımı yapma ve bütçe kararnamesinde geçen ilgili kuruluşlar adına teminat mektubu alması yönündeki yetkiyi hukuka aykırı buldu. Bu bağlamda mahkeme, Başkan Büyükerşen'e 'meclis kararı gerektiren bazı ihale ve borçlanmaların gerçekleştirilmesi için verilen sınırsız yetki kararının iptaline karar verdi.
Bu arada Yılmaz Büyükerşen, sınırsız yetki kararları hukuka aykırı olduğu için daha önce de 2 kez mahkemelik olmuş ve hukuka aykırı oluğu için mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Ancak mahkemenin verdiği bu kararları Başkan Büyükerşen uygulamamıştı.