26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cumhurbaşkanına en yaşlı yardımcı vekalet edecek

Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik uyum yasaları ile ilgili yapılan çalışmada netleşen detaylar arasında, Cumhurbaşkanı’na kimin vekalet edeceği konusu da yer aldı.

ŞERİFE GÜZEL / ANKARA27 Eylül 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanına en yaşlı yardımcı vekalet edecek

Merak edilen “vekalet” görevi, Cumhurbaşkanı yardımcılarından “en yaşlı” olanına verilecek. Yokluğunda veya herhangi bir nedenle koltuğun boşalması durumunda Cumhurbaşkanı’na, “en yaşlı yardımcısı” vekalet edecek. 

Anayasa değişikliğiyle, Cumhurbaşkanı makamının boşalması durumunda 45 gün içinde seçime gidileceği hükmü yer getirilmişti. Ancak bu süre, milletvekili genel seçimi için 60 gün olarak belirtiliyor. Bu nedenle sürede bir düzeltme gerekiyor. Buna göre Cumhurbaşkanlığının, seçimlere bir yıldan az zaman kala boşalması durumunda 45 gün içinde milletvekili seçimine de gidilecek. Bir başka merak edilen konu da, başvuru sürelerinin dolmasının ardından bir başka kişinin aday gösterilip gösterilemeyeceği konusuydu. Bu da netleştirilerek, süresinin sona ermesinden sonra hiçbir şekilde aday gösterilemeyeceği hükme bağlanıyor. Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili siyasi partilerin gösterebileceği aday sayısına da sınırlama getiriliyor. Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı adaylarını Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler yapabiliyor. Ancak her parti sadece “bir aday” gösterebilecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun(YSK) adayların başvurularını kabul etmesi için de bazı koşulları arayacağı bir “muvaffakat belgesi” olacak. 

100 SEÇMEN ŞARTI

Yine Anayasa’ya göre siyasi partilerin yanı sıra 100 bin seçmen de bir kişiyi Cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Bu adaylık başvurusu, “yazılı teklif”le YSK’ya yapılacak. Bu başvuruda “en az 100 seçmenin noter onaylı belgesi” istenecek.  Bu şekilde aday gösterilen kişinin adaylık sürecine ilişkin işlemler, 15 seçmenden oluşan bir “seçmen komisyonu” tarafından yürütülecek. Bir kişi için oluşturulan komisyonda başkan olan, bir başkasının komisyonuna başkan olamayacak. Partinin genel başkanı, milletvekili ise partinin Meclis Grup Başkanı olacak. Yoksa partisiyle ilişkisi, parti tüzüğünde gösterilecek.