12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Davutoğlu'ndan 'Hayat Boumedienne' yanıtı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Paris’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaparak “Terörün dini, etnik ve mezhebi kimliği olamaz. Türkiye her türlü terör saldırısı karşısında en net tavrı almış ülkelerden biridir” dedi. Davutoğlu'na, Fransa'nın aradığı Hayat Boumedienne'nin yerini MİT'in tespit ettiği iddiası da soruldu.

11 Ocak 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Davutoğlu'ndan 'Hayat Boumedienne' yanıtı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dayanışma yürüyüşüne bizzat katılarak daha önce üzerinde durduğumuz teröre karşı dayanışma ilkesini Paris'te de göstermiş olacağız" dedi.  
 
  Başbakan Davutoğlu, Paris'te meydana gelen terör saldırısına karşı düzenlenen "Terörü Telin ve Fransız Halkıyla Dayanışma Yürüyüşü"ne katılmak üzere gideceği Fransa seyahati öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yaptı.
 
  Fransa'daki saldırılar nedeniyle Paris'te bir anma ve Fransa'yla dayanışma yürüyüşü gerçekleşeceğine dikkat çeken Davutoğlu, "Bizim zaten daha önceden planlanmış bir Almanya ziyareti vardı, bu akşam Almanya'ya geçecektik. Bu vesileyle önce Fransa'ya gideceğiz. Dayanışma yürüyüşüne bizzat katılarak daha önce üzerinde durduğumuz teröre karşı dayanışma ilkesini Paris'te de göstermiş olacağız" dedi.
 
  Türkiye'nin her türlü terör saldırısına karşı en net tavrı alan ve en aktif dayanışmayı gösteren ülkelerden biri olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu: "Terörden çok can kaybetmiş, terör saldırılarında çok vatandaşını kaybetmiş bir ülke olarak bundan farklı bir tutum takınmamız söz konusu değildir. Ayrıca, bu anma merasimine çok sayıda Avrupalı ve dünyadan liderler katılacak. Bu vesileyle ortak olarak terör saldırıları konusundaki tutumumuz bir kez dünyaya gösterilmiş olacak. Bu çerçevede terörün dini, etnik ve mezhebi kimliği olamaz, terör kim tarafından yapılırsa yapılsın, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın bir insanlık suçudur. Nitekim bu terör saldırısında hayatını kaybedenler arasında Ahmet Merabet adında bir Müslüman polis de bulunmaktadır. Dolayısıyla bu saldırıyı genelde İslam dünyasına daha özelde de Avrupa'daki Müslümanlara yönelik bir karşı kampanyaya dönüştürmek isteyen çevrelere karşı da oradaki mevcudiyetimiz, en güçlü mesajı vermek olacaktır. Bu mevcudiyetle hem teröre karşı dayanışmamızı göstereceğiz hem de Müslüman-Hıristiyan ayrımı, Avrupalı-Asyalı-Afrikalı ayrımı olmaksızın herkesin omuz omuza verdiği bu günde herhangi bir şekilde bu saldırıyı istismar ederek, Müslümanlara dönük bir kampanya başlatılmasına karşı en güçlü mesajı vermiş olacağız."
 
  BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, FRANSA'DAN ALMANYA'YA GEÇECEK
  Ziyaretin ardından Almanya'ya geçeceğini dile getiren Davutoğlu, "Sayın Merkel'in davetlisi olarak daha önceden planlanmış olan ikili ziyareti gerçekleştireceğiz. Yarın bu ziyaretler çerçevesinde Sayın Merkel'le görüşeğiz. Ayrıca, Almanya'daki vatandaşlarımızın katıldığı geniş katılımlı bir toplantıda vatandaşlarımızla birlikte olacağız. Almanya'daki Türk sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştireceğiz. Körber Vakfı'nda bir konuşma yapacağım ve Alman basınının temsilcileriyle ayrı bir ortamda bir araya geleceğiz" dedi.
 
  Türkiye-Almanya ilişkilerinin "Tarihi derinliğe haiz çok güçlü ilişkiler" olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Almanya bugün de en önemli ticaret ortağımızdır. Son 10 ayda 31 milyar doları aşan bir ticaret hacmine ulaştık. Geçen sene 38 milyar doları bulmuştuk. Alman yatırımları da Türkiye'de 8 milyar doları aştı. Bunun getirdiği çok güçlü bir alt yapı var. Ayrıca vatandaşlarımızın Almanya'daki mevcudiyeti de Türk-Alman dostluğunun en önemli nişanelerinden biridir" diye konuştu.
 
  Başbakan Davutoğlu, 2015 genel seçimleri öncesi Almanya'da bulunan Türk vatandaşlara seçimlere katılma çağrısında bulunacaklarına dikkat çekti. Almanya'daki vatandaşların daha önce Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullandığını hatırlatan Davutoğlu, "Ortaya çıkmış olan bazı aksaklıkları da göz önünde bulundurarak, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bütün ilgili kurumlar vatandaşlarımızın daha yoğun katılımı için zaten bir takım tedbirler alıyor. Bu çerçevede de vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz" dedi.
 
  BAKANLAR KURULU SALI GÜNÜ TOPLANACAK
  Perşembe günü Brüksel'e Avrupa Birliği (AB) resmi görüşmeleri için  gideceğini açıklayan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla önümüzdeki günlerde çok yoğun bir Avrupa programımız olacak. Avrupa Birliği ziyaretimde Sayın Juncker ve Sayın Tusk ile görüşmeler yapacağız. Ayrıca Türkiye-Avrupa Birliği'nin geldiği düzey konusunda da yine orada hem sivil toplum kuruluşları hem de ilgili birimlerle detaylı görüşme yapma imkanı bulacağız. Daha sonra önümüzdeki hafta içerisinde İsviçre ve İngiltere ziyaretlerimiz söz konusu olacak. Almanya ziyaretinden yarın akşam ülkemize dönerek Salı günü Bakanlar Kurulu'nu toplayacağız. Çarşamba günü bazı toplantılar sonrasında da Perşembe günü Brüksel'e hareket edeceğiz."
 
  MİT'İN FRANSA'YI UYARDIĞI İDDİASI
  Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu,  "Fransa'daki terör saldırısını gerçekleştiren Amedy Coulibay'nin sevgilisi Hayat Boumeddiene ile ilgili Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Fransa'yı uyardığı iddiası doğru mu?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Türkiye hangi ülkede olursa olsun, herhangi bir terör faaliyeti söz konusuysa her zaman çok yakın işbirliği içinde oldu. İstihbarat birimlerimizle ve Fransız istihbarat birimleri arasında işbirliği ve dayanışma çok köklü temellere dayanıyor. Dolayısıyla bu terör saldırısı sonrasında da istihbarat birimlerimiz arasında çok kapsamlı istişareler gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede Fransa'dan bize intikal eden bilgilerle bizim elimizdeki bilgilerin karşılaştırması süreci devam ediyor."
 
  İstihbarat ve güvenlik birimlerimiz arasında tam bir işbirliği olduğunu anlatan Davutoğlu, şunları söyledi: "Biz, her zaman sadece Fransa değil dünyanın neresinde olursa olsun, hangi ülkeye dönük olursa olsun herhangi bir terör riski söz konusu olduğunda her türlü işbirliğini gösterdik. Bu çerçevede de işbirliğimiz devam ediyor. Açıklanması gerektiğinde bir husus olduğunda Türkiye ve Fransa birlikte veya tek tek açıklama yapabilir. Türkiye, milyonlarca turistin geldiği bir ülke. Bu tür giriş çıkışlar söz konusu olduğunda önceden bir ihbarın söz konusu olmaması halinde önceden engelleme çok zor oluyor. Fransa ile Türkiye arasındaki işbirliğinin derinliği ve kapsamın göz önüne alındığında gerek bu konuda gerek diğer konularda birlikte neler yapabileceğini ele alacağız, değerlendireceğiz ve gerekli adımları atma konusunda hiçbir tereddüt göstermeyeceğiz."