12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Devran dönerse yargılaması

28 Şubat davasındaki tutumu tepki gören Ankara 13. Ağır Ceza hakimlerinin, ‘Devran dönerse’ diye konuştukları iddia edilirken, duruşmalarda tutuklu sanıklar telefonla konuşmaya başladı. Mahkeme heyeti ise yaşananları sadece izlemekle yetiniyor.

Mustafa Türk/Ankara11 Eylül 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Devran dönerse yargılaması
28 ŞUBAT DAVASINDA MAHKEME HEYETİ DURUŞMADA OLUP BİTENİ SADECE İZLİYOR

2 Eylül'de Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan 28 Şubat davasının duruşmalarında yaşananlara tepki giderek artıyor. Başladığı günden bu yana duruşma salonunda ciddiyeti sağlayamayan mahkeme heyetinin, sanıkların duruşma disiplinini hiçe sayan tavır ve davranışlarına sessiz kalması, bu dava Heyet Başkanı Tayyar Köksal ve heyetiyle zor biter eleştirilerine neden olurken, heyet üyelerinin adliye korudorlarında “devran dönerse” şeklinde konuştukları ve bunun için sanıklara aşırı müsamaha gösterdikleri iddia ediliyor.

İlk gün salonda kaos yaşandı

Duruşmaların ilk günü salonda disiplin sağlanamadı. Tutuklu/tutuksuz sanıklar isim tespiti sırasında salon içinde dolaşırken yakınları ve avukatlarıyla uzun uzun sohbet etti. Kimlik tespiti salondaki gürültü eşliğinde yapılırken, Mahkeme Başkanı Köksal, yoklamanın ardından ara vermek istedi. Ancak, sanık avukatlarının talepleri ve bazı sanıkların savunma yapmaya başlamasıyla ara vermeyi unuttu. CHP’li Kamer Genç duruşma devam ederken salona girdi, sanık yakınları Genç’i alkışladı. Hakimler sessiz kaldı.

Sanıklara minder dağıtıldı

Davanın ikinci günü jandarmalar, sanıklara sandalyelere koymaları için minder dağıttı. İlk günkü duruşmada sanıkların sürekli ayağa kalkarak salonda dolaşmalarının dikkat çekmesi üzerine Jandarma’nın, tahta sandalyelerden rahatsız olan sanıkların ayağa kalkmalarını önlemek için böyle bir tedbir aldığı belirtildi. CMK’ya göre duruşma salonuna yiyecek sokulması yasak olmasına rağmen, sanıklar, çubuk kraker ve çerez-badem yedi. Mahkeme heyeti buna da sessiz kaldı.

Bir’in tehdidini yazdırmadı

Davanın ikinci günü rahatsızlanınca ‘sağlık’ gerekçesiyle tahliye edilen Teoman Koman’la ilgili karara müşteki avukatı Mustafa Polat itiraz etti. Bunun üzerine Çevik Bir, Polat’a “Akşam eve rahat gidebilecek misin?” diye çıkıştı. Polat, Bir’in sözlerinin tehdit olduğunu belirterek, bunun zabıtlara geçirilmesini talep etti. Ancak Mahkeme Başkanı “mahkeme heyeti tehdit görmedi” diye bu talebi reddetti.

İlgi azaldı salon küçültüldü

Davanın dünkü oturumunda iddianamenin okunmasına devam edildi. İlk günler kadar izleyici ve gazeteci ilgi göstermediği için mahkemenin kullandığı geniş salonun Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki bölümü kapatıldı. Heyet, duruşma salonunda tutuklu sanıklarla ailelerinin görüşmesine dün de müdahale etmedi.

Mahkeme heyeti değiştirilebilir

28 Şubat davasına bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakim heyetinin değiştireceği iddiaları da adliye kulislerinde yüksek dille seslendirilmeye başlandı. Eleştirilerin hedefindeki heyet üyelerinin “devran dönerse” şeklinde yorumlarda bulunduğu ve yargılanan askerlere aşırı müsamaha gösterdikleri iddia ediliyor. Heyetin ‘ciddiyetsiz’ eleştirilerine hedef olması nedeniyle HSYK’nın harekete geçerek heyeti değiştirebileceği öne sürüldü. HSYK geçtiğimiz günlerde Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeni atadığı üyelere de Başkanlık yetkisi verdi.  Mağdur avukatları ise davada yaşanan zincirleme tahliyeler, mahkeme salonundaki ciddiyetsizlik nedeniyle hakimleri HSYK’ya şikayete hazırlandığı öğrenildi.

Dosyadaki belgeyi bir daha istediler

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, verdiği bir ara karada “Hakimler dosyayı incelemedi mi, iddianameyi okumadılar mı?” tartışmasının başlamasına neden olmuştu. Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı’ndan, Genelkurmay’ın daha önce gönderdiği ve iddianamenin 88. sayfasında yer alan dönemin J Başkanları’nın isimlerinin istenmesine karar verdi. Ancak dosya ekinde Genelkurmay Başkanlığı’nın savcılığın talebi üzerine 28 Ocak 2013 günü savcılığa gönderdiği ‘J’ başkanlarının açık isimlerinin yer aldığı yazı adli emanette bulunuyordu. İddianamenin 88’inci sayfasında da bu isimlere yer verilmişti. Mahkeme, davanın ilk günü dosyaya gelen evrakları okurken, Milli Güvenlik Kurulu’nun istenen 27 Şubat 1997 tarihli MGK tutanaklarını göndermediğini açıkladı. Ancak daha sonra MGK tutanaklarının istenmediği ortaya çıktı.

Çetin Doğan telefonla görüştü

Pazartesi günü yapılan duruşmada ise sanıkların mahkeme düzenini hiçe sayan ve mahkeme heyeti tarafından görmezden gelinen tavırları zirve yaptı. Duruşma sürerken tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan, avukatından aldığı cep telefonuyla birkaç görüşme yaptı. Mahkeme Heyeti bu duruma da müdahale etmedi. Duruşmaları başından beri takip eden CHP Milletvekili Mahmut Tanal, CMK’ya göre yasak olmasına rağmen duruşma sırasında ikram edilen bisküvi yedi. SAnıklar birbirine bisküvi ikramında bulunurken, bazı sanıkların da iddianame okunurken sakız çiğnedikleri görüldü. Mahkemede ciddiyet olmadığını belirten davanın müştekilerinden Remzi Çayır “Mahkeme heyeti bir radikal karar alamazsa davanın sürdürebileceğine inanmıyorum. İşleyiş sağlıklı değil” dedi.