19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Dolarları kim topladı

İçişleri Bakanı Ala, 17 Aralık’tan beri kaybın 104 milyar dolar olduğunu belirterek “Dolarları kim aldı diye soruyorsam şüpheden değil, elimde belgeler olduğundan soruyorum” dedi. Ala, partisiz siyaset yapanların hükümet darbesine cesaret edebildiğini söyledi.

30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Dolarları kim topladı

İÇİŞLERİ BAKANI ALA: DEVLET İÇİNDEKİ ÇETEDEN KURTULACAĞIZ

İçişleri Bakanı Efkan Ala, seçim ayarlı operasyon öncesi birilerinin piyasadan dolar toparladığını belirterek buna ilişkin elinde bilgi olduğunu söyledi. İçişleri Bakanı Efkan Ala soruşturma krizi sonucu ekonominin zarar gördüğünü belirterek, “operasyon öncesi dolarları kim aldı diye soruyorsam şüpheden değil, elimde belgeler olduğundan soruyorum” dedi. Efkan Ala, bakan olduktan sonra ilk kez canlı yayın programına katıldı. TRT1’de ekrana gelen Enine Boyuna programında konuşan Ala şu mesajları verdi:

-Daha önce başka kişilerle yapılan müdahaleler şimdi böyle yapılıyor. Büyük projeler ortaya çıktığında hemen bir saldırıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu o kadar ardı ardına hesaplanmış bir şekilde yürüyor ki, analist olmaya gerek yok ortada yapılan şeyler.

104 milyar dolar kayıp var

-Şeçimlere yönelik Türkiye istikrarlı bir şekilde yürürken iki yıllık bir çalışma başlatılıyor. Sonunda siyasete dizayn vermek için tam seçim takvimi başlar başlamaz mesele piyasaya sürülüyor.

-İş yapmayı suç diye tanımlayan bir örgütle karşı karşıyayız. Siyasete müdahale aracı olarak kullanılıyor. 100 milyar dolarlık yolsuzluk operasyonu. Türkiye’deki yatırımların tamamı, hepsi 40 milyar dolar.

-17 Aralık’tan beri toplam kayıp 104 milyar dolar.

Çok yazık. Bu tezgahın kazançlıları kimler? Operasyon öncesi dolarları kim aldı diye soruyorsam şüpheden değil, elimde belgeler olduğundan soruyorum.

Doları kim aldı? Bu nasıl bir ihanettir, bu nasıl bir yanlışlıktır? Bu  bilgiler önceden sızdırılıyor, veriliyor ve kim ne alıyor?

-Eskiden beri Türkiye’de bir siyasi partiler var bir de partisiz siyaset yapanlar...Halka hesap verenlere hesap vermeden herşeyi dizayn etmeye çalışanlar var. Zarar verme kapasitesini ortaya koymuş olan bu örgütlü çete ile ilgili hukuk gereğini yapacaktır. Neredeyse bir hükümet darbesine cesaret edilebiliyor.

-Güney’de bir ilimizde vali başta olmak üzere bütün partiler 6 ay boyunca baş başa bir mücadele yürütüyor. Devlet içinde bir çete bunların tamamını dinliyor. Türkiye’nin bu yapıdan kurtulması lazım. Burada suç işlemiş bir organizasyondan bahsediyorum. Bu tür yapıları kim olursa olsun ortaya çıkarırı ve gereğini yaparız.

-Emniyette 100 binden fazla çalışanımız var. Bir insan bir yere getirildiğinde bir müddet görev yapar ve görev yeri değişir. Bunun içerisinde suç işleyen var. Bir de performansını yeterli görmediklerimiz var. Onları değiştiriyoruz.

Çözüm yeni bir anayasa

-Toptan siyaset hedef alınmıştır. Biz genel olarak Türkiye’nin siyasetini bir yere koymalıyız. Bunlar bizim yolumuzu kesebilecek hususlar değildir.

-Bunların kökten çözümü yeni bir anayasadır. Bir taraftan bir yere dava açılıyor, öbür taraftan oradaki hâkimleri atayan HSYK başka bir açıklama yapıyor, sonra daha savunma alınmadan yönetmelik iptal ediliyor. Realite de bunun hakikaten yapılması gerektiğini söylüyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. 

-Okullar dershaneler AK Parti döneminde nereden nereye gelmiş. Kriminal bir hadiseyle karşı karşıyayız. Onlar tespit edilip gereğini yapmak devletin görevidir.