HASAN CEMAL, DARBE KOMİSYONU’NA 28 ŞUBAT PİŞMANLIKLARINI ANLATTI
MECLİS Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Gazeteci-Yazar Hasan Cemal’i dinledi. 28 Şubat’ta açık darbe isteyip başaramayanların daha sonra Ayışığı, Balyoz, Ergenekon gibi tertipleri kurduğunu söyleyen Hasan Cemal 28 Şubat’ta Refahyol Hükümetine karşı başlatılan psikolojik savaş sürecinde askerin tavrını eleştirmemesinin kendi hatası olduğunu belirten Cemal şunları söyledi:
Hukuku ayaklar altına alan darbe
28 Şubat demokrasi ve hukukun üstünlüğünü ayaklar altına alan bir darbedir. Askerin siyasete acımasız bir müdahalesidir. Asker, demokrasi ve hukuku uzun yıllar ikinci sınıflığa mahkum etti.
Askeri vesayeti AK Parti çözdü
Medya demokrasi adına kötü sınav vermiştir. 28 Şubat’ta medya-asker işbirliği belirleyici oldu. Ama bu, ülkede aynı zamanda sivil sorunudur. Önceki darbelerde, Meclis’te çözüme ulaşılabilirdi. 27 Nisan sonrası seçimlere gidilerek Parlamento’da çare bulundu. AK Parti iktidarına Ayışığı, Balyoz, Ergenekon gibi yeni darbeler tertiplendi. Askeri vesayet AK Parti’nin ağırlığıyla 27 Nisan sonrası çözülmeye başladı. Demokrasi ve hukuk açısından çok ciddi bir kazanım. Kafasal değişim şart.
Yeterince eleştiremedim
Refah Partisi’nin kapatılmasında AİHM kararını eleştiren yazarlardan biri benim. Erbakan ve çevresinin bazı yanlışları askerin medya ile oyununu hızlandırdı. Psikolojik savaş için düğmeye basıldı. Hatam; asker ve medyanın tavrına ‘Oh ne güzel’ demedim ama yeterince de eleştirel olamadım doğrusu.
Andıç alçakça bir yalan, rahatsızım
İki noktada sessizliğim hala beni rahatsız eder. Biri andıçtır. Alçakça bir yalandır. İkincisi de Osman Özbek adlı generalin Erbakan’a alenen küfretmiş olmasıdır.”
Salonda tansiyon yükseldi
CHP Milletvekili Ali Rıza Öztürk’le Hasan Cemal arasında tartışma yaşandı. Öztürk’ün “Darbeciler yargılanıyor siz neden yargılanmıyorsunuz?” sorusuna Cemal, “Ben size CHP’deki darbeci damardan bahsedersem üzülürsünüz” diye karışık verdi. Yükselen tansiyon nedeniyle komisyon başkanı Nimet Baş toplantıya ara vererek Cemal’i başka bir salona götürdü.
CEZAEVİNDE DEVLET DÜŞMANI YETİŞTİRİLDİ
DARBE Komisyonu, eski Bakanlardan Agah Oktay Güner ile MHP ve Ülkücü Kuruluşlar davası avukatlarından Şerafettin Yılmaz’ı da dinledi. Güner, 12 Eylül 1980’den önce Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan’ın erken seçime ‘’evet’’ demeleri halinde darbe gerekçesinin askerlerin elinden alınmış olacağını savundu. Şerafettin Yılmaz da ‘’İhtilal dönemlerinde cezaevlerinde insanların devlete düşman olması için ne gerekiyorsa yapılmıştır’’ dedi.