26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Erdoğan: İran ve terörist gruplar Yemen'den çekilmeli

Suudi Arabistan’ın başını çektiği bölge ülkelerinden oluşan koalisyonun Yemen’e düzenlediği askeri operasyonu değerlendiren Erdoğan, “Askeri harekata lojistik destek verebiliriz” dedi. Erdoğan, Musul konusunda İran’a da sert uyarılarda bulundu.

27 Mart 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan: İran ve terörist gruplar Yemen'den çekilmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan operasyona, lojistik ve istihbarat anlamında destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Erdoğan, İran’a da çok sert tepki gösterirken, “İran bölgeyi adeta kendine domine etmenin gayretinde. Böyle bir çalışmanın içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu bölgede birçok ülkeyi, bizi de, Suudi Arabistan’ı da, Körfez ülkelerini de rahatsız etmeye başlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil” dedi. Erdoğan, İran’ı Suriye ve Irak’taki askeri varlığını da derhal geri çekmeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alessane Vattara ile düzenlediği ortak basın toplantısında Yemen’deki operasyona ilişkin soru üzerine değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan şu önemli değerlendirmeleri yaptı:

Yemen bölünmeye gidiyor

“Yemende Hutilerin yaptıkları sadece mezhepsel bir çatışmadır. Ve burada adeta bir Şii-Sünni çatışmasına dönüşmüştür. Biz bu mezhepsel çatışmaların hiçbirine olumlu bakmıyoruz, bunlara karşıyız. Düşünün ki, Yemen kendi içinde maalesef bir bölünmeye doğru gidiyor. Biz Yemen halkının tümüne kardeşlerimiz olarak bakıyoruz. Ve bu kardeşlerimizin hukuku üzeride herhalde düşüncelerimizi beyan etmek gerekir.”

Tahammül sınırını zorluyor

“Şu anda askeri konuda herhangi bir şey söylemiyorum, söylemem de doğru değildir. Ama lojistik konusunda ve istihbarat konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu açıkladım. Çünkü bugüne kadar bölgede olan gelişmeler, Yemen’de olan gelişmeler gerçekten tahammül sınırlarını zorlamaya başlamıştır.”

İran rahatsız ediyor

İran bölgeyi adeta kendine domino etmenin gayreti içerisinedir. Böyle bir çalışmanın içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu, bölgede birçok ülkeyi, bizi de, Suudi Arabistan’ı da, Körfez ülkelerini de rahatsız etmeye başlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil. İran’ın bunu görmesi lazım...

Devrim muhafızları sorun

“Irak’ta yapılanları görüyorsunuz. Bir taraftan DEAŞ’la uğraşılıyor, bir tarafdan İran’ın oraya göndermiş olduğu devrim muhafızlarıyla uğraşılıyor. Bu doğru bir şey mi? Ve İlginçtir, gönderdikleri elemanlar oralarda özel fotoğraflar çektirmek suretiyle, kendilerini ayrıca lanse ediyorlar. Böyle bir gayretin içerisine giriyorlar. Çok daha tehlikelisi DEAŞ terör örgütü bir yerden çıkıyor ondan sonra oraya “Şia” yerleşiyor. Böyle bir şey olamaz.”

Müslüman’ım diyen yapmaz

“Bizim gerçekten üzüntümüze mucip olan şeyler var. Maalesef bir taraftan İslam diyeceksin, müslüman diyeceksin, öbür taraftan bunları yapmaya devam edeceksin. Aynı şey Suriye için geçerli. Suriye’de de aynı durumdalar, aynı şeyleri yapıyor. 300 bin insanın katili olan bir durum var ortada. Ve bu katile destek veren bir anlayış... Bu savunulabilir mi? bunu savunmak mümkün mü? Ben müslümanım diyen bir insanın bu katili savunacağına ihtimal vermiyorum, veremem. Şu anda yaşananlar ortada.”

Güçlerini derhal çekmeli

“Türkiye şu anda 2 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve bütün onların sıkıntılarını gidermenin gayreti içerisinde... Biz bu görevimizi yine yapmaya devam edeceğiz, ama İran’ın bu bakışının değişmesi lazım: Yemen’den şu noktada kuvveti gücü neyi varsa çekmesi lazım, Ayın şekilde Suriye’den çekmesi lazım, Irak’tan çekmesi lazım. Bu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir.”

Konuk Cumhurbaşkanı Alessane Vattara ile düzenlediği basın toplantısında Fildişi Sahili’nin son dönemdeki hızlı gelişimine de dikkat çeken Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin en kısa sürede 1 milyar dolaraçıkarılması gerektiğini söyledi. 

Boko Haram’ı lanetliyorum

Erdoğan, Nijerya merkezli Boko Haram örgütünün Nijerya’da 500 kadın ve çocuğu kaçırmasını da değerlendirerek, şöyle konuştu: “Bu örgütün eylemini lanetliyorum. Özünde barış olan bir dinin değerlerini istismar eden, kendine maske yapan bu örgütü şiddetle kınıyorum ve kesinlikle bir müslüman olarak bunlardan bizler nefret ediyoruz.”

TAHRAN’A MUSUL TEPKİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, France 24 televizyonuna önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Yemen’e düzenlenen askeri operasyon hakkında konuşan Erdoğan, “İran ve terörist gruplar Yemen’den çekilmeli. Musul’da da DEAŞ’ın yerini İran almamalı. Suudi Arabistan’ın başını çektiği bölge ülkelerinden oluşan koalisyonun Yemen’e düzenlediği askeri operasyona Türkiye olarak lojistik destek verebiliriz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm sürecine yönelik de önemli açıklamaları oldu. Erdoğan, “Biz de Kuzey İrlanda örneğinde olduğu gibi çatışmaları sonlandırmak istiyoruz” diye konuştu.

ERDOĞAN OBAMA İLE BİR SAAT DEAŞ’I GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü. İki lider, DEAŞ ile mücadelede devam eden işbirliği, Irak ve Suriye’de barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürütülen ortak çabalar ile Yemen ve Ukrayna’daki son gelişmeleri ele aldı. 1 saat süren görüşmede Obama, Suriye ve Irak’tan Türkiye’ye sığınan yaklaşık 2 milyon insana ev sahipliği yapmasından ve yabancı savaşçılarla mücadele konusundaki katkılarından dolayı Erdoğan’a takdir ve teşekkürlerini iletti. Yemen ve Ukrayna’daki son gelişmeler ile İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin ele alındığı görüşmede Erdoğan ve Obama, bölgesel konularda önümüzdeki süreçte de yakın işbirliğinde çalışma hususunda mutabık olduklarını teyit ettiler.

BEYAZ SARAY: TÜRKİYE YENİ KARARLAR ALDI

ABD Başkanı Başkanı Barack Obama’nın DAEŞ’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen, Türkiye’nin koalisyonun çabalarını desteklemek için son dönemde bir dizi ilave kararlar aldığını söyledi. Türkiye’nin çabalarından övgüyle sözeden Allen, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde “Türkiye ile verimli görüşmeler yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin nasıl katılımda bulunacağına dair ele almamız gereken daha fazla alanlar var. Bu sadece askeri bağlamda değil. Türkiye ayrıca yabancı  savaşçı akınını durdurmaya yönelik oluşturulan koalisyonun çalışma grubuna eş başkanlık yapıyor” dedi.

İRAN ZİYARETİ DAHA DA ÇOK ÖNEM KAZANDI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim kalın, Yemen’deki gelişmelerle ilgili “Temennimiz Yemen’deki bu gerginliklerin siyasi diyalog yoluyla çözülmesidir” dedi. Kalın, Erdoğan’ın Nisan ayının ilk haftasında İran’a yapacağı seyahatte herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını söyleyenKalın, İran ziyaretinin şimdi daha fazla önem kazandığını söyledi. Kalın, bir gazetecinin izleme heyeti konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrında bir değişiklik olup olmadığını sorması üzerine, “Çözüm sürecinde en önemli husus silahsızlanma aşamasının tamamlanmasıdır. Uygulama noktasında sonuç alınırsa süreç amacına ulaşmış demektir. Şu an bizim de hükümetin de sürecin aktörlerinin de en önemli önceliği budur” ifadelerini kullandı.