27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

FETÖ’cülerden maden kumpası

Normandy şirketi, Bergama ve Gümüşhane’deki altın madenleri için 100 milyon dolar yatırım yaptı. Bu sırada FETÖ’nün kışkırttığı halk eyleme başladı. Bunun üzerine madenler kapatılıp yarı fiyatına firari Akın İpek’e ait Koza Altın’a satıldı. Eylem de bitti.

22 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
FETÖ’cülerden maden kumpası

Yabancı şirketin elinde olan Bergama ve Gümüşhane’deki altın madenlerinin üretimlerinin durdurulmasına yol açan eylemlerin arkasından FETÖ çıktı. Halkın galeyana getirilmesi sonrasında Avustralya şirketi Normandy Madencilik’in 100 milyon dolar yatırım yaptığı altın madenleri FETÖ’cü şirket Koza Altın AŞ’ye geçmiş. Bu şirket ise 8 aylık üretimiyle verdiği paranın yarısını kar olarak kazanmış. FETÖ’nün finans kaynağı Akın İpek’in bir numaralı sanık olduğu Koza-İpek Holding iddianamesinde 4 Ağustos 2014 tarihli MASAK raporuna da yer verildi. İpek Grubu’nun 2005 yılında satın aldığı Normandy Madencilik AŞ’nin, 2004 yılında 100 milyon dolar yatırım yaptığı madenlerin faaliyetlerinin durdurulduğu hatırlatılan raporda çarpıcı detaylar yer aldı. 

SİYANÜR BAHANE 

Raporda; yabancı şirketin elindeki altın madenlerinde çıkarılan altının siyanür ile üretiminde Fransa değerinin altında bir salınım olduğu ve bu değerin “çevreye zarar verecek bir durumun olmadığı” bilgisi verildi. Raporda, Koza Madencilik’in Normandy şirketini satın almasından önce başlayan eylemlerin, satın alma işleminden hemen sonra kesilmesinin dikkat çekici olduğu ifade edildi. Raporda, “Maden el değiştirdikten sonra ortalık sakinleşti ve halkın direnişi bir anda ortadan kalktı” denildi. Raporda şu tespit yapıldı: “Madenin satın alınması öncesi ve sonrası yaşananlar, halkın madene karşı yaptıkları direnişin satın alınma sonrası kesilmesi, AİHM’ye yapılan başvuruların kişilere az bir tazminat hükmedilerek sonuçlanması ve faaliyetin durdurulmasının önündeki engellerin bir bir ortadan kalkmasına karşın satışın yapılması dikkat çekici.”

Yapılan baskılar üzerine Normandy Şirketi’nin; Bergama, Gümüşhane’deki altın madenlerine 100 milyon dolar yatırım yapmasına rağmen, 44.5 milyon dolar bedelle İpek grubuna sattığı kaydedildi. Raporda şöyle denildi:  “100 milyon dolar yatırım yapılan bir yatırımın ve iştiraki diğer firmanın birlikte 44.5 Milyon dolara satıldı. Altın madeni el değiştirdikten birkaç ay sonra üretime başladı ve 2005 yılında 8 ay gibi bir sürede yaklaşık 26 Milyon lira dönem net karı elde etti. Bu tutar maden satın alınırken peşin ödenen 20 milyon dolara denk gelen bir değer. Yani sadece 8 ayda madene ödenen paranın nerede ise yarısı madenin işletilmesinden karşılandı.”  MASAK raporunda, satış öncesi şirket yönetiminde bulunan bir kişinin herkes şirketten çıkarılmasına karşın hala şirkette yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı bilgisi de verildi. 

Nasıl Koza Altın oldu?

Koza Altın Eurogold Madencilik AŞ unvanıyla ilk defa 1989 yılında, Avustralya şirketi olan Australian Consolidated Minerals (ACM) ve Kanada şirketi olan Metal Mining Corporation arasında bir ortak girişim anlaşmasıyla kuruldu. Batı Anadolu’da yürütülen altın arama çalışmaları sonucunda 1989 yılında Bergama-Ovacık altın yatağı keşfedilmiş ve maden ruhsatı Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. AŞ şirketinden devraldı. Ovacık Projesi’nin 1991 yılında fizibilitesi tamamlanarak izin işlemleri başlatıldı. Avustralya şirketi olan Normandy Mining Ltd. ise 1992 yılı ortalarında, ACM’yi satın aldı. Koza Grubu şirketlerinden ATP İnşaat ve Holding, İzmir Bergama’daki Ovacık altın madenlerini işleten Normandy Madencilik şirketinin hisselerinin tamamını satın alarak, unvanını Koza Altın olarak değiştirdi.