27 Temmuz 2024 Cumartesi / 21 Muharrem 1446

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gizli gündemimiz ve ajandamız yok

“Kimse Türkiye ile Katar’ın tamamen kardeşlik esasına dayalı yakınlaşmasından, iş birliğinden kaygılanmasın. Mühim olan, bölgedeki insanların barış, huzur ve güven içinde yaşamasıdır. Bunun ötesinde bir amacımız yok. Net söylüyorum: Bizim bir gizli gündemimiz, gizli ajandamız yok.”

NUH ALBAYRAK16 Şubat 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gizli gündemimiz ve ajandamız yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar’da El-Arab gazetesine mülakat verdi. Erdoğan, özetle şunları söyledi…

KATAR’DAKİ TÜRK ÜSSÜ: (Katar’daki Türkiye’nin askeri üssünü Körfez bölgesinin istikrarı bağlamında neleri hedefliyor?) Siyasi alandaki ilişkilerin mükemmel olan seviyesini korumak, daha da geliştirmek, askeri ve savunma alanlarında da yakın iş birliğine bağlıdır. Biz bunu güçlendirmek istiyoruz.  

BARIŞTAN YANAYIZ: Türkiye ile Katar bölgesel barıştan yanadır. Terör ve her türlü güvenlik tehdidinin artık son bulmasını istiyoruz.  

KAYGILANMASINLAR: Kimse Türkiye ile Katar’ın tamamen kardeşlik esasına dayalı yakınlaşmasından, iş birliğinden kaygılanmasın. Biz bu iş birliğini bölgedeki tüm ülkelere teşmil etmek istiyoruz. Mühim olan, bölgedeki insanların barış, huzur ve güven içinde hayatlarını idame ettirmesidir. Bunun ötesinde bir amacımız yok, olamaz. Bakın çok net ifade ediyorum: Bizim bir gizli gündemimiz, gizli ajandamız yok. 

15 TEMMUZ: 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Batı iyi bir sınav veremedi. Bize geçmiş olsun bile diyemeyecek kadar aciz duruma düştüler, günler sonra akıllarına taziyelerini bildirmek geldi. Bu demokrasiye ve özgürlüklere sahip çıkma açısından Batı’nın 15 Temmuz’da sınıfta kaldığının göstergesi. 

ÖZELEŞTİRİ YAPMALI: Batılı ülkeleri bu konuda (15 Temmuz) öz eleştiri yapmalı. Milli iradenin merkezi Meclisimiz bombalandı ama Batı’dan güçlü bir darbe karşıtı destek mesajı almadık, alamadık. Batı’nın kendini sorgulaması gerekiyor. Batı ülkeleri artık başka milletlere demokrasi, özgürlükler, hukuk propagandası yaparken tekraren düşünmesi gerekir.  

GERİLEME YOK: Türkiye’de özgürlükler konusunda gerileme olduğu iddiası gerçek değil. Türkiye’de muhalefet, medyası aracılığıyla hükümete en ağır eleştirileri yöneltebiliyor. Bazı yayın organlarının kapatılması yargının verdiği kararlar neticesindedir. Terörle iltisaklı olan, terör propagandası yapan yayın organları kapatıldı.

BASIN ÖZGÜR: Batı’da gazetenin ya da bir televizyonun El Kaide’yle bağlantılı olduğu ortaya çıksa ne olur? Basın özgürlüğü adına hukuki işlem yapılmaması mümkün mü? Türkiye’de bazı kişilerin tutuklanması, gazetecilik faaliyetlerinden değildir. Türkiye’de basın özgürlüğü Batı’daki pek çok ülkeden fazladır.

SURİYE KRİZİ: Biz Suriye’de kanın durmasını istiyoruz. Kalıcı barış bir an önce sağlansın istiyoruz. Astana görüşmeleri önemli adım. Cenevre görüşmeleri de mühim. 

Katar’da Türk okulu açıldı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Katar’ın başkenti Doha’da inşa edilen Doha Büyükelçiliği Türk Okulu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıldı. Törende konuşan Kalın, “Türk-Katar ilişkilerini taçlandıran bu proje, ilişkilerimizi daha da güçlendirecek ve Katar’da yaşayan vatandaşlarımızın ve diğer ülkelerin vatandaşlarının çocuklarına hizmet edecektir” dedi. İki senede tamamlanan 250 öğrenci kapasiteli okul, yabancı dil ağırlıklı olarak Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre, Katar Eğitim Bakanlığı standartlarına uygun faaliyet gösteriyor. İlk ve ortakokul öğrencilerinin eğitim gördüğü, 10 bin metrekare alana kurulu okul 20 milyon liraya mal oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al-Sani, tarafından Türk restoranında onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. 

Kahramanmaraş Erdoğan’ı bekliyor

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandumun ilk toplantısını yarın Kahramanmaraş’ta yapacağını duyurdu. Müftülük Meydanı’nda Cuma günü saat 14.00’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem toplu açılış töreni yapacağını hem de halka hitap edeceğini belirten Başkan Erkoç, belediyede düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. 16 Nisan milletimizin geleceği için çok önemli bir gün. Kahramanmaraş halkı ülkenin istikbali için her zaman dimdik durmuştur. 16 Nisan’da da kahramanca bir tavır gösterecek olan Kahramanmaraş halkı ‘evet’lerde de Türkiye’de birinci olacaktır.  Kahramanmaraş’ta yaşayan 1 milyon 112 bin insanımızı, partili partisiz tüm halkımızı Müftülük Meydanı’na davet ediyorum.”  

Katar’da görkemli karşılama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’daki temaslarının ardından, Körfez ülkeleri resmi ziyaretinin son durağı olan Katar’ın başkenti Doha’ya geçti. Eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doha temasları kapsamında ilk olarak Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Sani ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Sani tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Al-Sani karşılama töreninin ardından baş başa görüşmeye geçti. İki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel konular ele alındığı Katar Emirlik Divanı’nda gerçekleşen görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Al-Sani tarafından onuruna Katar Mall’de verilen öğle yemeğine iştirak etti.