27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

'HSYK yargıyı etkileme suçu işledi'

Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Adli Kolluk Yönetmeliği ile ilgili Danıştay kararı öncesi bildiri yayınlayan HSYK’nın, alenen yargı bağımsızlığına müdahale ederek suç işlediğini söyledi.

29 Aralık 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
'HSYK yargıyı etkileme suçu işledi'

Adli Kolluk Yönetmeliği’ne ilişkin Danıştay’da dava sürerken Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) ‘Değişiklik Anayasa’ya aykırıdır’ açıklaması yaptı. Sonra da Danıştay, yönetmeliği durdurma kararı aldı.

Blok seçim siyasallaştırdı

Başbakan Erdoğan’ın ‘Suç duyurusunda bulunuyorum, dava sürerken HSYK açıklamayla suç işledi”, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da “Yargı bağımsızlığına müdahale” olarak ifadelerini Karadeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi  Öğretim üyesi Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, STAR’a değerlendirdi. Türkiye’nin önde gelen Anayasa Hukukçularından Prof. Dr. Şevki Hakyemez, HSYK’nın Adli Kolluk Yönetmeliği’ne ilişkin açıklamasını hakim ve savcıları siyasallaştırdığını söyledi.

Hakyemez, “2010 öncesindeki sıkıntılar da şimdi tekrar yaşanıyor. Yargı tarafsızlığı açısından sorun oluşturuyor. Yargı siyasallaşıyor. 2010 öncesinde HSYK’daki açıklamaları farklı amaçlarla yapıyorlardı, anayasa referandumu ile HSYK’nın yapısı olumlu bir hale geldi ama hala çoğunluğu elinde bulunduranlar farklı bir yapı ile hukuk devletinde olmaması gereken bir yaklaşım sergilediler. Suç işlediler. Yargıyı siyasallaştırıyorlar. İnsanlarda yargı bağımsızdır algısı kalmadı” dedi.