İSTANBUL Teknik Üniversitesi’nin 10 yıldır üzerinde çalıştığı ilk yerli sivil helikopter olan ARIKOPTER ile 4 yılda tamamlanan insan hava taşıtı (İHA) “ilgisizlik” kurbanı oldu. Kendi uçağını, helikopterini, gemisini, silahını yapmak için atılım başlatılırken, ARIKOPTER için ayrılan 5 bin liralık bütçe projenin olduğu yerde saymasına yol açtı.
Mayını da teröristi de arayacak
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, “Projeyi bitirmek üzereyiz ama çeşitli engeller var. Şu anda ARIKOPTER’in bütçesi 5 bin TL. İnsanız hava aracının da prototipi tamamlandı. 60 metreye yükseliyor. Hedefimiz 3 bin metre. Onun için de 1-2 milyon TL lazım. Bu araçlar ticari olarak da savunma sanayinde de kullanılacak. Bitmesini arzuladığını söyleyen çok, ama ilgilenen yok” dedi. Bürokratik işlemler için uzun zaman harcandığını anlatan Aslan, şunları söyledi: “Bizim çocuklarımız gidip ABD’de yarışmaları kazanıyorlar, NASA’da birinci oluyorlar. Yine de bizi dinlemiyorlar. İnsansız hava aracımız bitti. Aracımız 90 kilo, taşıma kapasitesinin 25 kilo, toplam uzunluğunun 4 metre, yüksekliğinin 1 metre. Coğrafyanın iyi bilindiği yerlerde kötü havada bile uçabilir. Üzerindeki sensör sayesinde mayın taramasında da terörist aramasında da kullanılabilir. Ayrıca bunu polis ve basın da kullanabilir. Prototipi bitirdik. Ama istediğimiz düzeyde değil. Önemli olan hızlı ve seri üretmek. Alıcısı askeriye olacak. O araca da ilgisizlik var. Bir miktar bütçe geldi ama yetersiz. Konuştuğumuz çevreler olumlu geri dönüşte bulunmuyor.”
İlk uçuşu bu yıl planlıyorduk ama
Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, ARIKOPTER’in üzerinde 10 yıldır çalıştıklarını anlatarak “İki pilot ve altı yolcu kapasiteli helikopterin motor çapı 11 metre ve ağırlığı da iki ton. Tamamlandığında Türkiye’nin ilk sivil helikopteri olacak. Bu yıl, ilk uçuşunun gerçekleşmesi planlanıyordu. Şu anda motor ile motor sistemi arasındaki transmisyon testleri devam ediyor. Ama proje çok yavaş ilerliyor” bilgisini verdi.