Meclis Soruşturma Komisyonu’nun 9’a 5 kararla yüce divana göndermeme kararı aldığı 4 bakanla ilgili Meclis Genel Kurulu süreci 9 Ocak’ta başlayacak. Komisyon raporunu yazma işlemini sürdürüyor. Muhalefet ise muhalefet şerhi koyarak karara itiraz edecek. Rapor 9 Ocak’ta Meclis Başkanlığı’na sunulacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek 10 günlük sürede raporu Meclis Genel Kurulu’na gönderecek. Ardından diğer 10 günlük sürede de raporun Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek oylanması anayasaya göre zorunlu olacak. Başkan Hakkı Köylü, belgeler içindeki 10-15 tapenin CMK gereği bugün yarın imha edileceğini, genel kuruldaki oylamanın beklenmeyeceğini söyledi.
Ya yakılacak ya yok edilecek
Köylü, raporu yazma işlemini sürdürdüklerini belirterek, CMK’nın 135.maddesinin iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasını kapsadığını maddenin 2. hükmüne göre, “Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması hâlinde, alınan kayıtlar derhâl yok edilir” hükmünün bulunduğunu hatırlattı. Köylü, “Bu doğrultuda gelen belgelerden iletişimin tespitine ilişkin 10-15 tanesini bugün yarın tutanak tutarak imha edeceğiz. İmha işlemini yakma ya da makinede yok etme yoluyla ya da yırtarak yapabiliriz” dedi. İmha edileceklerin mahkemeden gelen orijinal belgeler olduğunu hatırlatan Köylü, “Bunları tutmak suç oluşturuyor. Görevi kötüye kullanmaya giriyor. CHP’li üyeleri de imha işlemi yapılacak toplantıya çağıracağız” dedi.
Annem bana dua ediyor
Kendisine tepki olup olmadığını seçim bölgesi Kastamonu’ya gidince anlayacağını belirten Köylü, eşinin tepkisi konusunda ise, “Bana sonuna kadar güvenir. Ters haberlere kızıyor tabii” dedi. Annesinin ise kendisine dua ettiğini söyleyen Köylü, “Gerekçelerimizin hepsinin hukukta yeri var” dedi.
267’Yİ BULMAK ZOR GÖRÜNÜYOR
Genel Kurul’daki oylama muhalefetin önerge vererek Yüce Divan’a gönderme isteyecek. Önergenin kabul edilebilmesi için 276 oy aranacak. Genel Kurul oylamaları gizli olarak yapılacak. Bu durumda en geç 29 Ocak’ta komisyon raporu genel kurulda görüşülecek. Yüce Divan kararı çıkarsa Meclis dosyayı 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne göndermek zorunda olacak. Bu durumda da en geç 6 Şubat’ta dosya Yüce Divan’a teslim edilecek.