26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İran Cumhurbaşkanı Reisi'den Türkiye açıklaması

TBMM Başkanı Şentop ile bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Reisi, İran ile Türkiye arasındaki münasebetlerin komşuluk ilişkilerinden öte olduğunu belirtti.

AA5 Ağustos 2021 Perşembe 15:30 - Güncelleme:
İran Cumhurbaşkanı Reisi'den Türkiye açıklaması

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Tahran'da İran'ın 8. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü.

Görüşmede, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye-İran Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar ve AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel de hazır bulundu.

Şentop, Reisi ile görüşmesinin ardından Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını ilettik. İran halkı için hayırlar getirmesini temenni ederek, kendilerine görevlerinde başarılar diledik." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop ayrıca Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin gelecekteki toplantısının iki ülke arasındaki iş birliğinin ilerletilmesi yolunda etkili bir adım olması temennisinde bulundu.

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin hayırlı olsun mesajını Reisi'ye ilettiklerini belirterek, "Türkiye ile İran ilişkilerinin yeni dönemde daha da artırılması temennimizi dile getirdik. Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinin her iki ülke için de artmasının faydalı olacağını vurguladık." değerlendirmesinde bulundu.

- "KOMŞULUK SİYASETİ, YENİ HÜKÜMETİN ÖNCELİKLERİ ARASINDA"

Reisi de görüşmede İran ile Türkiye arasındaki münasebetlerin komşuluk ilişkilerinden öte olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ortak inançlar, iki ülke halkını birbirine çok yakınlaştırmıştır. İran'ın yeni dış siyaseti dost ve kardeş Türkiye ile ilişkilerin muhtelif alanlarda genişletilmesidir. Tahran ve Ankara, ilişkileri her alanda ilerletmek için birçok uygun potansiyele sahiptir. İlişkilerin düzeyinin yükseltilmesi, iki ülke arasındaki iş birliğini bölgesel ve uluslararası alanda daha etkili bir şekilde ileri götürebilir."

Komşuluk siyasetinin yeni hükümetin öncelikleri arasında olacağını dile getiren Reisi, "Komşuluk siyasetinin başarısı, İran ile Türkiye arasındaki çok yönlü ilişkilerin derinleştirilmesine ve geliştirilmesine bağlıdır." ifadelerini kullandı.

İRAN'DA MUHAFAZAKARLARIN İKTİDARI RESMEN BAŞLADI

İran'da Reisi'nin yemin etmesiyle 8 yıldır ülke yönetiminden uzak kalan muhafazakarların iktidarı resmen başladı.

Reisi'nin önündeki çözüm bekleyen sorunları ise "nükleer anlaşmanın diriltilmesi, yaptırımların kaldırılması, ekonomik kriz, Kovid-19'la mücadele, kuraklık, elektrik ve su kesintileri, içerideki karışıklıklar ve gösteriler ile kendisine yönelik idam kararları bağlamındaki insan hakları ihlalleri" şeklinde sıralamak mümkün.

Bunun yanında Körfez'deki gerginliğin düşürülmesi, Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi ve Suriye, Irak ile Yemen'deki askeri faaliyetlerin azaltılması gibi meseleler de Reisi'nin önünde ciddi meseleler olarak duruyor.

Öte yandan 8 yıldır Hasan Ruhani hükümetini suçlayan, sorunları nükleer anlaşma ve reformist yönetimin "tavizkar" politikalarına bağlayan muhafazakar kesimi de politikalarıyla tatmin etmesi gerekecek.

Bu noktada Reisi'nin sorunları reformist kanada bağlayanları da haklı çıkarma gibi bir yükümlülüğü bulunuyor.

Radikal muhafazakarların tezlerinin icraatlarla desteklenmesi Reisi hükümetinin başlıca gündemlerinden birisi olacak.