AK Parti'nin "Jandarmanın sivil yapıya dönüştürülmesi" önerisini değerlendiren uzmanlar Jandarma teşkilatının sivilleştirilmesinin Türkiye'nin ilerlediği demokrasi yolunda önemli bir adım olacağı söyledi. Uzmanlar, "Jandarmanın askerî yapının dışına çıkartılarak, 'kır polisi' adı altında şeffaf ve denetime açık bir kolluk gücüne dönüştürülmesi" gerektiğini savundu.
Hesap verebilir olmalı
Emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş: Jandarma teşkilatının sivilleştirilmesinin olumlu bir adım. Jandarma teşkilatının askerî yapının dışına çıkartılarak, 'kır polisi' adı altında şeffaf ve denetime açık bir kolluk gücüne dönüştürülmesidir. Şu da var; iç güvenlikten polisin sorumlu olması lazım. Kırsal bölgede örgütlenme olacak ise kır polisi ve sivil siyasi otoriteye bağlı olması lazım. Askeri statünün kullanılması denetim dışı olması anlamını taşıyor. Askerin iç güvenliği sağlaması 150 yıl önceki mesele. İç güvenlikte 100 yıldır asker kullanılmıyor. Kırsal kesimde güvenliği sağlayacak olan polistir, İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Hesap verebilir olması önemlidir. Poliste tam bir şeffaflık olmasa da sivil siyasetçiden ve denetim söz konusu. O bakımdan bunun çok önceden yapılması lazımdı. Demokrasiyi asker vesayeti altında almamak lazım. Çünkü jandarma aynı zamanda istihbarat teşkilatıdır da. O zaman modern, post-modern bazı hareketlerin de önüne geçilmiş olur.
Darbelerden gına geldi
DKK eski Komutanı emekli Oramiral Salim Dervişoğlu: Jandarma teşkilatı olan ülkeler var, Fransa, İtalya gibi, olmayanlar da Amerika gibi, farklı olanlar var Kanada gibi. Bu düzenlemeyi yapmaktan kasıt darbeler ise artık Türkiye'ye Başbakan'ın da dediği gibi darbelerden gına gelmiştir. Geçmişte jandarmanın şikayetçi olunan uygulamaları da oldu. Bu konuların değerlendirilmesi gerek; ortaya ne çıkacağını göreceğiz. Hangi silahlarla, nasıl bir eğitim alacak jandarma, ne planlanıyor görmeliyiz.