İçişleri Bakanı Efkan Ala, Meclis’te İçişleri Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden İç Güvenlik Paketi’nde yer alan Jandarma’nın tamamen İçişleri’ne bağlanması konusundaki eleştirileri yanıtladı.
Bakan’a gelmeden atanıyor
Ala, atamaların tamamının bakana gelmeden Jandarma Genel Komutanlığı’nda yapıldığını hatırlatarak, “Bağlı kuruluşlarda bazı şeyleri yasalarda yazmaya gerek yok. Orası teklif eder. Jandarmayla ilgili düzenlemeyi, atamayı, tabiatı gereği Jandarma Genel Komutanı’nın teklifiyle yaparsınız, bakan da onaylar. Şu anda atamaların tamamı bakana gelmeden Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılıyor. Bizim getirdiğimiz, illerde valilere, merkezde bakana yetki veriyoruz” dedi.
“Benim sorumluluğum gereği yetkilerle donatılmam gerekmez mi?” diye soran Ala şöyle devam etti: “Bu aslında geç kalmış, Türkiye’nin gündeminden çıkmış olması gereken bir konudur. AB ilerleme raporlarında sivil idarenin yeterli etkinliğe kavuşturulması için yasal düzenlemelerin yapılmaması eleştiri konusuydu. Bu da giderilecektir. Bu jandarma için de bir sorundur. İşi tanımlamak, netleştirmek gerekir ki sorumluluk, yetki belli olsun ve insanlar görevlerini gönül rahatlığı içinde yapsınlar.”
Evde 58 bin ifade alındı
Ala, sapanla ilgili eleştiriler üzerine de Yargıtay’ın molotofkokteylini silah kabul ettiğini söyledi. Ala, “Ölüme neden olduktan sonra mı silah sayıp cezalandıracağız?” diye konuştu. Ala, araçlarda yapılacak aramaya ilişkin ise şehir merkezlerinde ihbar geldiğinde polisin araçta arama yapabilmesi için belli amirlere yazılı ve acil durumlarda sözlü emir yetkisi verileceğini dile getirdi. Ala, arama yapılan kişiye, arama yapıldığına ve sonucun ne olduğuna ilişkin belge verileceğini anlattı. 15 Ekim’de genelgeyle evde ifade alamaya başladıklarını belirterek 1,5 ayda 58 bin 749 vatandaşın evde ifade talep ettiğini kaydetti.
Tapelerle ilgili işlem hukuka uygun olacak
Dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü. Köylü, beraberinde Komisyon Başkanvekili Yılmaz Tunç ile birlikte Çiçek’i makamında ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından Köylü, gazetecilere yaptığı açıklamada, raporun yazımını bitirmediklerini ifade ederek, ne zaman ve kime teslim etmelerini Çiçek ile konuştuklarını kaydetti. Köylü, “Niye telefonla görüşmek yerine kendisini ziyaret ettiniz?” sorusuna, “Nezaketen, saygısızlık olmasın diye. Bir de çayını içtik” karşılığını verdi. Köylü, raporu teslim ettikten sonra üyelere de basına da vermeyeceğini söyledi. Köylü, “imha edilmesi gereken tapelerle ilgili ne yapıldığı” sorusuna, “Neye karar verdiğimizi size söyleriz. Tapelerle ilgili bir işlem henüz yapmadık. Bir şey yaparız. Hukuka uygun bir şey yapacağız. Hukuksuz bir şey yapmam” karşılığını verdi.