26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kabinenin 3 kriteri: Ehliyet, liyakat, dürüstlük

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ilk yurtdışı ziyaretini Azerbaycan ve KKTC’ye gerçekleştiren Erdoğan ‘Başkan’ olarak verdiği ilk röportajında yeni Türkiye’ye dair önemli açıklamalar yaptı, kabinesinin özelliklerini anlattı.

MUSTAFA KARTOĞLU12 Temmuz 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kabinenin 3 kriteri: Ehliyet, liyakat, dürüstlük

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Başkan’ olarak ilk ziyaretini yaptığı Azerbaycan ve KKTC seyahatinde gazetecilere yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve atanan bakanlar ile ilgili önemli açıklamalar yaptı:

-İkinci başkan yardımcısı olacak: Şu anda bir başkan yardımcısı olarak atadık, ama ileride bir ikinci başkan yardımcısı atama durumum da olabilir. Bir mesafe alalım, nerede bir aksama oluyor olmuyor bakarız. İlerde durumu değerlendirir, gerekli görürsek gerekli adımı atarız.

- Dürüstlük, ehliyet, liyakat: Bu (bakan) arkadaşlarımız dünyayı iyi tanıyorlar, dünya ile entegre olmakta bir sıkıntıları yok. En büyük özellikleri dürüstlükleridir, ehliyet ve liyakatleridir. 

- Bakanlara 2 veya 3 yardımcı: Bakan yardımcıları iki ya da üç olabilecek. Bakanlıkların güçlü olması lazım. İşlevlerine göre belirleyip çalışmaları güçlü hale getirmek istiyoruz. Personelde ciddi manada üst düzey yönetici de azaltmaya gidiyoruz. Amerika’yı düşünün, bir bakanın altında üç tane, dört tane bakan yardımcısı var. 

-Hazine ve Maliye neden birleşti: Hazine Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nı birleştirdik. Devlet bankaları da Merkez Bankası da artık bu bakanlıkla ilişkili kurum olarak ilintili hale geldi. Maliye ve Hazine bakanlıkları geçmişte zaten tek bir bakanlıktı, ancak sonradan ayrılma süreci oldu. Ama o uygulama fayda getirmedi, zarar getirdi. Zira Maliye Hazine’den ayrı hareket ediyor, Hazine Maliye’den ayrı hareket ediyor. Şimdi biz bunun neticelerini gördük ve birleştirmeyi uygun bulduk. 

DÖVİZ VE FAİZ DÜŞECEK

- Emin konuşuyorum: (Piyasaların tepkisi) Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun (doların) düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır. Yüksek faiz, istihdamda düşüşü de beraberinde getirebiliyor. Yatırımcılar, gerçek girişimcilerin, yatırımlarını geliştirmeleri, istihdamlarını artırmaları, elbette kendilerine imkan sunulmasıyla mümkündür. Bu işi sadece devlet bankalarının sırtına yükleyemeyiz. 

- Yetki karmaşası olmayacak:  Kurullar ve başkanlıklar var. Başkanlıkta sayı 11 ama artabilir. Genelkurmay, MİT, SSM, MGK, Diyanet ve DDK belli. Strateji ve Bütçe Başkanlığı, bende belli... Kendisini çağırdım görüştüm. Diğer başkanlıkların ve kurulların atamaları da yapılacak. Yetki karmaşası olmaz, o konuda hiçbir endişem yok. Kurullar ve kurumların hepsi bana bağlı. Ama tüm bu kurum ve kurullarda birer tane vekilim var. Benim katılmadığım toplantıları benim adıma yönetecek. Zaten her gün çalışan kurul değil. İcabında haftada bir gün, iki gün gelecekler. Ama başkan sürekli Ankara’da olacak. Kurulların ilgi alanları daha çok bakanlıklarla paralellik arz eden konular olacak. Mesela Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, bunun hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilişkisi var, hem de İçişleri Bakanlığı ile.

- Finans ofisi dünyadan para bulacak: Ayrıca bir de ofisler var. Örneğin Finans Ofisi. Görevi dünyadan para bulacak, yani icrai bir yanı da var. Direk olarak Cumhurbaşkanı’na bağlı çalışacak. Dünyadaki para üreten yerlerle ilişki kurarak Türkiye’ye para getirme gayreti içinde olacak.

-Millet bahçeleri ve Kıraathaneler başlayacak: En önemli sözlerimden biri Millet Bahçeleri. Bunu hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile hem de belediyelerle yürüteceğiz. Kültür Turizm Bakanlığı ile de Millet Kıraathanelerini süratle yapacağız. Millet Kıraathanesi’nin en güzel örneği Zeytinburnu Belediyemiz, -Allah rahmet eylesin Turgut Cansever Hocamızın bir projesiydi- Merkez Efendi Camii’nin yanında ortaya koydu. Tüm öğrenciler açık kabinlerde kahvesini, çayını, kekini alıyor, dersini çalışıyor. Asıl hedef gençlik, gençlik, gençlik...

SOYLU VE AKAR’A TEPKİ NEDEN

- Muhalefet kendine zarar veriyor:   (Yemin töreninde muhalefetin ayağa kalkmaması) Muhalefetin bu tür yaklaşımları kendilerine zarar verir. Bunların hepsi milletin gözü önünde oluyor. Bu, Cumhurbaşkanı’na oy veren 26 milyon 334 bin kişiye saygısızlıktır. Yine benim bir hocamın ifadesiydi, ‘Nefisini bil, kendini bil, haddini bil’... Bu işler rastgele olan işler değil. Süleyman Bey’e, Hulusi Bey’e tavır koymuşlar; kimin kime neden tavır koyduğu ortada... Söyle bana arkadaşını, söyleyeyim sana kim olduğunu. Hulusi Bey ne yaptı; teröre karşı, dış güçlere karşı vatanı korumanın mücadelesini verdi. Süleyman bey ne yaptı; teröre karşı, dış güçlere karşı amansız bir mücadele verdi. Şimdi bütün bu mücadeleyi verenlere karşı eğer burada bir ittifak oluşuyorsa, bu onların kim gerçek kimliklerini göstermesi bakımından çok önemli. Ama bizim için önemli değil. Biz sadece güler geçeriz. Ama şunu bilsinler ki biz teröre karşı olan mücadelemizi asla geri adım atmadan devam ettireceğiz. 

KÜRDÜ KÜRDE VURDURDU

- Cezaevinden adaylık olmasın: İstanbul’dan Ankara’ya adalet adı altında yürüyüş yapanlar bu yürüyüşü kimle yaptılar? Terör örgütünün desteklediği kişilerle yaptılar. İlk ziyaretini kime yaptı adayları? Söylediğimde birileri gocunuyor. Terör örgütünün arkasında olduğu ve adeta bir teröristbaşı gibi, 53 Kürt kardeşimizin ölümüne neden olan bir kişi bu ve Diyarbakır’da sokağa döktü herkesi. Sorumlusu kim? Ölenler Kürt, öldüren de Kürt. Sen Kürdü Kürde vurdurmuşsun... Yasal boşluktan istifade aday oldu. Temenni ediyorum bu dönemde parlamento o boşluğu doldurulacaktır, yasal düzenlemelerle bunları da önü kapanacaktır.

- NATO’da yaklaşımımız pozitif: NATO zirvesinde yoğun ikili görüşmelerimiz söz konusu. ABD,İtalya,Fransa,İngiltere vb. ülkeler bize görüşme talebinde bulundular. Bizim de görüşme talebinde bulunduğumuz ülkeler var. Ana hedefimiz zirvede pozitif bir yaklaşım ortaya koyarak NATO ile görüşmelerimizi devam ettirmek olacak.  

BAKÜ YAKALADIĞI FETÖ’CÜLERİ VERİYOR  

Türkiye’de bir gelenektir, seçimlerin ardından ilk ziyaretler KKTC ve Azerbaycan’a yapılır. Azerbaycan’la hayati konumuz enerji. TANAP, Azerbaycan Türkiye ve British Petrol ortak projesi. Azerbaycan’dan şu anda yılda 6 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz, bu 8’e, 12’ye çıkacak. Ağırlıklı olarak Rusya bize doğalgaz temin ediyor; ikinci İran, üçüncü Azerbaycan. Belki kısmen Irak da buna girecek. Azerbaycan’a Dağlık Karabağ konusunda da desteğimiz devam edecek. FETÖ ile mücadelede de iyi bir ilişkimiz var. Azerbaycan’da da FETÖ terör örgütü çok önemli yerlere sızmış durumda. Sağ olsunlar, yakaladıklarını teslim ediyorlar, biz de kendilerinden sürekli istiyoruz. 

 

 KKTC, VATANDAŞIMDAN AYRI DEĞİL

KKTC ile ilgili BM çerçevesinde tüm katkıları verdik. Ama Güney Kıbrıs masadan her zaman kaçtı. Bu konumumuzu koruyacağız. Ama nereye kadar? Er ya da geç biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bir karar vereceğiz. ‘Nasıl olacak bundan sonra siz düşünün’ diyeceğiz ve adımımızı da atacağız. Kuzey Kıbrıs halkının bizde özel bir yeri vardır. Türkiye’deki benim vatandaşım ne kadar önemli ise, KKTC’deki kardeşlerimiz de aynı derecede önemlidir. 

BAŞARILI MÜSTEŞAR

Fuat Oktay, Başbakanlık’taki Müsteşarlığı döneminde, AFAD’daki döneminde başarılı bir isimdir. Amerika’da önemli yerlerde çalıştı. Ben endüstri mühendislerine çok dikkat ederim, devlet yönetimlerinde de başarılı olurlar. Fuat Oktay üretimi ve katkısı ile, MGK’larda yaptığı sunumlar ile hep dikkatimi çekmiştir. Bunun burada da yansıyacağına inanıyorum. 

KENDİLERİNİ İSPATLADILAR

Dışişleri Bakanlığı’nda Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanlığı’da Süleyman Soylu, Adalet Bakanlığı’nda ise Abdülhamit Gül, her biri kendilerini ispatlamış arkadaşlarım.

GENELKURMAY ONA BAĞLANACAK

2014 sonunda AB müktesabatına göre Genelkurmay’ı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlama gerekliliği vardı. Biz bir tatsızlığa fırsat vermeyelim diye bu işi pek kurcalamadık. Ama yeni yönetim sistemi içinde değerlendireceğiz. Bir çift başlılığın olması doğru değil. Bunu artık bir yoluna koymamız lazım. Bunu kararlılıkla aşacağımızı tahmin ediyorum. Genelkurmay Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanabilir, hiçbir manisi yok. Gerek Hulusi Akar Paşa’nın gerek ise Yaşar Güler Paşa’nın ve Ümit Dündar Paşa’nın birbirleri ile olan gönül bağları ve birliktelikleri ‘şüpheci nazar’ ile bakma gibi bir durumu ortadan kaldırmıştır. Sivil- asker gibi bir yaklaşım kalmamıştır, aşılmıştır. Milli Savunma Bakanı ile TSK arasındaki ilişkiler çok daha dayanışmacı olacaktır. İnanıyorum ki karar alma sürecinde de bir sekteye fırsat vermeyecektir. 

EKONOMİYİ TOPARLAYACAK

Berat Albayrak Bey’in finans sektörü ile hem pratikte hem de teorikte geçmişi var. Özel sektörde başarıyla çalışmış, son dönemlerde Marmara Üniversitesi’nde bu konunun dersine girmiş, böyle bir geçmişi olmuş bir arkadaşımız olması sebebiyle bu işi çok daha seri derleyip, toparlayacağına ve başarıyla yürüteceğine inanıyorum. 

BİR NUMARA TUR OPERATÖRÜ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirdiğimiz arkadaşımız Mehmet Ersoy, turizm sektörü içindeki neredeyse bir numara operatördür. Davet ettik, kırmadı, görevi üstlendi.

PEKCAN’A İNANIYORUM

Ticaret Bakanlığı’na getirdiğimiz Ruhsar Pekcan sektörün içinde bir iş insanı. DEİK ve TOBB ile yoğun çalışmaları olan bir isim. Kendisine inanıyorum, ondan da çok şey bekliyorum; ithalat -ihracat konularında yoğun çalışmaları olacak. 

‘ŞİKAYET ETME, YAP’ DEDİM

Ben bir DEİK Toplantısı’nda ‘Burada da babayiğitler çıksın, dışarıdan kuru sıkı atmaya benzemez, gelin elinizi taşın altına koyun’ demiştim. Sonra da Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya ‘Madem sağlık sektöründen şikayetin var, o zaman gel sen de bu işin içine gir, hem bu şikayetleri ortadan kaldıralım, hem de özel sektör mantığını devlette daha hakim hale getirelim’ dedim. Sağ olsun o da kırmadı. 

BAŞARISINI DEVLETE TAŞIYACAK

Milli Eğitim Bakanlığı’na da Ziya Selçuk Bey’i getirdik. Benim ilk dönemimde MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı idi. Onun da akademisyenlik hayatı var ayrıca okulları var. Okullarında başarı grafiği yüksek. Oradaki başarılarını devlet okullarımıza hakim kılmasını temenni ediyorum. 

PAKDEMİRLİ GENİNİ TAŞIYOR

Gıda Tarım Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin babasından genlerine işlemiş bir başarı var. Gıda sektöründe önemli görevlerde bulundu, ekonomi dünyasını da iyi bilen bir isim. Hocam Ord. Prof. Reşat Kaynar, bir gün derste “Türkiye’nin en önemli eksiği sevk-i idareci eksikliği” derdi. Pakdemirli, sevk-i idare kabiliyeti olan bir arkadaşımız. 

ENERJİNİN İÇİNDEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da çok önemli. Berat Albayrak’ın müsteşarı arkadaşımız Fatih Dönmez yıllardır sektörün içinde başarılı bir arkadaşımız.

ODTÜ’LÜ ATOM KARINCA

Mustafa Varank’ı zaten tanıyorsunuz. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ODTÜ mezunu, Amerika’da yüksek lisans öğrenimi oldu. Gayretli, pratik, zeki, tuttuğunu koparır; atom karınca diyebilirsiniz.

KADIN İSTİHDAMI UZMANI

Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk, çok zeki, farklı yerlerde eğitim görmüş, iyi bir istatistikçidir; kadın istihdamı ile ilgili önemli çalışmaları var. Aslında Fatma Betül Sayan Kaya ve Jülide Sarıeroğlu’ndan da çok memnundum ama parlamentodan çok isim çekmeyelim istedik. 

EĞİTİMİNİ ABD’DE YAPTI

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na getirdiğimiz Mehmet Kasapoğlu Spor Toto’nun başında idi. Amerika’da eğitim yaptı, Spor Toto’da bize çok ciddi katkıları oldu. Bakanlıkta da başarı olacağına inanıyorum.

SAAT MEFHUMU YOK

Ulaştırma Bakanımız Cahit Turan daha önce Karayolları Genel Müdürlüğü yapmış, özel sektörde üst düzey yöneticilik yapmış, çok çalışkan, dürüstlüğü ile bilinen, saat mefhumu olmayan bir isim.

EMLAK KONUT’U UÇURDU

Çevre Bakanı Murat Kurum, Emlak Konut’u uçurdu, güçlendirdi. İnsanı ve parayı iyi yöneten bir arkadaşımız. ‘İmar Barışı’nı iyi takip edecek, teslim aldığı noktadan çok daha iyi noktaya götürecektir. Şu anda 3 milyonu aşkın bir müracaatı almış durumdalar.