Kışanak, yurt dışında uydu aracılığı ile yayın yapan Sterk TV'nin stüdyo konuğu olurken, hükükemitn üzerinde çalıştığı demokratikleşme paketinden kendilerini şaşırtacak bir süpriz beklemediklerini anlattı. Gültan Kışanak, AK Parti Hükümeti'nin, temel başarısının her zaman kendisinde olmayanı satmayı başarması olduğunu iddia ederken, "Hükümet 1 kamyon konuşur, içinden 1 kilo bir şey çıkmaz. Medyanın gücünü, kamuoyunu oluşturma konusunda gerçekten hakkını teslim etmek gerek; bu konuda başarılı bir iktidardır" dedi.
Kürtler'in dillerini sınırsız, engelsiz kullanmak istediklerini belirten BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, şöyle konuştu:
"Şu anda Kürtler'in talepleri içerisindeki ana dil konusunda hiç kimse karşı çıkmıyor. En karşı çıkanlar bile bunun peyder pey yapılmasını söylüyor. Sadece Başbakan ve Kemal Kılıçdaroğlu, 'Dilinizi konuşamazsınız' diyor. Bize reva görülen çocuklarımıza her sabah 'Türküm, doğruyum' dedirtmek, dillerini unutturmak, başka bir dili öğretmek. Çocuklarımız bunu hak etmiyor. Herkes ana dil konusunda tavır almalı, okul boykotlarına katılmalı, bunun süreç hükümet üzerinde büyük etkisi olacaktır."
Kışanak, yeniden çatışma risk görüp-görmediği sorusuna şu yanıtı verdi:
"Kürt sorunu çözülmediği sürece çatışma riski her zaman var. Bunun için özel bir bilgiye, duyuma sahip olmak gerekmiyor. Bu doğası gereği böyledir. Kürt sorunun kendisi zaten çatışma üretmiştir. Yani Kürtler'in haklarınını, özgürlüklerini gasp ettikleri için Kürtler de buna itiraz etmiştir. Bu itiraz çatışma doğurmuştur. Kürtler hak ve özgürlük mücadelesinden vaz geçmeyeceklerine göre, Kürt sorunu çözülmediği sürece her zaman çatışma riski vardır. 'Pratik olarak savaşın yeniden başlama riski var mıdır?' diye sorarsanız Bu konu elinde silah bulunduran tarafların doğrudan karar vereceği bir durumdur. Potansiyel olarak bu pozisyonu birileri provoke edebilir. Heronlar 24 saat dolaşıyor, yer yer askeri operasyonlar olduğunu duyuyoruz. Çözümsüzlük kendi başına bir provokatif tutumdur. Çatışmadan kaçmanın tek yolu vardır; çözüm üretmek."