12 Eylül 2025 Cuma / 20 RebiülEvvel 1447

Meclis’te başörtüsüne özgürlük

Demokratikleşme Paketi’yle başörtüsünün kamuda özgür kalmasının ardından hac farizasını yerine getiren AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Kaçar ile AK Parti Konya Milletvekili Samancı, bundan sonra Meclis çalışmalarına başörtülü katılacaklarını açıkladı.

TAHİR ALPEREN ANKARA28 Ekim 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Meclis’te başörtüsüne özgürlük

DEMOKRATİKLEŞME Paketi ile birlikte hayata geçirilen kamuda başörtüsü serbestliği kapsamında, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar ve AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı Meclis’e başörtüsüyle geleceklerini açıkladı. STAR’a konuşan Kaçar, “Hac dönüşü bundan sonra bu şekilde Allah bize yeniden format attı. Yeniden doğmuş gibi olduk. Bunu devam ettirme isteğim var” dedi.

Niyetli olanlar var

Hac farizasını yerine getirdikten sonra kapanma kararı aldığını söyleyen Kaçar, bunun siyasete yansımasının olumlu olacağını düşündüğünü kaydetti. Kaçar şöyle konuştu: “Bu tercihimin bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum. İnşallah olumlu olur. Demokratikleşme Paketi’yle birlikte kamuda başörtüsü sorununun çözümüne katkı sağlar inşallah, çünkü güzel bir süreç. İnşallah katkısı olur.”

Aldığı kararın son olmamasını umduğunu söyleyen Kaçar, diğer partilerden de böyle bir girişim beklediğini söyleyerek, “İnşallah düşünen arkadaşlarımın hepsi cesaret addeder ve yapar diye düşünüyorum. Bizim partide düşünen arkadaşlar var. Ancak diğer partileri bilmiyorum. Benim görüştüğüm arkadaşlardan niyeti olanlar var” dedi.

İyileşince Meclis’e geleceğim

Meral Akşener’in başörtülü olarak TBMM’ye gelmesine ilişkin çıkan haberleri ise “Biz beraberdik Hac’da onunla. O’na da çok yakışmıştı. Allah nasip ederse olur inşallah. Çok mutlu olurum” şeklinde yorumladı. Meclis’e başörtüsüyle geleceği tarih konusunun ağır gribal hastalığı nedeniyle net olmadığını söyleyen Kaçar şöyle konuştu: “Ben kapandım artık. Çocuğum da ben de hastayım. Allah şifa verir vermez bu halimle görevimin başına geçeceğim. Sayın Başbakanla konuyu hiç görüşmedim” dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Samancı da başını kapatma kararını kutsal toprakları ziyareti sırasında aldığını belirterek, şunları söyledi:

“Meclis çalışmalarına başörtülü şekilde devam edeceğiz. Hacdan, dönüşte böyle bir karara vardık. O toprakları gördükten sonra, o feyze erdikten sonra Allah’ın da emri olarak, inanan bir Müslüman kadın olarak, bunu bu şekilde değerlendirmek uygun oldu. Kamuda yaşanan bazı sıkıntılar vardı. Bunlarda Allah razı olsun Başbakanımızın gösterdiği irade neticesinde ortadan kalktı. Zaten TBMM içtüzükte kısıtlayan bir hüküm yoktu.”

Türkiye epey yol katetti

Türkiye’nin geliştiğini ifade eden Gülay Samancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye çok değişti, gelişti demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü anlamında. Özellikle demokratikleşme yönünde epey yol katetti. Artık kimse kimsenin kılık- kıyafetiyle uğraşmadan, herkesin özgür bir şekilde kendi düşüncelerini ya da inancı ne ise onu yerine getirme konusunda bır sıkıntı olmadığını düşünüyoruz.”

Bir açıklama da AK Parti Denizli vekili Nurcan Dalbudak’tan geldi.

Dalbudak tarih verdi: 31 Ekim

Dalbudak “31 Ekim’de Meclis’e başörtüsüyle girmeyi düşünüyorum” dedi. Aynı zamanda TBMM’- deki en genç kadın milletvekili olan Dalbudak, hac ibadetinin ardından Meclis’e başörtüsüyle girme kararı aldığını belirtti. Dalbudak, “Demokratikleşme yönünde atılan adımlarla ülkemizde inanç özgürlüğü de gelişti. Anayasa’ya göre herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Anayasal hakkımızı kullanmamıza hoşgörü ile bakılacağına inanıyorum” diye konuştu.

CHP sağduyulu davranacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı ise “Meclis, Ecevit’in dediği gibi, Cumhuriyet’e meydan okuma yeri değildir. Vekil arkadaşlarımız ve Meclis grubumuz bu konuda sağduyuyla Türkiye’de demokrasinin gereğini göz ederek davranmaya hazır” diye konuştu.

ECEVİT, HADDİNİ BİLDİRİN DEMİŞTİ-

Fazilet Partisi’nden 18 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı, 2 Mayıs 1999’da TBMM’de and içme törenine başörtülü geldi. DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit oturumu yöneten geçici başkan Ali Rıza Septioğlu’ndan Kavakçı’yı dışarı çıkarmasını istedi. Septioğlu, “Laiklik Cumhuriyetle ne alakası var” diyerek Kavakçı’yı dışarı çıkarma eğilimi göstermedi. Bunun üzerine Ecevit, FP’lilerin protestosuna karşılık kürsüye yürüdü ve “Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Bu kadına haddini bildirin” dedi. Ecevit’in konuşmasının hemen ardından DSP’li bayan milletvekilleri el ele tutuşarak kürsüyü çevrelediler. DSP’liler de kürsü etrafında toplanarak alkışla ‘Dışarı’ diye tempo tutmaya başladı. Bunun üzerine Kavakçı, Meclis’ten çıktı. Daha sonra da Bakanlar kurulu kararıyla ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği için vatandaşlıktan çıkartıldı.

TBMM başörtülü vekile açıktır

BAŞBAKAN Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM İç Tüzüğü’nde kadın milletvekillerinin baş örtüsünü takmalarını yasaklayan bir hüküm bulunmadığını belirterek “Bir milletvekili ‘başımı örterek TBMM’ye girmek istiyorum’ dediği zaman Meclisin kapısı ona ve onun gibi düşünen herkese bugün de açıktır, dün de açıktı, yarın da açıktır. Her zaman açık olacaktır” dedi. Bozdağ, Bolu’da sorular üzerine “Merhum Ecevit’in yaptığı iş, iç tüzüğe ve Anayasa’ya uygun bir davranış değildir. O günün konjonktürel şartları içinde yasakçı zihniyetin ortaya koydu bir anlayıştı çünkü parlamentoya başörtülü bir hanımefendinin gelmesi, millete ve devlete meydan okuma olarak takdim edilmişti.

Asıl ayıp olan o düşünce

Had bildirme daveti yapılmıştı. Bu ülkede başörtülü hanımefendiler de var. Onların hepsinin temsilcilerinin bulunabileceği yegane yer orasıdır. Orada bulunmak kimseye meydan okumak da değildir. Böyle bir takdim, ayıp ve utanılacak bir yaklaşımdır. Kara kara düşünüyor CHP. Acaba bir milletvekili başörtülü parlamentoya gelirse ne yapacağız? Bana göre ayıp olan şey budur.”



ÖNERİLEN VİDEO

Gençlik ve özgüven vizyonuyla yeni eğitim yılı

Kapat
Video yükleniyor...