1 Mayıs 2025 Perşembe / 4 Zilkade 1446

Melih Altınok: Twitter sorumluluklarını yerine getirmeli

Twitter için verilen kapatma kararı Günün Manşeti'nde tartışıldı. Yasakların kesin çözüm olmadığı noktasında birleşen Murat Çiçek ve Melih Altınok, twitter'in sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

YİRMİDORTHABER.COM21 Mart 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İşte programdan bazı satır başları:
 
YİRMİDORTHABER.COM
 
TWITTER SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ
 
 
Melih Altınok: Burada twitter'da sorumluluğunu yerine getirmeli. Mahkeme kararlarının gerekliliklerini yerine getirmiyorsa ticari açıdan, biz Türkiye'lilerin özgürlüklerini kısıtlayacak şeylere de yol açmasın. İnternet yasası konuşulurken biz ne diyorduk? URL'leri yasaklayın, tümden kapatmak doğru değildir diyorduk. İnternet yasası da böyle çıktı. Bunun kapsamında bir değerlendirme olmalı. Kişilik haklarına hakaret edilen, hayatları tehlikeye giren insanlar varsa twitter o insanlarla ilgili mahkeme kararlarının gerekliliklerini yerine getirmeli. 
 
 
ABD'NİN TALEPLERİNİ YERİNE GETİREN TWITTER, TÜRKİYE'NİN TALEPLERİNİ KARŞILAMIYOR!
 
 
Murat Çiçek: Twitter sorumluluklarını yerine getirmiyor. Bunun böyle olmadığını zaten biliyoruz. Nasıl biliyoruz? Daha önce de twitter'la ilgili 2013 yılında twitter'dan bazı konularda gerekli adımları atması istenen 6 bin küsür talep var. Bunların zannedersem % 80'i Amerika'dan gelen talepler. Bir kısmı Japonya'dan, yine Türkiye'den gelen talepler var. Amerika'nın taleplerinin % 67'sini twitter karşılıyor. Bu rakam Japonya'da yüzde 1-2 civarında.. Türkiye'nin bu zamana kadar 8-10 tane talebi var ama hiçbiri kabul edilmiyor. Dolayısıyla Türkiye'de 540 milyon dolarlık bir reklam pastasından pay alan özel bir şirketten bahsediyoruz. Yani bugün Türkiye'deki özel şirketlerin herhangi birisinin tabi olduğu kanunlara twitter şu anda tabi değil. Vergi,stopaj gibi konulara zaten hiçbir şekilde yanaşmıyor. Türk hükümetiyle işbirliği içerisine girmiyor. Suç teşkil edebilecek alanlar oluşmasına fırsat verdiği için Türk mahkemelerinin almış olduğu kararlar var. Bunu da hiçe sayıyor.
 
 
PARALELCİLER ÖZGÜRLÜKLERDEN BAHSEDECEK EN SON KESİM
 
 
Murat Çiçek:  Bütün bunların ötesinde bugün özgürlüklerle ilgili en çok yaygara yapanlardan olan paralel kesim ise özgürüklerden bahsedecek en son kesimdir. Çünkü bazılarından izin almadan nefes bile alamadıkları bir ortamda özgürlüklerin kısıtlandığı yaygarasını yapmak pek akılcı gelmiyor. 
 
 
GÜLEN HAKKINDA HİÇBİRŞEY YAYINLANAMIYOR
 
 
Melih Altınok: Bu kadar gazeteciyi şikayet ettiler, savcılara gittiler.. Gülen hakkında da hiçbirşey yayınlanamıyor mesela bu sitelerde. Telif hakları alınmış biliyoruz. Bu anlamda hukuki prosedürler sonuna kadar zorlanıyor. Doğru, özgürlükler noktasında onların söyleyebileceği birşey yok. 
 
 
KOPYA SKANDALINDAN BİLE YENİ HABERİMİZ OLDU
 
 
Murat Çiçek: Çinlilerin bir atasözü var, 'İlginç zamanlarda yaşayasın..' dua mıdır beddua mıdır onu bilmiyorum ama beddua olarak kabul ederler. Şu anda bu ülke hakikaten ilginç zamanlar yaşıyor. Neyin ne olduğunu da çok fazla bilebilmiş değiliz. Mesela Star Gazetesinin bugünkü manşetinde 2011 yılında KPSS'ye hile karıştırırken suç üstü yakalanan birisi var. Cevap anahtarı ile kopya çekerken suç üstü yakalanıyor adam. Mahkeme bu adama takipsizlik kararı vermiş! Haberimiz yok bundan.. Yeni, tarafsız ve bağımsız savcılar geldiğinde haberimiz oldu. 2 sene olmuş daha yeni haberimiz oluyor. Elinde kopyayla yakalanan bir öğretmeni serbest bırakan bir mahkemeden bahsediyoruz. Dolayısıyla milli iradeye, seçilmiş başbakana ve seçilmiş hükümete her türlü ahlaksızlığı, her türlü çamuru, hileyi yapan bir karanlık odakla karşı karşıya olduğumuz bir durumda kimse kusura bakmasın ama bu siyasi iradenin arkasında durmak gerekiyor. Yanlış ise bu konuşularak bir şekilde düzentilir. Bu benim kanaatim. Senin özgürlüğün benim özgürlüğümü ihlal ediyorsa bu özgürlük olamaz..
 
 
KESİN ÇÖZÜM DEĞİL
 
 
Melih Altınok: Ama çözüm de olmuyor. Geldiğimiz çağda DNS ayarları gibi yöntemlerle aşılabiliyor. Bu anlamda etkili bir çözüm olmuyor bu. Sadece siz 'twitter'i yasaklayan devlet' olarak anılmış oluyorsunuz.
 
 
TWITTER DEĞİL BAŞKALARI ÜZERİNE ALINIYOR
 
 
Murat Çiçek: Bu belki de hükümetin bu şirketlere 'Gel legal ol' demesinin legal bir yoludur. Bunu twitter'in üzerine alınması gerekiyorken özgürlükler anlamında başkaları üzerine alınıyorsa bunu da düşünmekte fayda var. 
 
 
TÜRKİYE SÖZ KONUSU OLUNCA KAPI DUVAR!
 
 
Melih Altınok: Ali Babacan önemli şeyler söylemiş.. "Bu yasağın geçici olacağını düşünüyorum.. Ama çok çaresiz kalıyoruz" diyor. Çok önemli bir vurgu yapıyor. Dünyanın her yerinde devlet temsilcileri twitter yöneticileri ile bir ilişki kurmuşlar ve bu sorunları bu aşamaya gelmeden çözüyorlar. Twitter yetkilileri de o ülkelerin işlerini sorunsuz yönetiyorlar. Ama Türkiye söz konusu olduğunda kapılar duvar! Bakın şimdi twitter açık (Başka birşey üzerinden giriyorum) tonlarca hakaret gelebiliyor siyasi tartışmalara dair. İnsanlara küfredilebiliyor. İnsanlar hedef gösterilebiliyor. Bunlarla ilgili bir yaptırım olmak zorunda. Bugün özgürlükler noktasında bunun bir sorun olduğunu hepimiz kabul ediyoruz ama özgürlükleri savunan insanların da hakikaten bu mecraları insanları linç etmek için kullanmamaları gerekiyor.