17 Mayıs 2025 Cumartesi / 20 Zilkade 1446

Mustafa Karaalioğlu: Kemalist siyasetin diz çöküşünü ilan ettiler!

Star Gazetesi Yazarı Mustafa Karaalioğlu, Melih Altınok'un konuğu olduğu Günün Manşeti programında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

17 Haziran 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Mustafa Karaalioğlu: Kemalist siyasetin diz çöküşünü ilan ettiler!

İşte Mustafa Karaalioğlu'nun açıklamaları:

SÜRPRİZ AMA DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK TÜRDEN BİR HAMLE DEĞİL!
 
Birkaç gündür kulislerde konuşuluyordu ve CHP'nin bir sürpriz peşinde koştuğu ya da yapabileceklerinden bir tanesinin de bu olabileceğine ihtimal veriyordum açıkçası.. Ancak Ekmeleddin Bey'in adaylığını MHP ile birlikte kabul etmeleri, kabul etmek gerekir ki CHP'den beklenmeyecek bir hareketti. Beklenmeyecek derken, bunun Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin dengelerini değiştirecek olağanüstü bir hamle olduğu anlamında değil tabi ama CHP, bir anlamda kendi sınırları düşünüldüğünde bu sınırları aşan bir karar vermiş oldu.
 
'MEĞER NE ÖNEMLİ ADAMMIŞ' DİYE GÜZELLEME YAPMAYA BAŞLADILAR
 
Kanaat önderleri ve CHP medyasında büyük bir ilgi var. Kafa karışıklığını hariç tutarak söylüyorum bu adayın ne kadar iyi özelliklerinin olduğu, ne kadar iyi vasıflarının olduğu konuşuluyor. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun düne kadar isminden bile bihaber olan insanlar bile 'Meğer ne önemli adammış' diye güzelleme yapmaya başladılar.
 
CHP İÇİN TAŞINAMAZ BİR YÜK HALİNE GELEBİLİR
 
CHP ve CHP medyası için muazzam derecede yeni bir deneyim. Adaylığı kesinleşirse reaksiyonlar da olabilir - herkes allayıp pullamıyor- Ortaya çıkan tablo CHP tabanına hiç yakışan bir profil değil. CHP içerisinde de tepkiler başlar ve bu kampanya yapmayı zorlaştırarak taşınamaz bir yük haline gelebilir ancak İhsanoğlu aday da olmayabilir. Bu ihtimali de hesaba katmak lazım.
 
 KEMALİST SİYASETİN DİZ ÇÖKÜŞÜNÜ İLAN ETTİLER
 
Bu konuda şunu da söylemek lazım, Bu konuda yazdım... bu Yeni Türkiye'nin bir zaferidir. Neden? Mustafa Kemal'in koltuğuna bir kemalist profili aday gösteremedi CHP. Bugün baktığınız zaman oraya aday gösterilebilecek en azından Kemalist kimliğiyle 10 kişi sayabiliriz. Kılıçdaroğlu, İlker Başbuğ, Kemal Derviş, Nur Serter, Deniz Baykal ve Metin Feyzioğlu gibi isimler vardı mesela.. Yani Mustafa Kemal'in koltuğuna Mustafa Kemal'in yolunda bir aday gösteremedi. Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli Kemalist siyaset geleneğinin bitişini değilse bile diz çöküşünü ilan ettiler.
 
DEĞİŞİM İŞARETİ OLURSA GÜZEL ANCAK CHP'NİN HESABI BAŞKA
 
Daha önce CHP'nin değişebilmesi için CHP geleneğini ve 'altı ok'u reddetmesi gerektiğini söylemiştik o açıdan yadırgamıyorum syaın İhsanoğlu'nu aday göstermelerini. Seçilir seçilmez o ayrı ama bu tercih CHP'nin artık kendi köklerini, geleneklerini taşıyamayacağı, taşırsa kendi alanını genişletemeyeceği geleneğiyle arasındaki bağı koparma açısından önemli bir adım. Bunu yapabilen bir parti 'altı ok'la da artık arasını yavaş yavaş açabilir ve gündeminden çıkarabilir. Belki bir sembol olarak tutabilir ancak onlardan vazgeçmek zorunda. 2014 Türkiyesinde altı ok'la bırakın sadece muhafazakar seçmenin sempatisini kazanamama sorununu, Türkiye'nin işlerini yürütme şansınız yok. CHP bunu bir değişim işareti olarak değerlendirebilirse çok iyi olur ancak görebildiğim kadarıyla bu sadece 'Erdoğan'a daha fazla oy kaybettirme' projesi.
 
MISIR, SURİYE VE MYANMAR KONULARINDA BAŞARILI BİR SINAV VEREMEDİ
 
Nazik, efendi evet.. Nazik de olsun o aday ama aynı zamanda insiyatif alan,taşın altına elini koyabilen bir Cumhurbaşkanı profiline ihtiyacımız var ama Ekmeleddin İhsanoğlu zaten öyle birisi. Geriye doğru döndüğümüzde İİT Genel Sekreteriydi ve önemsiz bir konumda değildi. Türkiye onun için çok büyük kulisler yaptı ama ne zaman ki Mısır meselesi gibi çok kritik bir mesele gündeme geldiğinde, Myanmar gibi çok insani meseleler gündeme geldiğinde ve hatta Suriye gibi elini taşın altına koyması gerektiğinde bu üç kritik sınavda da İhsanoğlu başarılı biri sınav veremedi. Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği gibi nazik, kibar ama işe yarama noktasında o işi kendisinden göremedik. Göremediğimiz şey nedir? İslam dünyasında yüzyılların değişimi yaşanırken, Suriye'de yüzyılın katliamı, Myanmar'da asrın insanlık dramı yaşanırken İhsanoğlu orada bir ağırlık koyamadı. Bahane olarak da 'Üye ülkeler kararsız' falan dedi. Peki sen nesin Genel Sekreter olarak? Üye ülkeler demeç verme diye paçalarından mı tuttu?

ÖNERİLEN VİDEO

Bayraktar TB3'ler peş peşe havalandı

Kapat
Video yükleniyor...