12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Orta Doğu'da değişen dengeler

TRT 1’de yayınlanan Enine Boyuna’nın bu haftaki bölümünde İsrail’in genel tutumu ve Orta Doğu’da değişen dengeler konuşuldu.

Stargazete.com24 Kasım 2012 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Orta Doğu'da değişen dengeler
Programın moderatörlüğünü Taha Özhan üstlenirken, Mustafa Karaalioğlu, İsmet Berkan ve Hatem Ete Orta Doğu’ya yönelik değerlendirmelerde bulundu.

İSRAİL’İN AMACI TEST ETMEKTİ

Orta Doğu’da ‘Camp David’ düzeninin bozulduğunu ifade eden Hatem Ete, İsrail’in Arap Baharı ile değişen yeni dengeleri test etme amacında olduğunu belirtti.

Hatem Ete, İsrail’in değişen düzenle birlikte Orta Doğu ülkeleri tarafından telaffuz edilmeye başlanan ‘İsrail için eski güzel günler geride kaldı’ meselesini test etme amacıyla bugünkü politikalarını şekillendirdiğini söyledi. Ete, İsrail’e yönelik konuşmasında, ‘Baştan beri teste tabi tutulan Mursi’nin kendisiydi. Mursi bir sınava tabi tutulmuştur’ dedi. Orta Doğu’da mekik diplomasisi yapıldığını ifade eden Hatem Ete, Orta Doğu’daki sorunla ilgili olarak ‘Niye Türkiye bu kadar fazla gözükmüyor’ sorusuna da cevap verdi.

BUNU YAPMANIN BİR ANLAMI YOK

Orta Doğu’daki gerilimde Türkiye’nin rolünü değerlendiren İsmet Berkan, “Türkiye’nin bir iddiası var diye, Türkiye’ye Soğuk Savaş Dönemi'nin Amerika’sı ya da Sovyetler Birliği muamelesi yapmanın bir anlamı yok” dedi.

İsrail ile Gazze arasında yaşanan olaylarla ilgili yorum yapan İsmet Berkan, meselenin Türkiye açısından, ‘Türkiye’nin iç politikasına yansıyan boyutu’ ve ‘Türk medyasının kalitesi ya da kalitesizliğine yansıyan durumu’ olarak iki farklı boyutu olduğunu söyledi. İsrail-Türkiye ilişkilerine de değinen Berkan, “Şu gerçeği bir kere görmek lazım; Hamas’ın size güvenmesi bakımından Mısır’la Türkiye’nin bir yarışma içinde olmasına gerek yok. Tabi ki Mısır bir adım önde duruyor. İkincisi; İsrail Hamas’la bir anlaşma yapacaksa bunu niye Türkiye üzerinden yapsın” diye konuştu. Türkiye’nin bir iddiası var diye, Türkiye’ye soğuk savaş döneminin Amerika’sı ya da Sovyetler Birliği muamelesi yapılmasının yanlış olduğunu belirten Berkan, “Amerika’nın bile dünyanın hiçbir yerinde bu denli bir etkisi yokken, Türkiye’nin niye olsun, olmaması da lazım zaten, olmasını istemek de yanlış bence” dedi. İsmet Berkan, bu işte Türkiye’nin bir rolünün olduğuna dair hiçbir kuşku olmadığını ama bu rollerin her zaman kısıtlı olmak zorunda ve perdenin gerisinde olmak zorunda olduğunu kaydetti.

OBAMA’NIN TAVRI REZALET

ABD Başkanı Barack Obama’nın İsrail’in Gazze saldırılarına yönelik tutumunu eleştiren Mustafa Karaalioğlu, Obama için ‘böyle liderlik olur mu Allah aşkına, Obama’nın tavrı rezalet’ ifadelerini kullandı.

Son Gazze saldırılarında değişmeyen şeyin ‘Amerika Başkanı’nın siyasal mıymıntılık hali’ olduğunu belirten Mustafa Karaalioğlu, “Dakika bir; bizim alışageldiğimiz şekliyle sınırsız İsrail desteği veriyor. İsrail kompleksi yaşayan bir lider. ‘İsrail’le ilişkilerimiz problemli, bunun üzerinden laf edilmesin bana’ diye bir kampanya dönemi geçirdi. Devamında da bu durumu sürdürüyor. İsrail’le ilişkiler korku ya da kompleks karışımı. Böyle liderlik olur mu Allah aşkına? Böyle bir Amerika Başkanı, bu mantıkla mı Orta Doğu’ya barış getirecek” diyerek Obama’ya yönelik sitemde bulundu.