Başbakan Tayyip Erdoğan, 11 yıllık bir çalışmanın ürünü olan "Demokratikleşme Paketi"ni bugün Türk ve dünya kamuoyu ile paylaşacak. Toplumun dezavantajlı kesimlerinin sıkıntılarını giderecek devrim niteliğinde değişiklikler içeren paket, Türk demokrasi tarihi açısından dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Demokrasinin yeni kilometre taşı niteliğindeki paketi Başbakan Erdoğan, bugün saat 11.00'de Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilecek medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ve Ankara temsilcilerinin de yer alacağı basın toplantısı ile kamuoyuna duyuracak. Erdoğan'ın konuşması aynı anda Arapça, İngilizce'ye de çevrilecek. TRT (6) Şeş'ten de Kürtçe yayınlanacak. Böylece bölge halklarının yanında tüm dünya kamuoyu da Türkiye ile birlikte pakette yer alan düzenlemeleri öğrenmiş olacak.
5 AYAKLI PAKET 41 maddeden oluşması beklenen paket, 5 ayak üzerine oturacak. Bu ayakları; devletin on yıllardır devam eden yanlış uygulamaları ve baskıları nedeniyle mağduriyet yaşayan kesimler oluşturuyor. Bu kesimler "Mütedeyyin vatandaşlar, Kürtler, Aleviler, azınlıklar ve Romanlar" olarak sıralanıyor. Paketin amacı, "Herkesin kendisini birinci sınıf vatandaş hissetmesi ve tüm demokratik haklardan eşit olarak yararlanması" olarak gösteriliyor. Düzenleme kapsamındaki adımların önemli bölümü Meclis'e gönderilecek "Demokratikleşme Paketi Yasa Tasarısı" ile hayata geçirilecek. Bazı düzenlemeler ise idari kararlarla yani genelge, yönetmelik, tüzük değişiklikleri ve uygulamadaki tutum değişikliği ile tamamlanacak. Düzenlemeler hızla neticelendirilerek toplumun geniş kesimlerinin demokratik soluk alması sağlanacak.
SON SÖZ ERDOĞAN'IN Paket; Başbakan Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Numan Kurtulmuş, Hüseyin Çelik ve Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın da bulunduğu bir komisyon tarafından hazırlandı. Kurmayları ile sık sık bir araya gelen ve düzenlemelere son şeklini veren Başbakan'ın, son dakikaya kadar paket üzerindeki çalışmalarını sürdüreceği belirtiliyor. 11 yıl boyunca yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan paket çamlışmalarında Alevi, Kürt sorunu, dini azınlık çalıştayları ve Akil İnsanlar Heyetleri'nin raporlarından faydalanıldı.
Başbakan Erdoğan'ın, "11 yıllık süreç içerisinde söz verdiklerimizin yeni bir aşamasıdır. 11 yıl boyunca hangi reformu yaptıysak karşı çıkanlar oldu, çelme takmak isteyenler oldu, yine karşı çıkacaklar biliyorum. 11 yıl boyunca onlar yanıldı, millet kazandı. Pazartesi gününden itibaren de onlar yanılacak, Türkiye kazanacak" dediği Demokratikleşme Paketi'nde tarihi değişiklikler, düzenlemeler yer alıyor. Pakette yer alması beklenen bazı düzenlemeler şöyle özetleniyor:
* SEÇİM YASASI: Türkiye'nin uzun yıllardır tartıştığı yüzde 10'luk seçim barajı ile seçim sisteminde değişiklikler gündemde. Seçim barajının düşürülüp daraltılmış bölge modeline geçilmesi alternatiflerden biri. Önerilen başka bir model ise Türkiye milletvekilliği sistemine geçilmesi ve 100 kontenjan ayrılması. Böylece yüzde 1 oy alan bir partiye bile Meclis'te temsil yolu açılacak.
* KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ: Düzenleme önümüzdeki yerel seçimlerde başörtülü kadınların belediye başkanı ve 2015'te de milletvekili seçilmesinin önündeki fiili engelleri kaldırmış olacak.
* CEMEVİ YAPIMI: Alevilerin sorunlarının çözümü paketin önemli bir ayağı. Öncelikle cemevlerinin yapımı kolaylaştırılacak. Bir öneri cemevlerinin kamu yararına çalışan vakıf statüsüne alınıp, kamudan kaynak aktarılması. Bir diğeri ise cemevlerinin yardım ve bağış toplamasına izin verilmesi, toplanan paralar ile dedeler ve diğer çalışanların ücretlerinin ödenmesi yönünde.
* İBADETHANE KOLAYLIĞI: Gayrimüslimlerin ibadethane olarak yaptığı, daha sonra bu amacın dışında kullandığı ya da devlet tarafından el konular yerler ile ilgili de düzenleme yapılacak. Buraların yeniden ibadethane olarak kullanılması sağlanacak.
* AZINLIKLARA ANT YOK: Azınlık okullarında "Andımız" okutulmayacak. Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması da gündemde. Azınlık vakıflarına mallarının iadesine ilişkin çıkartılan yasalara rağmen mahkemeler "işgalci" diyerek bazı taşınmazların iade edilmesinin önünü kesmişti. Mor Gabriel Manastırı arazisi başta olmak üzere bu tür taşınmazlardaki sorunlar ortadan kaldırılacak.
* DERSİM ADI: Tunceli'nin adının, kentin kültürel ve tarihi dokusuna uygun olarak asli haline dönüştürülmesi ve yeniden Dersim olarak tescili düşünülüyor.
* NEFRET SUÇLARI: Nefret suçlarına yönelik düzenlemeler yer alacak. Ayrımcılığın önlenmesi için Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu oluşturulacak. Komisyon; cinsiyet, ırk, inanç başta olmak üzere her türlü ayrımcılık iddialarına bakacak. Kararları bağlayıcı olacak.
* GÜVENLİK GÜÇLERİNE DENETİM: Kolluğun (Emniyet, Jandarma) bağımsız denetimi için özel bir komisyon kurulacak. Vatandaşlara işkence ve kötü muamele iddialarını soruşturacak.
* KÜRTÇE ÖZEL EĞİTİM: Kürtlerin en önemli taleplerinden biri olan ana dilde eğitimde "şimdilik" ihtiyatlı bir adım atılacak. Açılacak özel okullara gitmeyi tercih eden vatandaşlar Kürtçe eğitim alabilecek.
* X,W,Q AÇILIMI: Kürtçe seçmeli ders ve özel okullarda Kürtçe eğitim verilirken, x,w,q harflerinin kullanılabilmesini için Harf Yasası'nda değişiklik yapılacak.
* ANADİLDE KAMU HİZMETİ: Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde ana dilde hizmetin önü açılacak. Kamu hizmetlerinde anadille tercümanlık hizmeti sağlanacak.
* TUTUKSUZ YARGILANMA: Türk Ceza Kanunu ile Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ile "Suça karışmamış olma" yerine "haklarında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma bulunmayanların" tutuksuz yargılanmasına olanak tanınacak.