14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Pandoranın kutusu açıldı

2 ciltlik raporu Çiçek’e sunan Nimet Baş, “Raporumuz darbelerle ilgili pandoranın kutusunu açtı’’ dedi. Çiçek de “Darbelerin birinci mağduru TBMM’den böyle bir raporun çıkması, başlı başına bir anlam ifade ediyor’’ dedi.

HAMZA ERDOĞAN / ANKARA29 Kasım 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Pandoranın kutusu açıldı

DARBE KOMİSYONU RAPORU MECLİS BAŞKANI ÇİÇEK’TE

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, raporunu TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu. Çiçek, Komisyon Başkanı Nimet Baş ve üyeleri Başkanlık Divanı Salonu’nda  kabul etti. Rapor hakkında bilgi veren Baş, komisyonun Pandoranın kutusunu açtığını belirterek “Demokrasi ve hukuk yolunda geri dönülmez bir noktadayız. Geçmişte TBMM’nin iradesine ve çağrısına kafa tutanlar, komisyonumuzda defalarca nedametlerini dile getirmişlerdir” dedi.

Karanlık odaların kapısı açılmalı

Komisyon raporunun darbelerle ilgili olarak pandoranın kutusunu açtığını ifade eden Baş, “Bize göre, demokrasiyi karartmak üzere devletimizin içindeki bütün karanlık odalarda saklanan isimler ve evraklar mutlaka teşhir edilmelidir. Hukuki olmayan hiçbir bilgi devlet sırrı olmamalıdır. Bir daha darbelerin olmaması, bir daha faili meçhullerin olmaması, bir daha hukuk kapısının vatandaşın üzerine kapanamaması için bütün karanlık odalar mutlaka ama mutlakahavalandırılmalıdır” diye konuştu.

Raporun mükemmel ve kusursuz olduğunu söylediklerini ifade eden Baş, “Ama dinlemelerle ve bütün devlet kurumlarından elde ettiğimiz vesikalarla birlikte bu raporun tarihi bir öneme sahip olduğunu söylüyoruz. Bu raporla, kilitli odalar sadece siyaset kurumlarımıza ve Meclisimize açılmamış, aynı zamanda araştırmacılarımıza, akademisyenlerimize ve medyamıza da açılmıştır. Raporun her satırı, her dipnotu, her ekinin işaret ettiği her vesika çok önemlidir’’ dedi.

CHP ve MHP ayrık rapor verdiler

Nimet Baş, konuşmasının ardından, komisyon raporunu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu. Komisyonun CHP’li üyesi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Çiçek’e kendilerinin ayrışık raporu olduğunu dile getirerek, Komisyon raporunun içeriğine katılmadıklarını, yalnızca sonuç ve öneri bölümünün oybirliği ile kabul edildiğini söyledi. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de kendilerinin de ayrışık raporu olduğunu söyledi. Toptaş ve Yeniçeri, ayrışık raporlarını TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e verdi.

4 ayda sır perdesi aralandı

Meclis Başkanı Cemil Çiçek de, komisyonun, 24. Dönem parlamento çalışmaları içindeki en önemli faaliyetlerden biri olduğunu; özverili, fedakarca ve yoğun bir çabanın sonucunda böyle bir raporun hazırlandığını kaydetti. Komisyonun davetine icabet ederek, araştırılan konularla ilgili bilgi sunan herkese teşekkür eden Çiçek, ‘’Geçmişte maalesef bu davetlere icabetin olmadığı dönemleri de yaşadık’’ dedi.

Raporun, ülkenin geleceği ve geriye dönük yaşanan olaylar açısından önemli olduğunu belirten Çiçek, araştırma komisyonlarının ancak 4 aylık bir süreyle çalışabildiğini hatırlatarak “Elbette böylesine karışık, karmaşık, üzerinde sis perdesi olan, perde arkasında da pek çok gerçeğin yattığı, ölenlerin ve öldürenlerin, mağdurların, mağduriyetlerin, acıların yaşandığı bu dönemlerle ilgili çalışmaları 4 ay gibi kısa bir zamanda tüm yönleriyle ortaya çıkarmak mümkün olmayabilir. Ama, sis perdesinin önemli bir kısmı aralanmıştır” dedi.

Anayasa Komisyonu’na örnek

“Kurumsal olarak darbelerin birinci derecede mağduru TBMM’dir” diyen Çiçek, “Zaman olmuştur Meclis’in faaliyetleri kısıtlanmıştır, zaman olmuştur Meclis kapatılmıştır. Bu nedenle darbelerin mağduru olan bir kurumdan böyle bir raporun çıkması, başlı başına bir anlam ifade ediyor” diye konuştu. 4 partinin uzlaşarak komisyonu kurup raporu hazırladığını hatırlatan Çiçek, “Siz Anayasa çalışmasını yapan arkadaşlarımıza da bu çalışmayla örnek oldunuz, cesaret verdiniz. Milletimizin bizden beklediği de budur’’ diye konuştu.