3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Şamil Tayyar: Önce Haşim Kılıç'ın aklanması gerek!

Soruşturma Komisyonu, 4 eski Bakanla ilgili 'yüce divan' oylamasını bugün yapacak. Peki nasıl bir sonuç çıkacak? Yüce Divan oyunu bozulacak mı? AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, 24'te Melik Yiğitel'in sorularını yanıtladı.

5 Ocak 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Şamil Tayyar: Önce Haşim Kılıç'ın aklanması gerek!
İşte Şamil Tayyar'ın açıklamalarından satır başları:
 
24'TEKİ O PROGRAM KIRILMA NOKTASI OLDU
 
Yüce Divan'ın bir tuzak olduğunu ilk dillendirdiğimiz, 24 TV'deki o program bir kırılma noktası oldu. Hatta siz de (Melik Yiğitel'e söylüyor) biraz şaşırır gibi oldunuz bunun bir tuzak olduğunu ifade ettiğimde. Aradan geçen zaman haklılığımızı ortaya koydu çünkü mesele sadece 4 eski Bakanla ilgili iddialar ve bu iddiaların soruşturulması değil. Bu konuda AK Parti'nin veremeyeceği hiçbir hesap yok. AK Parti 12 yıldır iktidarda ve her seçimde bunun bir hesaplaşmasını yaptı aslında ve tercihini de güçlü bir şekilde ortaya koydu. 12 yılda devasa projeleri hayata geçirmiş bir iktidar yolsuzluk batağına saplanmış olsaydı eğer bu büyük icraatların hiçbiri olmazdı. 
 
AYM'NİN BAŞINDAKİ KİŞİ HUKUKÇU DEĞİL!
 
Bilmeyenler yüce divanı bir mahkeme gibi görüyor. Kağıt üzerinde öyle evet ancak adres hem Haşim Kılıç hem de kendisi bir hukukçu değil. Diyorlar ki 'soruşturma komisyonu karar veriyor ama hiçbiri hukukçu değil' yahu senin adres gösterdiğin AYM'nin başındaki adam hukukçu değil. 
 
AYM, VESAYETÇİ ANLAYIŞIN KALDIRACI GİBİ GÖREV YAPTI
 
Anayasa Mahkemesi, 1960 darbesiyle bizim sistemimize girmiştir. Ben bu olaylar henüz hiç yaşanmadan 1.5 yıl önce 5. darbe isimli kitabımda bunları ifade ettim. AYM de HSYK gibi darbe sonrası sisteme dahil olan, o vesayetçi anlayışın, o derin yapının kaldıracı gibi görev yaptı. Biz bunu değiştirmek için 2010'da referanduma gittik. Amacımız bu tür kurulların vesayetçi yapının aracı olmaktan kurtarılmasıydı.  Biz bunu yaptığımızı düşündük ancak aradan geçen zaman gösterdi ki biz bunu yapmaya çalışırken bu değişikliği bir başka yapı olan paralel yapı kendi lehine kullandı. 
 
GEZİCİLER, ERGENEKONCULAR VE PARALELCİLER İTTİFAK HALİNDE!
 
Anayasa Mahkemesi'ni bir kenara bırakıp süreci dikkatlice irdelediğimizde bir şey görüyoruz. Gezicilerin, Ergenekoncuların ve paralel yapının ittifak yaptığını görüyoruz. Bir süredir bir kampanyaya dönüştürdüler. Hem cemaat hem de ulusalcıların yayın organları ittifak yapmış durumdalar.
 
ÖNCE AYM VE HAŞİM KILIÇ'IN AKLANMASI GEREKİR
 
İşin tuhaf tarafı yarın yüce divan sıfatıyla yargılama yapması arzu edilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da Cumhuriyet, Sözcü gazetelerine demeç vererek bir algı oluşturmaya çalışıyor. Sonra da bu 4 eski bakanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesi, burada aklanması isteniyor. Yahu birilerinin aklanması gerekiyorsa önce AYM ve Haşim Kılıç'ın aklanması gerekir. Bu aklama yapıldı mı ki siz buradan bir hukuk çıkacağına inanıyorsunuz?
 
HUKUKEN MESNETSİZ BİR DOSYAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ
 
Bu bakanlarla ilgili tüm iddialar için takipsizlik kararı verilmiş, ondan sonra itiraz edilmiş ve bir üst mahkeme itirazları reddetmiş ve takipsizlik kararı kesinleşmiş. Yani hukuken de mesnetsiz bir dosyayla karşı karşıyayız.