Fransa’nın başkenti Paris’te 4’ü rehine toplamda 20 kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin, önde gelen İslam alimlerinden Almanya’da yaşayan Prof. Fuat Sezgin, STAR’A konuştu. Prof. Sezgin, “Hem İslamofobik hem de karşı taraftan saldırılar olur ama din savaşı olmaz. Burada Müslümanlara çok iş düşüyor. Onlar, Batı ile arasındaki mesafeyi kapatmalılar” dedi.
Kral Faysal Ödülü ve Almanya Üstün Hizmet Madalyası sahibi İslam alimi Prof. Fuat Sezgin, Paris’e benzer yeni saldırılar olabileceğini söyledi. Müslümanlara çok iş düştüğünden söz eden Prof. Sezgin, saldırı için bahane verilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
Makas 400 yıl önce açıldı
“Pegida’nın gösterilerinin artması ve maalesef Caharlie Hedbo’daki saldırılar gibi olaylar devam edecek. Burada Müslüman dünyası çok akıllı olmalı. Ama akıllı değiller. Bu olaylara bahane verecekler ve bunlar artacaklar. İslamofobi birden bire ortaya çıkmadı. Birden bire de bir şey yapılamaz. Burada Müslümanlara çok iş düşüyor. Batı ile arasındaki mesafeyi kapatmalılar. Tavsiyem hemen işe yaramaz, zaten günü birlik bir çözüm de bugün için söz konusu değil. Bu durum bir Müslüman ve Hıristiyan çatışmasına dönüşmeyecektir. Yine de Avrupa’da Müslümanlar sevilmeyen insan grubu olmaya devam edecektir. Avrupa zihniyetine göre Müslümanlar çok geri. Avrupa’nın gelişmiş şeylerini Müslümanlar alamadılar. Sadece taklit ettiler. Müslümanlar ile Avrupa arasındaki mesafe azalması gerektiği yere hızla arttığı için bugün bu durumu yaşıyoruz. Sorunu gidermek de devletlerin işi. İslam devletlerinin bu sorunu öngörerek, çaresine bakacaklarını bugünkü durumda pek imkan göremiyorum. Suriye’de ve Irak’ta çatışmalar sürerken bu soruna da çözüm bulamayız. İslam dünyası bundan 400 yıl önce müspet ilimde Avrupa’dan çok üstündü. Avrupalı bilginler Müslümanların bir tekrarı olarak ortaya çıktı. O makas 400 yıl önce açıldı. Müslümanlar o günden sonra durdular. Atatürk durumu anladı ama meseleyi çözemedi. Yanlış çarelere başvurdu. Müslümanlar da kendilerinden alınan bilimlerle Avrupa’nın kavuştuğu üstünlüğü hala anlamıyorlar. Avrupa’da İslamofobi’nin kökeninde yaşanan bir üstünlük duygusu, Müslümanların da bunu kabul etme durumu var.”
Müslümanlar dışlanmış hissediyor
Müslümanların iş bulamaması, toplumda kabul görmemesinin onların kendilerini dışlanmış gibi hissetmelerine sebep olduğundan söz eden Prof. Sezgin, “Bunu yaşadıkları sürece de kendilerini yabancı hissediyorlar. İslam dünyasındaki Avrupa karşısındaki aşağılık duygusunun da motoru bu duygu oluşturuyor. Müslümanlar Avrupalılar karşısında rencide olmayı kabulleniyor ama bu rencide olma durumunu dergi basıp insanları öldürmekle sonuçlanmasını kabul edemem. Bu durum devam ederse Müslümanlar Avrupalılar karşısında daha büyük yanlışlıklar yapmaya devam edecek. Eğer Avrupa, bugün Suriye’deki savaşı bitirmek yolunda hareket etmez ise kendilerine yönelen öfke dalgasına da hazırlıklı olmalılar.”
YENİ HARİTALAR AÇIKLAYACAĞIM
Müslümanların Avrupa karşısındaki ezik duruşunun tarihlerini bilmemekle de ilgili olduğunu ve buna yönelik önemli bir çalışmasını Şubat ayında açıklayacağını ilan eden Prof. Sezgin, “Şubat ayında Müslüman coğrafyacıların dünyadaki yerine ilişkin bir konferans vereceğim. Bu bile İslamofobiyi açıklayan bir durum. İslam dünyasının coğrafya konusundaki becerilerinin 10’uncu yüzyıldaki durumuna Hıristiyan dünyası 20’inci yüzyılda ancak ulaştığını gördüm. Bugünkü Asya, Avrupa ve Afrika haritalarını bugünkü Müslümanlar Avrupa eseri sanıyor. Fakat yaptıkları haritaların kendilerinden önce Müslümanlar tarafından yapılan haritalar olduğunun farkına vardılar. Bunları açıklayacağım. Hayatımın en önemli konferansı olacak” dedi .