20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Taner Yıldız: Paris'teki turiste bir şey olmuyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Pergelin ucunu Eyfel Kulesi'nin ortasına koyun, 90 kilometre bir çizgi çekin, 9 nükleer santral var. Paris'e 55 milyon turist geliyor. Dünyanın en fazla turist çeken şehri. Paris'teki turiste bir şey olmuyor, bizim Akkuyu'nun yanındaki turiste bir şey oluyor' dedi.

AA10 Mayıs 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Taner Yıldız: Paris'teki turiste bir şey olmuyor

Burdur'da Merkez İmam Hatip Ortaokulunun açılış töreni ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odasının (BUTSO) düzenlediği yemeğe katılan Yıldız, yaptığı konuşmada, 28 Avrupa Birliği ülkesi arasında en ucuz doğal gazın Türkiye'de satıldığını söyledi.

Türkiye'nin bir doğal gaz ya da petrol ülkesi olmadığını belirten Yıldız, ''Elektrik, Avrupa'nın en ucuz 3 ülkesinden biriyiz. Yani bütün yapılması gerekenleri yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bir asgari ücretli kardeşim, bundan 13 yıl önce asgari ücretle 100 birimlik elektrik alabiliyorsa, şimdi 200 birimlik alabiliyor'' diye konuştu.

Doğal gaz için de aynı şeyin söz konusu olduğunu anlatan Yıldız, ''100 birimlik alabiliyorsa, şimdi 200 birimlik alabiliyor aynı asgari ücretle. Siz işletmenizin bir yandan gelirlerini artırmaya çalışırken bir yandan da giderlerini azaltmaya çalışırsınız. Her ikisi de o işletmenin gelirleri anlamına gelir. O yüzden biz işçimizin de memurumuzun da alım gücünü artırarak bu noktaları yakalıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

- ''Herkes nasıl yapıyorsa biz daha iyisini yaparız''

''Biz mahallenin delisi falan değiliz'' diyen Yıldız, ''31 ülke, dünyada 442 nükleer santral yapacak. 442 santralin yarısı 3 ülkede olacak. Bunlar ABD, Fransa ve Japonya'da. Bunların turistine, tarım arazilerine bir şey olmayacak, patlama çatlama olmayacak, biz Akkuyu'ya nükleer santral kuruyoruz, Antalya'daki turist ne olurmuş?'' ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, şunları kaydetti: ''Pergelin ucunu Eyfel Kulesi'nin ortasına koyun, 90 kilometre bir çizgi çekin, 9 nükleer santral var. Paris'e 55 milyon turist geliyor. Dünyanın en fazla turist çeken şehri. Paris'teki turiste bir şey olmuyor, bizim Akkuyu'nun yanındaki turiste bir şey oluyor. 'Biz mahallenin delisi değiliz' dediğim bu. Herkes nasıl yapıyorsa biz daha iyisini yaparız. En güvenli şekilde yaparız. Bundan dolayı kimsenin tedirgin olmasına gerek yok. Kırk yıldan beri Türkiye'ye yaptırılmayan nükleer santral, resmen oyuna getirmek içindir. Bunu bilerek söylüyorum. 30 küsur yıllık bir mühendis olarak söylüyorum. Resmen oyuna getirilmek için yapılan bir konudur.''

- ''İthal doğal gaz santrallerini durdurup nükleeri çalıştıracağız''

Nükleer santralin, elektrik üretmenin ötesinde ''sanayinin lig atlama işi'' olduğunu dile getiren Yıldız, ''Burdur'dan, Bursa'dan, Türkiye'nin birçok yerinden oraya parça üretilecek. Daha da iyi noktalara gelmiş olacağız'' dedi.

Yıldız, nükleer santralin, neyin yerine çalıştırılacağı konusunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Atatürk Barajı'nı durdurup nükleer santral çalıştırmayacaklarını anlatan Yıldız, ''İthal doğal gaz santrallerini durdurup, nükleeri çalıştıracağız. Bu şu demektir, her yıl Japonya ile kuracağımız nükleer santralden dolayı 7,2 milyar dolarlık daha az doğal gaz ithal edeceğiz'' bilgisini verdi.

Konuşmaların ardından BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, Bakan Yıldız'a kabak kemane ve Burdur'un yöresel enstrümanlarından sipsi hediye etti. Yıldız, kısa süre kabak kemane çaldı.