26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Topbaş’tan iddialara tapulu cevap

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Etiler Polis Okulu arazisiyle ilgili suçlamaları arazinin tapularını gösterdiği basın toplantısıyla yalanladı. Arsanın devri protokolünde de İBB’nin polis teşkilatı için çeşitli illerde 19 lojman, polis okulu, hizmet binası, yurt binası yaptıracağı yer alıyor.

Şenol Baştakar31 Aralık 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Topbaş’tan iddialara tapulu cevap

İstanbul Büyükşehir Belediye  Başkanı Kadir Topbaş, seçin ayarlı operasyon sonrası gündeme gelen Etiler’deki Polis Okulu arazisiyle ilgili iddiaları “tapularla” yalanladı. Topbaş, “Etiler Polis Koleji’nin yer aldığı arsanın tapuları bunlar. Müliyeti de bizde” dedi. yanıt verdi. Etiler’deki polis okulu arazisinin bir şirkete verildiği iddiası üzerine arazinin tapusunu gösteren Topbaş, “Bireysel adım atamayız. Sızan asılsız iddiaların dosyalardan nasıl tedarik edildiğini bilmiyoruz. Bir takım iddialar bizi engelleyemez. Bir kuruş zayi edilmeden çalışıyoruz” dedi.

Mülkiyeti İBB’ye ait

Karakol arazisinin tapusunun Büyükşehir’e ait olduğunu söyleyen Topbaş, “İçişleri Bakanlığı ile yapılan protokol gereği mülkiyeti bize geçmiş durumda. Bu araziyi kent menfaatleri için değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması çerçevesinde savcılık tarafından yapılan araştırmada, Etiler’deki polis okulu arazisinin belediyeye devredildikten sonra ihalesiz olarak bir inşaat firmasına verildiği iddia edilmişti. İddialarda arazinin 460 milyon dolara satılarak devletin 1 milyar dolar zarara uğratıldığı yönünde ifadeler yer almıştı. Topbaş’şunları söyledi:

-Açık ve şeffaf bir ihale ile yapılmaktadır. Bahsettiğim arazi kent merkezinde tapuları da buradadır. Mülkiyeti belediyemize ait. İçişleri Bakanlığı’nda yapılan protokol çerçevesinde. Bir takım iddialar bulgular varsa bununla ilgili suç üstü yapılmalıydı.

-Acaba bizim 400 kilometre raylı sistem hedefimizi engelleme çalışmaları mı var? Ulaşım konusunda sorunları ancak biz çözeriz. Şundan emin olun hayal edilmeyenleri ancak biz gerçekleştiririz. İstanbul tesadüflere terk edilemez, maceralara sürüklenemez.

-Arazinin bedeli ile ilgili TOKİ bir değerlendirme yaptı. Bir takım şirketler bazı ihalelere girmek için teklifler hazırlayabilir. Bu bizim dışımızdadır. Biz araziyle ilgili nasıl ihaleye çıkacağımızı henüz ilan etmiyoruz. Tapular bizde henüz bir araştırmaya girmedik. Ama birileri çalışma yapmış olabilir o bizi ilgilendirmez. İlkemiz kuruşu heder etmemektir, yanlış olsaydı bu denli yatırım olmazdı.

-Bu kente metro kazandırmanın gururunu yaşıyoruz.  İnşallah 400 kilometreyi de geçeceğiz.

-İşlerimiz ortadadır. İstanbullulardan bir dönem daha yetki istiyorum.

İBB O ARSA İÇİN 19 TESİS YAPACAK

Operasyon kapsamında yer alan İstanbul’daki polis okulunun arsasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ucuza devredildiğine yönelik iddiaları da rakamlarla yalanlandı. İstanbul Defterdarlığı tarafından 389 milyon lira rayiç bedel tespit edilen yer için 430 milyon TL değerin alt sınır olarak belirlendiği ortaya çıktı. Ayrıca belediye bu arsayı daha yüksek bir bedelle değerlendirirse karın yarısı da yine emniyete verilecek. İBB ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında 7 Nisan 2012 tarihinde yapılan protokol kapsamında 19 polis okulu, hizmet binası, yurt binası ve lojman yapılacak. Arsa İBB’de bulunurken belediye şirketleri de dahil olmak üzere herhangi bir yere devri de söz konusu değil.Emniyet ile yapılan protokol kapsamında İstanbul Merkez’de olmak üzere 400 lojman yapımı, 400 bin metre kare polis okulu arsası temini, 1.500 öğrenci kapasiteli polis okulu ve lojman yapımı yer alıyor.

Hakkari’ye polis lojmanı

Nisan 2012’de İBB Başkanlığı tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yapımı kararlaştırılan işler arasında İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin farklı şehirlerinde lojman, hizmet binası ve polis okulu yapımı da yer alıyor. Hakkari Yüksekova’ya 700 daireli polis lojmanı, Mardin Merkez’e İl Emniyet Müdürlüğü hizmet binası ve 200 daireli polis lojmanı yapılayacak.