Bu cevabı bir savaş ilanı olarak değil, F4 uçağının düşürülmesinden sonra değişen angajman kurallarının sonucu olarak görmek gerekir.
Türkiye’nin verdiği cevabı mütekabiliyet ve orantı esas alınarak verilen bir cevap olarak görmek gerekir. Zira Türkiye krizi tırmandırma hedefli değil, caydırıcılığını koruma amaçlı olarak harekete geçmiştir. Suriye’nin tırmandırıcı bir cevap vermemesi durumunda krizin hızının kesilmesi beklenmeli.
***
Türkiye bu çerveyi destekleyen be şekilde NATO’nun savaş durumunda yardıma çağırma 5. maddesine değil, istişareler için 4. Maddesine başvurmasıda bunu gösteriyor.
Yine bugün TBMM toplantısının erkene alınması ve toplantıdan savaş izni anlamına gelen tezkere istenmesi Türkiye’nin tüm ihtimalleri açarak, tüm imkanlarını muhtemel bir kroz artmasına cevap olarak elde tutmaya çalıştığını gösteriyor.
***
Tüm gelişmeler Türkiye’nin en kötü ihtimale hazır ancak savaşa yol acmayan bir çözümü tercih ettiğini gösteriyor. Suriye’nin krizi tırmandırmayı tercih etmesi ki buda çok olası görünmüyor, tampon bölge dahil farklı alternatifleri gündeme etirecektir.