29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Türkiye seçimini yapıyor! Siyasilerden önemli mesajlar

Türkiye tarihinin en önemli olaylarından biri olan cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için vatandaşlar sandık başına gitmeye başladı. Türkiye Cumhuriyet bakanları da oy kullandıktan sonra önemli açıklamalarda bulundu.

28 Mayıs 2023 Pazar 10:23 - Güncelleme:
Türkiye seçimini yapıyor! Siyasilerden önemli mesajlar

Türkiye'de tarihinin en önemli seçimlerinden biri için vatandaşlar sabah saat 08.00 itibarıyla sandık başına gitmeye başladı. Oy verme işlemi saat 17.00 itibarıyla sona erecek.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ: MİLLETİN DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMASI MÜKEMMEL

Bakan Bozdağ, TAD Rasime Polat İlkokuluna, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve AK Parti İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu ile geldi.

Oyunu 2102 numaralı sandıkta kullanan Bozdağ, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerin tüm ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

Oyunu kullandığını belirten Bozdağ, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. turunda oyumu milletimizin ve ülkemizin geleceği için huzur, refah ve güven, istikrarın devamı için kullandık. Hayırlı olsun diliyorum. Gördüğüm kadarıyla Şanlıurfa'mızda ve ülkemizin dört bir yanında seçimin başladığı andan şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Şanlıurfa'da ve diğer yerlerde de seçimler büyük bir demokratik olgunluk içinde geçmektedir. Milletimizin milli iradesine ve demokrasisine sahip çıkması mükemmel. İnşallah bugün de aynı şekilde demokrasiye, milli iradeye sahip çıkacak, sandığına sahip çıkacaktır."

Bakan Bozdağ, seçimlere katılımın da yüksek olacağını düşündüğünü aktararak şunları kaydetti:

"O yüzden de bütün vatandaşlarımızı sandığa gelmeye, milletimizin ve ülkemizin geleceği hakkında siyasi tercihini sandığa yansıtmaya davet ediyorum. Bir oy çok kıymetli, onun için geleceğe dair söz söylemenin yolu da demokratik yöntemlerde sandıkta iktidar tayin ederken söylemektir. Biri de budur. İnşallah vatandaşlarımız sandığa gelerek tercihlerini yansıtırlar. Milletimizin geleceğini kime emanet edeceğimize ortaklaşa karar vermiş oluruz. Şimdiden seçimlerimiz hayırlı olsun, uğurlu olsun. Milletimiz için, ülkemiz için, geleceğimiz için yol açıcı, yol gösterici olsun diye dua ediyorum."

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: ŞU ANA KADAR 601 BİN 251 PERSONELİMİZ BU SEÇİM İÇİN GÖREVLENDİRİLMİŞTİR

Eşi Hamdiye Soylu ile Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması için oy kullanacağı Gaziosmanpaşa Dobruca Ortaokulu'na gelen Soylu, vatandaşlar ve sandık görevlileri ile selamlaştı.

1003 numaralı sandıkta ilk önce eşi Hamdiye Soylu oyunu kullanırken Bakan Soylu eşinden sonra sandığa gelerek oyunu attı.

Soylu, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yaklaşık 60 güne yakın bir zamanda demokratik bir olgunlukla, demokrasinin bütün koşul ve kurallarıyla birlikte Türkiye'nin seçimin nasıl yapılabileceğini bütün dünyaya gösterdiğini söyledi.

Seçimlerin hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulunan Soylu, "Yarından itibaren inşallah milletimiz, ülkemizin geleceği, huzuru için güzel bir başlangıcı tercih edecektir. Tercihi başımızın üzerinedir." diye konuştu.

- "TOPLAM 191 BİN 885 SANDIKTA OY KULLANMA İŞLEMİ DEVAM EDECEK"

Bakan Soylu, tüm Türkiye'de sabah 08.00 itibarıyla oy kullanma işlemlerine başlandığını aktararak, şöyle devam etti:

"Bu saate kadar da bütün sandıklar oy kullanılacak alanlara nakledilmiş, herhangi bir güvenlik problemi olmamıştır. 601 bin 251 personelimiz, polisimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz ve güvenlik korucumuz bu seçim için görevlendirilmiştir. Seçimin ve sandık alanlarının güvenliğinin sağlanabilmesi için de gerekli bütün koordinasyon, organizasyon Yüksek Seçim Kurulu ile beraber üzerimize düşen görev ve vazifeler çerçevesinde de yapılmaya devam etmektedir. Şu anda Türkiye'de toplam 60 milyon 721 bin 745 yurt içi seçmen oy kullanacak. Yine toplam 191 bin 885 sandıkta da oy kullanma işlemi devam edecektir. Türkiye'nin diğer bölgelerinde başladığı gibi afet bölgesinde de sandıklar kurulmuş ve oy kullanma işlemleri toplam 1158 alanda başlamıştır. Orada da daha önce de belirttiğimiz gibi her bir sandık alanı için ilgili olan yerlerde, ihtiyaç duyulan yerlerde konteyner alanları oluşturulmuş, milletimizin huzur ve güven içerisinde afet bölgesinde de aynı şekilde oy kullanmasına, buralarda olduğu gibi devam etmektedir."

Oy kullanma işleminin sabah saatlerinde hızlı bir şekilde başladığını vurgulayan Soylu, bir önceki seçimin milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimi olduğu için biraz uzun sürdüğünü dile getirdi.

Soylu, vatandaşların seri bir şekilde oylarını kullandığına dikkati çekerek, herhangi bir sorun yaşanmadığını aktardı.

Seçim olaylarıyla ilgili herhangi bir sorun yaşanması halinde vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayabileceğini belirtti.

Bugün kolluk güçleri hariç silah taşımanın yasak olduğunu anlatan Soylu, eğer bir kimlik kartı ihtiyacı söz konusuysa dün ve bugün nüfus idarelerinin açık olduğunu söyledi.

Bakan Soylu, seçim olaylarının geçen seçimlere göre daha az olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Geçen seçimlerde 351'di, son seçimde (14 Mayıs) 321 oldu. Bu zaman dilimi içerisinde şu son 15 gün, 14 gün içerisinde toplam 50 seçim olayı oldu. Bu vesileyle milletimize hayırlı uğurlu olsun dileklerimi iletiyorum. İnşallah ülkemiz bugüne kadar olduğu gibi bugün de demokratik bir olgunlukla, bütün demokrasinin kurallarıyla ve şartlarıyla beraber bu seçimi tamamlayacak ve Türkiye yepyeni bir sürece, iyi bir başlangıca, güzel bir başlangıca adım atacaktır. Ülkemiz için, milletimiz için, gelecek nesiller için hayırlı ve uğurlu olur inşallah."

DIŞİŞLERİ BAKANI BAKAN ÇAVUŞOĞLU: İKİNCİ TURUN DEMOKRASİ ŞÖLENİNDE GERÇEKLEŞMESİNİ DİLİYORUM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eşi Hülya Çavuşoğlu ile oyunu kullanmak için Alanya ilçesi Türkler Mahallesi'ndeki Ayşen Cengiz Urfalıoğlu İlkokuluna geldi.

Çavuşoğlu, 2333 numaralı sandıkta oyunu verdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, iki hafta önce halkın iradesi ve kararıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kaldığını söyledi.

İkinci tura da iyi hazırlandıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Demokratik olgunluk içinde geçen seçimlerde, aslında tüm dünyaya da bir ders verdik. Yani Türk milleti demokrasiye düşkündür ve demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşmiştir. Bu ikinci turun da demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşmesini temenni ediyoruz." dedi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlara da teşekkür eden Çavuşoğlu, "Gerçekten o ülkelerde tam bir demokrasi şöleni oldu. Coşkuyla, müzikle gittiler, oylarını kullandılar. İşte biz böyle bir milletiz. Evet farklı taraflarda olabiliriz, farklı görüşlerimiz olabilir ama nihayetinde demokrasiye hepimiz sahip çıkmamız lazım. Bugünkü seçimler de ülkemiz için, milletimiz için hayırlara vesile olur inşallah." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın bugün bağımsızlık yıl dönümü olduğunu da hatırlatarak, 105 sene önce bağımsızlığını kazanan Azerbaycan'a selamlarını gönderdiğini belirtti.

Yarın da İstanbul'un fethinin yıl dönümü olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Dolayısıyla bugün ve yarın bizim için yani Türk milleti için ve Türk dünyası için önemli günlerdir." ifadelerini kullandı.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI KURUM: BU AKŞAM İNŞALLAH TÜRKİYE YÜZYILI'NI BAŞLATACAĞIZ

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması için eşi Şengül Kurum ile saat 09.15'te TEB Ataşehir Ortaokulu'na geldi. Kurum çifti, 2040 numaralı sandıkta oylarını kullandı.

Oyunu kullanmasının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Bugün yine 85 milyon vatandaşımızla birlikte bir kez daha sandık başına gidiyoruz. Yine demokratik bir olgunlukta tüm vatandaşlarımızın katılım sağlayacağı, 14 Mayıs'ta olduğu gibi bir seçimi yaşama arzusuyla biz de oyumuzu kullandık. Seçimimiz inşallah ülkemize, milletimize, 780 bin kilometrekare vatan toprağımıza, tüm dünyaya hayırlı olsun. Yine demokratik bir olgunlukta, bayram havasında oylarımızı kullanacağız. Akşam da inşallah Türkiye Yüzyılı'nı başlatacağız. Tüm milletimize hayırlı olsun."

TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP: ÖNCEKİ SEÇİME GÖRE DAHA HIZLI GİDİYOR

Üsküdar Küçük Çamlıca Mahallesi'ndeki Şadıman-Polat Çebi İlkokulu'na gelen Şentop, oyunu kullanacağı 3295 No'lu sandığın bulunduğu sınıfa girdi.

Şentop, sandık kurulu başkanı ve müşahitlerle selamlaştı. Şentop'a eşi Sabriye Şentop, kızları Saliha Gülru Şentop ve Seniha Begüm Şentop eşlik etti.

Görevlilere kimliğini ibraz eden Şentop, kabine geçip oyunu kullandıktan sonra zarfı sandığa attı.

Şentop, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunda oyunu kullandığını belirterek, "Gerek burada gördüğüm kadarıyla gerekse farklı şehirlerden aldığım haberlere göre sakin bir şekilde, sükunetle gidiyor. Önceki seçime göre daha hızlı gidiyor. Hem milletvekili seçiminin sonuçlanmış olması yapılacak işleri azalttığı için hem de çok kolay bir karar verme imkanı var bu seçimde. Ben milletimiz, ülkemiz için Cenabıhakk'tan hayırlı olmasını diliyorum. Her zaman seçimleri büyük bir olgunlukla milletimiz yapmıştır, büyük bir basiretle kararını vermiştir. Ben, seçim sonuçlarının memleketimizin geleceği, istikbali için, güçlü ve büyük Türkiye için hayırlı olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

MEHMET MUHARREM KASAPOĞLU

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oyunu İzmir'de kullandı.

Kasapoğlu, oy kullanmak üzere geldiği İzmir Atatürk Lisesi'nde görevlilerle selamlaştı.

Oyunu 1260 numaralı sandıkta kullanan Kasapoğlu, demokrasi şöleni yaşandığını belirterek, seçimin ülke ve millet için hayırlı olmasını diledi.

Bakan Kasapoğlu, seçim sonucunda kazananın Türkiye olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye, seçimlerini her daim demokratik olgunlukla, en güzel atmosferde gerçekleştirmiş bir ülkedir. Bunu 14 Mayıs'ta gördük. Bugün de yine inşallah aynı olgunlukla, en güzel şekilde, karşılıklı sevgi, saygı çerçevesinde bunu yaşayacağız. İnanıyorum ki en güzel şekliyle yeni bir dönem, Türkiye demokrasi süreci başlayacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum. Sandıklarda görev alan tüm görevlilere, bugünkü süreci yöneten tüm görevli arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Onların bu süreçteki misyonu demokrasimiz adına, ülkemiz adına çok ama çok kıymetli."

HULUSİ AKAR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oyunu Kayseri Lisesi'nde kullandı.

Akar, oyunu kullanmak için mezunu olduğu "Taş Mektep" olarak bilinen Kayseri Lisesi'ne geldi.

1097 numaralı sandıkta oyunu kullanan Akar, mührü teslim etmesinin ardından oy zarfını sandığa attı.

Çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulunan Akar, büyük ve güçlü Türkiye için, istikrar için neler yaptıklarını ve yapacaklarını Kayseri'de uzunca süre paylaştıklarını hatırlattı. Seçmenlerin herkesi dinlediğini ifade eden Akar, şunları söyledi:

"Artık söz sırası milletimizde. Güven ve huzur içinde serbestçe kararlarını verecek ve oylarını kullanacaklar. Oy verme işleminden sonra da huzur ve güven içinde sonuçları alacağız. Değerli vatandaşlarımızın kararına hepimiz saygı duyacağız. Şimdiden sonucun ülkemize, milletimize, devletimize bekamız, refahımız için, büyük ve güçlü Türkiye için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum."

FAHRETTİN KOCA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunda oyunu Üsküdar'da kullandı.

Eşi Hale Koca, oğulları Zahid Esat ve Abdülaziz Emir ile Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu'na gelen Bakan Koca, oyunu 3280 numaralı sandıkta verdi.

Bakan Koca, oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Hastalar, yaşlılar, milletin ve onun istikbali çocuklar için, Türkiye Yüzyılı için oyumu kullandım. Hayırlı olsun. Dilerim bugün Türkiye Yüzyılı'nın ilk günü olsun." ifadelerini kullandı.

ADİL KARAİSMAİLOĞLU

Eşi Nilüfer, oğulları Ali Eren ve Semih Karaismailoğlu ile Ortahisar ilçesine bağlı Beşirli Mahallesi'ndeki Beşirli Borsa İstanbul Ortaokulu'na gelen Bakan Karaismailoğlu, "2045" numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Karaismailoğlu, gazetecilere, seçimlerin tüm ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, "Demokrasinin olmazsa olmazı sandık başındayız. 14 Mayıs'ta yarım kalan maçı bugün bitireceğiz inşallah. Memleketimiz için hayırlı olsun." dedi.

Vatandaşların memleketin geleceği için kararını verdiğinin altını çizen Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"İnşallah en büyük takdiri vatandaşımız verecektir. İnşallah memleketimize, milletimize hayırlı olur. Daha mutlu, daha güzel, daha müreffeh bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Milletvekili seçimlerini 14 Mayıs'ta tamamlamıştık. Cumhurbaşkanlığı seçimini de bugün tamamlıyoruz. Artık bundan sonra işimize bakacağız."

Karaismailoğlu, sabah saatlerine göre öğleden sonra seçimlere katılımın arttığını belirterek, "Katılım ne kadar yüksek olursa demokrasimiz de o kadar iyi olacaktır inşallah. O yüzden vatandaşlarımızdan kalan süre içerisinde mutlaka sandığa ulaşmalarını, oylarını kullanmalarını bekliyoruz." diye konuştu.