23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Vekilliği düşecek cezaevine girebilir

Tuncel’in ‘terör örgütü üyeliği’ suçundan aldığı 8 yıl 9 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. Milletvekilliği tehlikeye giren Tuncel, “Karar hukuki değil, siyasi AİHM’e gideceğim” dedi.

Hamza Erdoğan/Ankara29 Aralık 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Vekilliği düşecek cezaevine girebilir

YARGITAY TUNCEL’İN ‘TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ CEZASINI ONADI

Terör örgütü üyeliği suçundan yargılanırken milletvekili seçildiği için tutuklu bulunduğu ceza evinden tahliye olan HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’e Yargıtay’dan kötü haber geldi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Tuncel’e PKK üyeliğinden verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezasını onadı. Kararın TBMM’ye gönderilerek Genel Kurul’da okunması durumunda Tuncel’ in milletvekilliği düşecek. Tuncel’ in cezaevine girmesi de gündeme gelecek.

Karar oy birliğiyle alındı

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘terör örgütü üyeliği’ suçundan tutuklu olarak yargılanan HDP Eşbaşkanı Tuncel, 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilince tahliye edilmişti. Ancak mahkeme tarafından Sebahat Tuncel’e verilen 8 yıl 9 ay hapis cezası dosyanın temyizinin görüldüğü Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı. Ceza, oybirliği ile alındı.

Milletvekilliği düşebilir

Yargıtay’ın Sabahat Tuncel hakkındaki onama kararı, TBMM’ye gönderilecek. Kararın, Meclis Genel Kurul’da okunması halinde Tuncel’in milletvekilliği düşecek. Tuncel’in, Balyoz davası hükümlüsü MHP Milletvekili Engin Alan’a uygulanan hükümler çerçevesinde yeniden cezaevine girmesi de gündeme gelebilecek. Sebahat Tuncel 1 yıldan fazla ceza aldığı için bir daha milletvekili de olamayacak.

Tuncel: Karar hukuki değil

Uludere’deki anmaya katılan Sebahat Tuncel, Yargıtay’ın kararını öğrendikten sonra “Bu, siyasi bir karardır. Hukuki bir karar değil. Bu saatten sonra yapacak bir şey yok. Demokratik siyasetin önünü açma yerine, yargı siyasi bir karar vererek siyasetin önünü kapatmıştır. Bu tür kararlarla Türkiye’de sıkıntıdan başka bir şey çıkmaz. Biz mücadeleye devam edeceğiz. Top, parlamentodadır, isterse çözebilir. Ama bu kararlarla çözümsüzlük siyaseti devreye sokulmuştur. Biz demokratik siyaset yapmaya devam edeceğiz” dedi.