25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yargıtay’dan HDP’ye ‘terör’ incelemesi

HDP’lilerin çeşitli dönemlerdeki açıklama ve silahlanma çağrıları üzerine harekete geçen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “Anayasa’nın siyasi partilerle ilgili maddelerine aykırılık” gerekçesiyle HDP ile ilgili inceleme başlattı.

STAR ANKARA28 Temmuz 2015 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yargıtay’dan HDP’ye ‘terör’ incelemesi

Seçim dönemi “Türkiye partisi olacağız” sloganıyla yüzde 13 oy alarak barajı aşan  HDP’nin  terör destekli söylem ve eylemleri  incelemeye alındı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP hakkında Anayasa’nın 68 ve 69.maddelerinde belirtilen, “Hiçbir siyasi parti suça teşvik edemez” hükmü uyarınca harekete geçti. HDP hakkında resen inceleme başlatan başsavcılık, bu kapsamda basında çıkan haberler, parti hakkındaki şikayetler ile HDP’li bazı parti yöneticiler  hakkında başlatılan soruşturmaları mercek altına alındı.

Deliller incelenecek

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu’nun, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın “Biz sırtımızı YPG’ye, YPJ’ye ve PYD’ye yaslıyoruz. Bunu söylemekte, bunu savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz”, Selahattin Demirtaş’ın,  “Halkımız, siyasi kurumlarımız, sivil toplum örgütleri, belediyeler, meslek örgütleri gibi bütün toplumsal yapılar kendi güvenlik tedbirlerini de geliştirmelidir” açıklamaları ile HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın PKK kuryesini Ceylanpınar’a götürdüğü görüntüleri incelemeye aldığı öğrenildi.

Suç tespit edilirse kapatılır

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin faaliyet ve söylemlerine dair incelemenin ardından gerek görürse dava açılması için harekete geçilecek. Anayasa’nın 68. Maddesi’ne göre, siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı dava, Anayasa Mahkemesi’nce kesin karara bağlanıyor.

AK Parti grubunun teklifiyle 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği için siyasi partilerin kapatılmasının tamamen kaldırılması da teklif edilmişti. Bu yönde yapılacak anayasal düzenlemeye CHP, MHP ile BDP de destek vermemişti.