15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Yeni Anayasa’da MHP-BDP arasında egemenlik gerilimi

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, yeni Anayasanın “Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Özgürlüğü” maddesinde anadil konusunda sert tartışma yaşandı.

NEVİN BİLGİN ANKARA6 Ekim 2012 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yeni Anayasa’da MHP-BDP arasında egemenlik gerilimi

MHP’lilerin “Egemenliği paylaşmayız” sözüne BDP’liler “‘Egemenlik Türk milletine aittir’ gibi bir ifadeyi kabul etmeyiz” cevabı verdi. Eğitim Öğretim Hakkı maddesinde BDP “Herkesin nitelikli ve anadilde eğitim ve öğrenim görmesini sağlamak devletin başta gelen ödevlerindendir” ifadesinin yeni Anayasada yer almasını istedi.

Komisyonda ‘İki dil bir bavul’u izleyelim

Ancak BDP’nin teklifi tartışmalara neden oldu. BDP’li üye Ayla Akat Ata, “İki Dil Bir Bavul” filminin hep birlikte izlenmesini istedi. MHP’li Oktay Öztürk ise itiraz ederek “Türklüğün etnik bir aidiyet olmadığını kültürel bir birliği ifade ettiğini dolayısıyla eğitim dilinin de Türkçe olması gerektiğini” anlattı. AK Partili üyeler de “eğitimde dil sorununun Anayasal bir sorun olmadığını, bunun yasalarla düzenlenmesi gerektiğini” ifade etti.

Kendimi Türk hissetmiyorum, Kürdüm...

BDP’li Altan Tan, maddenin sanıldığı gibi sosyolojik bir ayrılığa neden olmayacağını aksine birleştirici ve uzlaşma kültürüne katkı sağlayacağı görüşünü ifade ederken, BDP’li Ata ise MHP’nin “Türklüğün üst kültürel kimlik” olduğu savına karşı çıkarak “Kendimi Türk hissetmiyorum. Kürdüm. Kürt olup Kürtçe’nin Zazaki lehçesini konuşuyorum” dedi. MHP’li Öztürk, “Egemenliği paylaşmayız” diye çıkışırken, BDP’li Tan “Kürtler bu topraklarda eskiye dayanan yerli bir halktır. Tarihi itibarıyla da Anadolu topraklarına Türk halkından daha önce yerleşmiş ve tarihi boyunca da hiçbir halkla köle efendi ilişkisi içinde olmamıştır. ‘Egemenlik Türk milletine aittir’ gibi bir ifadeyi kesinlikle kabul etmeyiz” dedi.